150 meter høj skorsten genopstår: Nu skal beton også genanvendes

Det skal være slut med at svine nær så meget ved byggerier i København. Teknik- og miljøborgmesteren vil i stedet have genanvendt flere byggematerialer.

I marts blev en 150 meter høj skorsten pillet ned på Amagerværket.

quote Kvaliteten holder fuldstændig som traditionel beton, og i nogle tilfælde har vi sågar en øget kvalitet.

Theis Rasmussen, projektchef ved Amager Ressourcecenter

Lige nu genopstår den som murværk på en helt ny genbrugsstation i Københavns Sydhavn. Her er halvdelen af al beton nemlig lavet af genanvendt materiale.

Den slags genbrug vil teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, gerne genbruge i mange andre kommunale byggerier.

Hun har derfor på torsdagens møde i Borgerrepræsentationen foreslået – og fået opbakning af alle partier til  – at kommunen undersøger, om man kan give forrang til arkitekter og entreprenører, der genanvender byggematerialer, når opførelsen af kommunale byggerier som skoler og institutioner sendes i udbud.

Sådan så det ud, mens skorstenen blev pillet ned.
Sådan så det ud, mens skorstenen blev pillet ned.
Foto: TV 2 Kosmopol

I så fald vil det sidenhen kunne stilles som et politisk forslag til endelig vedtagelse.

- Vi har en målsætning om at blive verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025. Så det passer rigtig godt ind i den dagsorden også at kunne stille krav til dem, der bygger for os, at de genanvender byggematerialer, siger borgmesteren.

Produktion af beton menes at udgøre op mod fem procent af verdens samlede CO2-produktion. Og i København står byggeri for en tredjedel af al affald. Så der er meget at spare på miljøregnskabet.

Her ses den genbrugsstation, som bygges på beton fra den gamle skorsten
Her ses den genbrugsstation, som bygges på beton fra den gamle skorsten
Foto: TV 2 Kosmopol

Tidligere på måneden barslede regeringen også med ønsker om lade genanvendelse indgå som parameter i statens udbud af byggerier, og tilslutter København sig samme praksis, håber teknik- og miljøborgmesteren, at det kan trække den samlede byggebranche i en grønnere retning.

Enhedslisten vil samle flertal for, at København i fremtiden genanvender mange flere byggematerialer. Det kan være alt fra beton fra en gammel skorsten på Amagerværket til genanvendelse af mursten, når der skal bygges nye skoler.

- Der er jo nogle bygherrer, der er gode til genanvendelse og gør det rigtig meget, og så er der andre, der er mere kritiske. Der vil vi jo gerne i vores udbud kunne vælge dem, der er allerlængst fremme, og som gerne vil gå længere med at genanvende, forklarer Ninna Hedeager Olsen.

Både godt for miljøregnskab og bundlinje

Den nye genbrugsstation i Sydhavnen skal stå færdig til foråret. Her har byggeledelsen positive erfaringer med at genanvende materialer. Ja faktisk bliver produktet nærmest bedre af, at ringmuren omkring anlægget har en fortid som skorsten.

- Kvaliteten holder fuldstændig som traditionel beton, og i nogle tilfælde har vi sågar en øget kvalitet.

Arkitekten Anders Lendager har specialiseret sig i at bygge med genanvendte materialer. Her er der brugt byggeelementer fra den gamle Carlsberg Byen og rester af træ fra metrobyggeriet.
Arkitekten Anders Lendager har specialiseret sig i at bygge med genanvendte materialer. Her er der brugt byggeelementer fra den gamle Carlsberg Byen og rester af træ fra metrobyggeriet.

- Økonomien ser også fornuftig ud. I vores projekt ligger vi meget tæt op af, hvad traditionel beton koster. Min forventning og forhåbning er også, at hvis vi begynder at genanvende endnu mere, at det ikke bare giver en miljømæssig, men også økonomisk gevinst, siger projektchef ved Amager Ressourcecenter, Theis Rasmussen.

Billederne er fra boligprojektet Ressourcerækkerne i Ørestad.
Billederne er fra boligprojektet Ressourcerækkerne i Ørestad.

Hans begejstring bakkes op af arkitekten Anders Lendager, der har specialiseret sig i netop at genanvende materialer i sine byggerier. Som eksempelvis i boligprojektet Ressourcerækkerne i Ørestad, hvor der bruges byggeelementer fra den gamle Carlsberg Byen og rester af træ fra metrobyggeriet.

 
 

- Det giver rigtig god mening med genanvendelse. Det skaber jobs lokalt i Danmark, og det nedsætter CO2-udledningen radikalt.

- Men et nyt billede er også, at man kan begynde at bygge med affald som ressource, uden det behøver at koste mere. En mursten, der er ny, og en der er brugt, kommer til at koste det samme. Ligesom beton og vinduer. Dermed kan man skabe bæredygtighed uden at det koster ekstra, og derfor oplever vi en acceleration på bæredygtighed, og det er der brug for, siger Anders Lendager, der er CEO i Lendager Group.

Københavns Kommune bygger i år for knap tre milliarder kroner.

Sådan så det ud, da skorstenen blev revet ned i marts:

 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik