Langt fra alle mennesker reagerer på de sundhedsskadelige stoffer i skimmelsvamp. Men de, der gør, kan få symptomer som f.eks. hovedpine, koncentrationsbesvær, irriterede øjne, allergi og astma. Foto: Morten Thune/Scanpix

10 gode råd - sådan undgår du skimmelsvamp

Skimmelsvamp ligger på lur i alle boliger – også i din. Derfor har vi samlet 10 gode råd, som kan være med til at forhindre, at svampen breder sig og udvikler sig til et sundhedsskadeligt problem.

Hvornår fik du sidst tjekket dit hjem for skimmelsvamp? Mange bliver syge uden at vide hvorfor - for skimmelsvamp ligger på lur i alle boliger.

Hvis vi bare ser på huse og rækkehuse havde 45 procent sidste år problemer med indeklimaet. Hos 15 procent var årsagen skimmelsvamp.

Læs også Hunden 'Seeker' kan finde skjult skimmelsvamp

Tidligere på året blev flere beboere i rækkehuse i Hvidovre så syge af skimmelsvamp, at de blev indlagt på hospitalet.

Og tirsdag kan TV 2 Lorry fortælle historien om Helle Bjørneboe, der betaler 8.800 kroner i husleje hver måned, selvom hun på grund af skimmelsvamp ikke har kunnet bo i sit hus i Ballerup siden januar.

Helle Bjørneboe er blot én af en lang række borgere i hovedstadsområdet, som oplever at blive ramt af skimmelsvamp. Se indslaget i vores nyhedsudsendelse klokken 19.30 på TV 2.

Vi har herunder samlet en række gode råd, så man selv kan undgå at få den skadelige skimmelsvamp i boligen.

10 gode råd mod skimmelsvamp

 1. HOLD BOLIGEN TØR - Skimmelsvampe kan i de fleste tilfælde undgås, hvis du holder boligen tør og  sikrer,  at der er god ventilation.
   
 2. LUFT UD - Sørg for at lufte godt ud – lav gennemtræk i boligen 5-10 minutter flere gange dagligt. Du skal være ekstra omhyggelig med udluftningen på badeværelset og i køkkenet, når du har været i bad  eller laver mad.
   
 3. BRUG EMHÆTTE - Sørg altid for at bruge emhætten, når du laver mad. Tjek at udsugning og aftræk virker som det skal. 
   
 4. TØR TØJ UDENFOR - Hæng tøj til tørre udenfor eller brug en tørretumbler med kondensvirkning eller  aftræk til det fri.
   
 5. HOLD EN JÆVN TEMPERATUR - Hold den samme temperatur i alle rum i hjemmet. Temperaturen må  ikke være lavere end 18 grader.
   
 6. TJEK AFTRÆK OG VENTILER - Hold friskluftsventiler i vinduesrammer og vægge åbne, og se om  aftrækskanaler og udsugningsventiler fungerer og er rene. 
   
 7. GØR RENT - Skimmelsvampe kan gro i støv, hvis der er tilstrækkelig fugt, og ophobet støv kan indeholde  svampesporer og andre svampedele, der kan genere allergikere. Jævnlig støvsugning fjerner svampedele  og grobunden for nye svampe.
   
 8. PAS PÅ DE KOLDE YDERVÆGGE - Hvis boligen er ældre eller dårligt isoleret, vil man ofte opleve at  ydervæggene er betydeligt koldere end de indre vægge. I disse tilfælde er det vigtigt ikke at placere  møbler med fast bagside op ad væggen. Der anbefales min. 10 cm. mellem væg og møbel for at sikre  luftcirkulation og undgå kondens.
   
 9. TØR OP - Husk at tørre vægge og gulv i baderum af med en skraber eller et håndklæde. Hæng  håndklædet til tørre udendørs.
   
 10. HOLD ØJE MED FUGTSKADER - Hvis der opstår vandskade, skal du sørge for at kontakte relevante  håndværkere, ejendomskontoret eller din udlejer, så skaden kan blive udbedret hurtigst muligt.
Kilde: www.skimmel.dk

Statens Byggeforskningsinstitut har i samarbejde med Landsbyggefonden og Grundejernes Investeringsfond lavet hjemmesiden skimmel.dk. 

Læs også Tonni og Jane er syge, men nægter at flytte fra skimmelsvamp-hus

Skimmel.dk henvender sig primært til beboere i almene boliger samt i det private udlejningsbyggeri med nyttig information om skimmelsvampe. Men alle kan have glæde af de generelle retningslinjer og gode råd om, hvordan man undgår skimmelsvampevækst i sit hjem.