13 meter lang opvaskemaskine fikser nye genbrugskopper på festival

Nye genbrugskopper på Roskilde Festival begejstrer gæsterne. Tiltaget skal mindske plastaffald på landets festivaler.

Som noget nyt på Roskilde Festival 2019 får man ikke udleveret sine kolde øl i engangskrus, der er til at trampe flade, når de er drukket. 

Tuborg satser nemlig på nye genbrugskopper, som også afprøves på Northside, Tinderbox og Grøn Koncert. 

Man anslår, at over to millioner engangskrus på festivalerne hvert år havner på jorden eller i skraldespandene og dermed bidrager til verdens plast-problematik.

Det skal dog være slut, og ved købet af en øl på Roskilde Festival betaler man således i år fem kroner ekstra i pant.

Disse penge kan man få retur ved et pantsted. Alternativt kan man få dem sat ind på en chip i ens armbånd - eller aflevere koppen i en ølbod og dermed spare fem kroner på den næste genstand. 

Supermaskiner klarer imponerende opvask

For at systemet skal fungere har man opsat flere store, mobile opvaskemaskiner, der er 13,4 meter lange.

De kan håndtere hele 9.000 genbrugsglas i timen, hvilket er ganske imponerende.

Det er nemlig ikke sådan lige at få glassene til at tørre hurtigt, så man kan få dem afsted igen, men det har man fundet en enkel løsning på. 

Fremgangsmåden for opvasken er således, at de indleverede glas bliver sorteret og sat på højkant af et hold hårdtarbejdende folk. 

De ødelagte glas sorteres fra. 

Glassene kører herefter på ni spor gennem den lange opvaskemaskine, hvor de først får et forskyld og dernæst et slutskyld med 82 grader varmt vand.

Herefter rystes de grundigt, så dråberne fra opvaskevandet ryger af, og det er netop denne teknik, der gør, at man til sidst kan få dem til at tørre i en fart med varm luft. 

Den nye opvaskemaskine på Roskilde Festival bruger desuden intet afspændingsmiddel for ikke at belaste miljøet unødigt. 

Gæst: De er fine at holde på

Den nye genbrugskop har ingen kant, hvorfor det er svært at bide i den for at holde den med munden, når begge hænder skal være fri til klapsavler eller fagter foran scenerne. 

Koppen indeholder desuden kun 0,4 milliliter øl, hvilket betyder, den er lidt mindre end en stor fadøl - og lidt større end en lille fadøl. 

Det lader dog ikke til, at genere de gæster, som TV 2 Lorry fanger foran de orange øltelte. 

-  Altså jeg synes faktisk, det er super fint det her recycle-noget. Det er super fedt, vi ikke bare smider dem ud. For mit vedkommende gør det ingen forskel. Jeg synes bare, det er fedt, jeg kan aflevere dem tilbage, siger festivalgæsten Sara Pallesgaard til TV 2 Lorry. 

- De (kopperne, red.) er lidt mere stabile, så man er ikke bange for at knække dem. De er fine at gå rundt med og holde på, siger hun. 

Jubel ved organisation

Ved organisationen Plastic Change har man ligeledes svært ved at få armene ned.

Her har man skubbet på for at få tiltaget ført ud i livet. 

-  Vi skal simpelthen bliver smartere til at bruge vores ressourcer. Engangsplastik er ikke en smart måde at gøre det på. Dét, at man har udviklet den her kop, som gør, at man kan køre den ind i et retursystem, er rigtig smart. For så kan vi bruge den igen og igen og igen, siger strategisk direktør i Plastic Change Anne Aittomaki til TV 2 Lorry. 

- Nu har vi jo også været både på Northside og Tinderbox og kigget på, hvordan folk har taget imod det. Og der har udelukkende været positiv feedback. Folk er meget glade for det, siger hun.

De nye genbrugsglas er lavet af ren polypropylon - også kaldet PP-plast - og de kan genbruges op til 25 gange. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik