10 ting du virkelig ikke vil vide om rotter

Rotten har alle dage været en pestilens i samfundet, der spreder sygdom og skræk hos os mennesker.

Vidste du, at en rotte kan bide dig, uden at du mærker det? Vidste du, at en enkelt dråbe af dens urin kan slå dig ihjel? Og vidste du, at en voksen rotte kan sno sig igennem et hul på to centimeter?

Herunder har vi samlet ting om de uønskede gnavere, som du måske i virkeligheden helst ikke vil vide.

1. Så mange kan de blive

Du har nok hørt udtrykket ”at formere sig som rotter”. Det kommer af, at et enkelt rottepar under gunstige forhold kan blive til mere end 800 rotter på et år.

Rotten er drægtig i 20-24 dage og føder mellem 6 og 12 unger. Og allerede fem uger efter fødslen er hunrotterne kønsmodne igen og klar til at lave et nyt kuld.
 

2. Tør afføring smitter 

En enkelt rotte kan bære rundt på op mod 55 sygdomme, som salmonella, leverbetændelse og E. coli-bakterier, der kan smitte videre til mennesker. De bærer også på lopper, tæger og mider.

Man bør derfor være opmærksom på ekskrementer, urin og brune belægninger. Rotter udskiller omkring 50-60 ekskrementer i døgnet, og det er derfor forholdsvis nemt at se, hvis der er efterladenskaber fra rotter overalt. Ekskrementerne er fugtige i starten, men tørrer hurtigt ind. Selv når de er tørre, kan de udgøre en smitterisiko.

Problemet med rotteurin er, at det ikke kan ses med det blotte øje, men det kan lugtes. Når rotterne har været det samme sted i et stykke tid, vil lugten være meget gennemtrængende. Brug derfor altid handsker, hvis du er i tvivl, om der er rotter i nærheden.
 
 
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

3. Bærer dødbringende sygdom 

Rotter bærer altså rundt på en masse sygdomme, men der er én rygende pistol, og det er Leptospirose-bakterien - også kendt som Weils syge - der især smitter gennem rottens urin.

- I en enkelt dråbe urin kan der være mange tusinde leptospire-bakterier, og bakterien kan smitte gennem intakt hud, forklarer rotteekspert Peter Weile.

Hvis man ikke får behandling kan man i værste fald risikere at dø af sygdommen på grund af nyre- og leversvigt, og dødeligheden blandt smittede mennesker menes at ligge på mellem 10 og 15 procent.
Heldigvis er bakterien meget følsom og dør, hvis den udsættes for udtørring. Indtørret rotteurin kan med andre ord ikke overføre smitten.

4. Hvin og skrig 

Støj på loftet eller under gulvet kan i nogle tilfælde skyldes husmår, men hvis der er tale om gnavelyde, hvin og skrig, er der helt sikkert tale om rotter. Rottestøj kan også komme fra vægge eller hulmure.

Desuden er det tegn på rotter, når der lugter skarpt og ubehageligt af en blanding af kloak og grisestald. Lugten er især stærk i nærheden af reden.

5. Så store kan de blive

Det er nok de færreste, der synes at rotter er bedårende dyr, og når de pludselig er større end katte og små hunde, så tager de fleste af os nok benene på nakken.

Den brune rotte, som vi har flest af i Danmark, kan nemlig blive helt op til 55 centimeter lang fra snude til halespids og veje over et halvt kilo.

Dog vejer en typisk han mellem 250 og 300 gram, mens hunnerne er lidt mindre.
Denne her ordentlige moppedreng er blevet fanget i Kongens Have i København. 
Denne her ordentlige moppedreng er blevet fanget i Kongens Have i København. 

6. Elsker frisk vand

Mange tror måske, at rotter er vilde med kloakvand, fordi de bor dernede. Men det er ikke helt tilfældet. De kan sagtens drikke det, men i virkeligheden synes rotterne, at frisk vand er meget mere lækkert end surt kloakvand.

Så hvis du af en grund har frisk vand stående udenfor, så kan det godt tiltrække bæsterne.

Rotter skal have 40 ml. vand i døgnet for at overleve.
 
 
Foto: Linda Kastrup / Scanpix

7. Skalpelskarpe tænder 

I sjældne tilfælde sker det, at rotter bider fra sig, og Peter Weile har i løbet af årene oplevet scenarier, der kan forskrække de mest hårdføre.

- Jeg har været ude for, at folk er blevet bidt, mens de sov om natten - og uden at de har vidst det, før næste morgen, hvor de så opdager, at de er blevet gnavet i. Rotter har skalpelskarpe tænder, så de kan snitte i din fod, uden at du lægger mærke til det. Det er sjældent, det sker, og rotter bider som regel ikke, medmindre de er trængt op i en krog. Men så bider de dig også med 100 procents sikkerhed, hvis du ikke har en tyk handske på, siger rotteekspert Peter Weile.

Rotter kan gnave sig igennem alle materialer, der er blødere end marmor. Dens tænder vokser med en centimeter om måneden, og bliver derfor nødt til at gnave for at slibe tænderne. Bliver de for lange, dør den, fordi den ikke kan indtage føde.

8. Atletiske dyr 

Rotten er særdeles smidig. Den kan klatre, svømme og dykke, og selv store rotter kan passere et hul på 2 centimeter. De kan også uden problem kravle flere etager op af en faldstamme, da de kan kravle på lodrette flader. Og så kan den hoppe op mod en meter lodret op. Der er også tilfælde, hvor rotter har hoppet fra et træ over i tagrenden på et hus.
 
 
Foto: Jørgen Kirk / Scanpix

9. Forsigtige med ny mad

Når der er noget nyt og ukendt på menuen, er rotterne meget forsigtige og indtager i starten kun i små mængder for at sikre, at den ikke bliver syg af føden. Så hvis den ikke spiser dine godbidder med rottegift, så er det nok derfor. I det hele taget er rotter mest tilbøjelige til at spise fødevarer, deres mor har spist.

10. Rotter kan løfte riste

Rotterne kommer typisk ind i vores huse via kloakkerne, fordi de søger op til et tørt sted at bygge rede.
Sørg derfor for, at kloakristene er skruet godt fast. 

En rotte på 300-400 gram kan nemlig løfte tre gange sin egen vægt, så selvom rotten ikke kan komme gennem ristens riller, kan den godt skubbe risten væk, og så er der fri adgang til dit badeværelse.

 Kilder: Rotteekspert Peter Weile, Bolius.dk og Wisecon.dk.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik