14-årige Mohamed forvandlet af ildebrand og hjertemassage

14 dage sammen med uddannede brandmænd kan give unge koncentration og retning i livet. Ungdomsbrandkorpset har succes med at løfte udsatte unge.

- Goddag og velkommen.

Jimmy Frøsig giver en fast hånd til alle de 14 unge, der skal på et to ugers kursus hos Ungdomskorpset. Første lektion er at give hånd og se hinanden i øjnene:

- Vi gør det altid, når vi møder, det er sådan en god måde at se hinanden i øjnene på og se, at vi er klar til vagt, siger Jimmy Frøsig, der er brandmand, ambulanceredder og fagansvarlig instruktør hos Hovedstadens Beredskab.

quote Jeg havde det meget fint, men jeg havde lidt problemer. Jeg diskuterede meget med børnene og kom meget op at skændes.

Mohammed Abbas Kassem

Nogle af de unge ser overraskede ud, før de får rakt en slap hånd frem, andre smiler og trykker tilbage. 

Vi er i kantinen hos Ungdomsbrandkorpset på Tomsgårdens Brandstation. Klokken er otte, og der møder flere brandmænd ind. De skal være de unges instruktører de næste 14 dage.

- Jeg skal ud at være brandkadet i dag hos brandvæsnet. Jeg er meget spændt - jeg glæder mig til at møde alle børnene og instruktørerne. Der bliver sat ild til en dukke, og så skal vi selv kunne slukke den, og det er jeg lidt nervøs for. For jeg ved ikke helt, hvordan man gør det, siger 14-årige Mohammed Abbas Kassem.

I serien "Sårbar og sej - Unge på vej" kan du se mere om Ungdomsbrandkorpset her.

På to uger går unge mellem 12-18 år fra at være sårbare og udfordrede unge til at blive rolle modeller for andre unge. De lærer at redde liv og slukke brande og kan undervise andre unge.
På to uger går unge mellem 12-18 år fra at være sårbare og udfordrede unge til at blive rolle modeller for andre unge. De lærer at redde liv og slukke brande og kan undervise andre unge.
Foto: Annie Aurby / TV 2 Lorry

Udsatte unge forvandles

De unge her har haft svært ved at finde en plads i fællesskabet. Mohamed fyldte for meget i folkeskolen og er nu på Ungeskolen i Valby, der har fået ham ind i Ungdomsbrandkorpset.

- Jeg havde det meget fint, men jeg havde lidt problemer. Jeg diskuterede meget med børnene og kom meget op at skændes, fortæller han.

Nu går han på Ungeskolen i Valby, de har skaffet ham ind på projektet hos Ungdomsbrandkorpset. De unge, der kommer ind her, har mødt forskellige udfordringer i livet eller skolen. Nogle er ensomme, nogle har været tæt på at ryge ud i kriminalitet, andre har en diagnose:

- Det kan være unge, der bor i udsatte boligområder. Det kan være unge, der har lidt svært ved at sidde på skolebænken, siger Jimmy Frøsig, Fagansvarlig instruktør hos Hovedstadens Beredskab. 

Et stigende antal unge mellem 0-23 år er udsatte, viser tal fra Danmarks Statistik. Fra 2014 til 2017 steg tallet fra 45.306 til 53.066.

På 14 dage kan de unge her få ny selvtillid, en faglighed og en ny rolle blandt andre unge. Om to uger kan de slukke ild og redde liv. Så kan de gå forrest og hjælpe, når der er ulykker eller brande. De sårbare, udsatte unge forvandles altså til robuste og handlekraftige unge.

Ildebrand og hjertemassage giver resultater

At have problemer i skolen kan gøre unge meget sårbare i livet:

- Hvis man ser det for sig, så kan de unge være på kanten af udsathed og det kan skubbe og trække. Og der kan være fællesskaber. der trækker dem ud af samfundet det kan være over i kriminalitet, siger Noemi Katznelson, professor på Center for Ungdomsforskning, Aalborg Universitet. 

Udsatte unge oplever, at de ikke har særlig mange muligheder for at deltage i sociale sammenhænge og aktiviteter, på lige fod med andre unge, siger Noemi Katznelson.

Hos Ungdomsbrandkorpset får de en faglighed og en ny selvtillid. Og dermed skifter deres rolle fra at være sårbare og kunne risikere ende som uudannede og arbejdsløse - til at være stærke, velfungerende unge, der får et godt liv og en god uddannelse.

Og det er den tætte voksenkontakt, med både vejledning i det faglige og grænser og respekt i hverdagen, der virker, mener professoren.

Ungdomsbrandkorpset bidrager til:

– de unge får kompetencer, der forbereder deres aktive deltagelse i undervisning, og forbereder dem til arbejdsmarkedet / et fritidsjob

– de unge lærer at samarbejde og indgå i et team

– bygge bro mellem samfundet og lokalområdet

– de unge får succesoplevelser

– nedbryde barrierer mellem myndighederne og beboere i udsatte boligområder

 

Kilde: Ungdomsbrandkorpset

-  Vi kan jo give dem nogle succesoplevelser. Vi kan lære dem førstehjælp og brandbekæmpelse og så kan vi give dem nogle faste rammer. Måske på en anden måde, end en skolelærer kan. Vi siger jo gerne tingene lige ud - en skovl er en skovl og en spade er en spade.  Og det får de at vide. Men de ved også, at når vi har sagt at en skovl er en skovl, jamen så har vi sagt det og så indordner vi os under det og så er vi bedste venner bagefter, siger Jimmy Frøsig, Fagansvarlig Instruktør, Hovedstadens Beredskab.

Efter forløbet hos Ungdomsbrandkorpset kan de unge kalde sig brandkadetter. Og de kan "gå til brandmand" hver torsdag og komme ud at undervise andre unge eller lave opvisninger med brandbekæmpelse. 

Som voksne kan brandkadetterne arbejde som frivillige brandmænd eller tage uddannelsen og få job som brandmand eller ambulanceredder. 

 
 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik