100 frivillige sikrer naturpleje: Gør en markant forskel

Iført arbejdshandsker og gummistøvler sørgede frivillige i dag for, at Sjællands største hede forbliver et sted med et rigt dyreliv

Der skal ryddes ud i de små træer, så lyngen kan vokse frit i det store naturområde ved Melby Overdrev.

- Det er for at sikre, at lyngen overlever, og det hele ikke går i skov. Det er et unikt område for småkryb og fugle ikke mindst, siger Per Baatrup, der er bestyrelsesmedlem i Danmarks Naturfredningsforenings afdeling i Halsnæs.

Og den unikke natur var der stor opbakning til at sikre blandt de frivillige i dag.

- Det er et område, vi holder rigtig meget af. Vi er kommet her længe og synes, det giver mening at bevare det, siger Kasper Lund, der er sommerhusejer i området.

Hjælpen gør en stor forskel

Mange af de fremmødte ville gerne give en hånd med for at bevare den unikke natur i området, og det gør ifølge skovfoged i Naturstyrelsen en stor forskel med d frivilliges arbejde

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

- Det betyder kort sagt, at vi har en fantastisk standard på Melby Overdrev rent naturmæssigt. Det betyder, at vi kan vedligeholde det på et niveau, som vi ellers ikke ville kunne, hvis vi skulle prioritere det ud af de andre midler, vi har til naturpleje på hele Nordsjælland, Siger Søren Agerlund, skovfoged i Naturstyrelsen Nordsjælland.

Lang tradition for naturpleje

Det er 20. gang, at Melby Overdrev bliver plejet af de frivillige. Og indsatsen gør en markant forskel.

Der er de seneste år lavet et stort arbejde med at rydde for uønsket opvækst og resultater er ved at vise sig.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

En af dem der har været flittig med arbejdshandsken de seneste ti år er viceborgmesteren i kommunen.

- Da vi startede for ti år siden, var der mange flere træer. Der kunne man kun få ryddet sådan et lillebitte område omkring sig på de to timer, vi arbejder. Nu skal man faktisk ud at gå lidt, fordi vi har været så effektive. Så man kan virkelig se, det hjælper, siger Anja Rosengren fra SF

Militæret har sikret området

Det 145 hektar store område har gennem mere end 100 år været skydeterræn for militæret, og det har betydet, at det fredede overdrev har undgået at blive udstukket til sommerhusområde, som mange andre steder i området ikke har kunne undgå.

Alligevel har naturplejen i området ikke været tilstrækkelig i en lang årrække, hvilket betyder, at området er ved at gå til i træer.

Derfor er det vigtigt med den årlige indsats.

- Jeg bor her lige i kanten af overdrevet her og synes, det er helt naturligt at give lidt tilbage. Vi nyder det jo hele året rundt. Det er jo et fantastisk område herude. Så får man også lidt frisk luft og rørt sig lidt. Det er en total win-win, siger Anders Gamst, der er nabo til det fredede område.

På Sjællands største hede, Melby Overdrev, trak flere end 100 frivillige i dag i arbejdstøjet. Med spade, sav og økse gik de til kamp mod uønskede træer - for at bevare det særlige hedeområde og det unikke dyreliv. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik