100 dræbt i kampe i Københavns brokvarterer

I dag er det 70 år siden, at København eksploderede i et blodigt oprør mod den tyske besættelsesmagt. Opstanden i 1944 er kendt som Folkestrejken og resulterede i godt 100 døde og 600-700 sårede. I en ny udstilling fortæller Politimuseet om de dramatiske begivenheder.

"Tyskerne satte kanoner, pansrede vogne og fly ind mod de strejkende, der havde bygget barrikader i gaderne. På dansk side var det gadekampe ført fortrinsvis med brosten, partisansøm og brandbare væsker. Fra tyskernes side blev der svaret igen med regulær krigsførsel." Det fortæller museumsleder Frederik Strand, der åbner udstillingen i dag.

Folkestrejken er ifølge museumslederen en af de vigtigste grunde til at besættelsesmagten få måneder efter valgte at internerede de danske politibetjente i koncentrationslejre i Tyskland.

"Det danske politi var meget tilbageholdende under Folkestrejken og greb ifølge tyskerne ikke nok ind. Derfor mistede besættelsesmagten tilliden til politiet. Tyskerne frygtede en allieret landgang i Danmark og var bange for at politiet i så fald ville falde dem i ryggen. Derfor blev betjentene interneret", fortæller Frederik Strand til TV2/Lorry.

Historien om de højdramatiske dage bliver på Politimuseet fortalt med unikke fotos, filmklip og genstande fra opstanden. Udstillingen har særligt fokus på Nørrebro, hvor nogle af de voldsomste kampe stod på og flest mennesker blev dræbt.

Se mere i vores udsendelse kl. 19.30.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik