15 ukrainske mænd fængslet for ulovligt arbejde i Hedehusene

15 ukrainske mænd er blevet idømt 20 dages fængsel og indrejseforbud i to år for ulovlig arbejdskraft i den nye bydel Nærheden i Hedehusene. Projektdirektør er vred og fortørnet.

15 ukrainere er lørdag blevet idømt 20 dages fængsel og udvisning af Danmark ved Retten i Glostrup for at have arbejdet uden arbejdstilladelse på en dansk byggeplads.

Det skriver Fagbladet 3F.

De 15 mænd blev anholdt torsdag under en aktion ved en byggeplads i Hedehusene. Der er tale om en fælles myndighedsindsats mod social dumping, som politiet kører sammen skattestyrelsen og Arbejdstilsynet.

Ved ankomst til stedet forsøgte flere at flygte fra stedet, men Københavns Vestegns Politi fik anholdt de 15 ukrainske mænd på stedet iført arbejdstøj. 

- Sammen med de øvrige myndigheder har vi stort fokus på, at forholdene på arbejdspladserne er sikre og efter den gældende lovgivning.

- Vi vil også fremadrettet være til stede på flere arbejdspladser med henblik på kontrol af ulovligt arbejde samt kontrol af arbejdsgiverne, sagde politikommissær Jeff Kongedam Nielsen fra Københavns Vestegns Politi fredag i en pressemeddelelse.

quote Vi er meget vrede og fortørnet over det, som har fundet sted.

Ole Møller, projektchef i byudviklingsselskabet NærHeden P/S

Fængsling, indrejseforbud og bøde

Udover fængselsdommen har de 15 ukrainere også fået tilkendt et indrejseforbud på to år samt en bøde hver på 3.000 kroner, skriver Fagbladet 3F.

Fagbladet skriver, at det fremgår af mændenes vidneforklaringer, at de er blevet ansat af et dansk/polsk firma, som har lovet dem job i Danmark.

Politiet undersøger stadig sagen og ønsker ikke at oplyse om, ukrainernes arbejdsgiver også er tiltalt.

Projektdirektør raser

Ifølge TV 2 Lorrys oplysninger arbejdede de 15 ukrainere på en byggeplads i Urtehaven, som ligger i den nye Hedehusene-bydel Nærheden, som udvikles i partnerskab mellem Høje-Taastrup Kommune og Realdania By og Byg.

Ole Møller, som er projektchef i byudviklingsselskabet NærHeden P/S, oplyser til TV 2 Lorry, at mændene ikke er hyret af en af selskabets egne entreprenører, men at der er tale om en privat bygherre, som har købt jord af NærHeden P/S og er hyret af entreprenørfirmaer til at bygge.

- Vi er meget vrede og fortørnet over det, som har fundet sted. Det strider fuldstændig med det meget ambitiøse værdigrundlag, som vi udvikler vores by på. Vi lægger vægt på bæredygtighed, social ansvarlighed og sammenhængskraft. Det strider mod enhver af de tanker, vi har for den by, siger Ole Møller.

Ole Møller er projektchef i byudviklingsselskabet NærHeden P/S, som er ejet af Høje-Taastrup Kommune og Realdania By og Byg.
Ole Møller er projektchef i byudviklingsselskabet NærHeden P/S, som er ejet af Høje-Taastrup Kommune og Realdania By og Byg.
Foto: TV 2 Kosmopol

Ole Møller forklarer, at NærHeden P/S skriver ind i de kontrakter, som de indgår med jordkøbere, at de skal overholde danske overenskomster, arbejdsvilkår samt leve op til et charter for gode spilleregler i den danske byggebranche.

Den kontrakt har de tilsyneladende brudt. Hvilke konsekvenser får det?

- Vi vil ikke indgå nye aftaler med det pågældende firma fremover. Vores advokat kigger lige nu på, hvad vi kan gøre i forhold til det igangværende arbejde, og hvordan vi kan afbryde kontrakten, siger Ole Møller.

Hvordan kan I sikre jer, at det ikke gentager sig?

- Man kan aldrig sige aldrig. Men vi vil nok øge dialogen med vores private bygherrer. Men ellers er det jo myndighederne, som har myndighedsansvaret. Vi er glade for, at politiet og Arbejdstilsynet er grebet resolut ind her. For den magt og myndighedsansvar har vi ikke selv. Men vi kan følge med i, hvad der sker, og det prøver vi også at gøre, siger Ole Møller.  

TV 2 Lorry har tidligere fortalt om den nye bydel Nærheden. Se mere i indslaget nedenfor:

Se 4. afsnit i serien om Nærheden.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik