Brandmænd med kræft kræver erstatning

En byge af erstatningssager fra kræftramte brandmænd er på vej til Arbejdsskadestyrelsen. Det skriver Avisen.dk.

Efter de seneste dages afsløringer af et usædvanligt højt antal kræfttilfælde blandt brandmænd, tager brandmændenes faglige organisationer nu initiativ til at køre en række arbejdsskadesager.

Læs også: Undlod i årevis at beskytte brandmænd mod kræft

De er parate til at hjælpe med blandt andet advokatbistand, så brandmænd med diagnosen cancer kan gå benhårdt efter at få erstatning.

"Vi opfordrer alle til at kontakte deres fagforening uanset hvilken kræftsygdom, der har ramt dem," siger 3Fs Kenneth Jensen, der er fællessikkerhedsrepræsentant for brand- og redningsfolk i den østlige del af Danmark, til Avisen.dk.

En ikke-rygende brandmand med lungekærft bør anmelde skade

Som tidligere beskrevet dokumenterer nyere forskning, at der er en overdødelighed blandt brandmænd på grund af kræft. Og fakta fra bl.a. Københavns Brandvæsen har underbygget kræftforskernes konklusioner.

For eksempel har fem ud af otte brandmænd, der var med til at slukke den historisk store brand på Hotel Hafnia i 1973, fået konstateret kræft.

Mistanken om, at brandmænd får kræft på jobbet, er så begrundet, at en af Danmarks førende videnskabsmænd blåstempler brandmændenes krav om erstatning.

"En ikke-rygende brandmand, der får lungekræft, bør have anmeldt sin sygdom som mulig arbejdsskade," siger professor i arbejdsmedicin Jens Peter Bonde til Avisen.dk.

3 brandmænd ønsker erstatning

Han vurderer, at der vil være en god chance for, at de kræftramte brandmænd kan få anerkendt deres sygdomme, hvis det kan påvises, at der har været "en tilstrækkelig udsættelse for kræftfremkaldende stoffer" på deres arbejdsplads.

I går kom det frem, at københavnske brandmænd har været særligt udsatte, fordi København Brandvæsen har undladt at udskifte forældede apparater, selv om de vidste, at de var sundhedsfarlige.

Avisen.dk har kendskab til i alt tre brandmænd, der vil have erstatning for det, de mener, er arbejdsbetinget kræft. To har haft lymfekræft, den tredje er sygemeldt med kræft i maveregionen.

"Erstatninger fritager ikke arbejdsgiverne for deres ansvar. Det er deres pligt at sørge for, at arbejdsmiljøet er både sundt og sikkert," siger Tommy Kjær, der er næstformand i Brandfolkenes Organisation.

Kræftpatienter, der får anerkendt deres sygdom som arbejdsbetinget, får i gennemsnit en erstatning på ca. 400.000 kroner.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik