14-årige Mathias: Mine diagnose-søskende tager al opmærksomheden

Mathias Holmbechs familie er ikke som de fleste. Han er en del af en børneflok på fem, hvor tre af hans søskende har psykiske diagnoser.

I 3. afsnit af TV 2 Lorrys serie ”Klemt og Glemt” kan du møde Frederikke og Mathias. De har ikke selv diagnoser, men deres tre andre søskende har alle psykiske diagnoser. I filmen møder vi dem en morgen, hvor deres 17-årige storebror Victor skal i retten. Blandt andet for at have sat ild til Søndersted Mølle i Holbæk. Victor har ADHD og det præger hans opførsel.

- Han har rigtig svært ved at se konsekvenser. Faktisk vil jeg sige, at han ser dem overhovedet ikke, fortæller børnenes mor Lone Hombech i programmet.

Hun anerkender, at det meste af hendes tid går med Victor og de andre børn med diagnoser.

- Jeg kunne rigtig godt bruge nogle flere timer i døgnet. Nogle flere penge på kontoen og simpelthen få taget Frederikke og Mathias med ud og få oplevet noget. Give de her to klemte børn lidt ekstra, som de har brug for, siger Lone Holmbech.

Fokus på diagnosebørn

Serien ”Klemt og Glemt” sætter fokus på søskende i familier med diagnosebørn. I løbet af de sidste ti år er antallet af børn og unge der får en psykisk diagnose fordoblet – og dermed også antallet af søskende, som vokser op i skyggen af en bror eller søster, som tager det meste af forældrenes tid. I Mathias og Frederikkes tilfælde bliver de presset af tre diagnosticerede søskende.

- Mine diagnosesøskende tager al opmærksomheden, fortæller Mathias på 14 år, som drømmer om en mere almindelig familie.

- Jeg savner at lave de der helt almindelige familieting som at tage i sommerhus eller være på MacDonalds eller sådan noget. Sådan nogle helt almindelige ting, som nogle af mine kammerater gør med deres forældre, siger han.

I filmen frygter Mathias og Frederikke for, hvad der sker, når deres storebror Victor får sin dom for brandstiftelsen. De frygter ikke mindst, hvad det vil betyde for deres mor.

- Hun kommer til at græde virkelig meget, fordi det har vi allerede oplevet. Nogle gange, så kan mor bare ikke holde op med at græde, og så bliver alle nødt tl at trøste hende. Men det er bare ikke altid, at det hjælper, fortæller Frederikke i ”Klemt og Glemt”

Se og del ”Klemt og Glemt” her

Eller se afsnittet lige her:

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik