Foto: TV 2 Lorry - arkiv

100 danskere vil have erstatning for svensk id-kontrol

565 danske og svenske pendlere forsøger at få Sverige til at kompensere for forsinkelser og ekstraudgifter.

Over 100 danskere er blandt de pendlere, som kræver millioner af kroner i erstatning af den svenske stat, skriver Ritzau.

I alt har 565 pendlere over Øresundsbroen krævet 25 millioner svenske kroner i erstatning af den svenske stat, som i månedsvis har kontrolleret rejsende over Øresund.

Læs også Øresund: Pendlere kræver million-erstatning

Det oplyser Per Tryding fra det sydsvenske industri- og handelskammer i Malmø i en pressemeddelelse.

Pendlerne kræver penge af Sveriges justitskansler, Anna Skarhed. Hun skal kontrollere, at svenske myndigheder overholder landets love og grundlov.

Id-kontrollen har siden januar ført til forsinkelser for pendlerne, flere udgifter, og i nogle tilfælde er der tale om et decideret løntab, fordi pendlerne har været tvunget til at sige deres job i Danmark op.

Andre kræver erstatning for at have været nødt til at købe en bil.

Læs også Pendlere til DSB: Her er 20 ting i bør gøre bedre straks

Sverige nøjes ikke med at tage stikprøver som den danske grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse.

Sverige kræver også, at DSB og andre trafikselskaber tjekker passagerernes pas eller anden personlig legitimation, påpeger Per Tryding.

- Det er i strid med Schengen, Europakonventionen og vor regeringsform. Desuden er det i praksis utroligt besværlig for pendlerne. Det er dét, som klagen til justitskansleren handler om, ikke grænsekontrollen, siger Per Tryding til Ritzau.