Foto: Scanpix /Sophia Juliane Lydolph / STF

10 gode råd: Sådan gør du, når du møder en dement

En 80-årig dement kvinde har skabt frygt blandt naboerne i Egedal. Men de pårørende håber på mere dialog, da de ikke selv mener, deres mor er farlig.

I Danmark er omkring 80.000 mennesker ramt af en demenssygdom. Derfor møder mange danskere hver dag personer med demens. Men hvordan griber man den situation an?

Læs også Datter til dement: Min mor er ikke farlig

Ane Eckermann, der er fagkoordinater for projekter og rådgivning i Alzheimerforeningen, kommer her med 10 gode råd, der vil gavne kommunikationen i mange situationer:

10 gode råd i mødet med en dement

  1. Bevar respekten for mennesket, selvom det er forvirret og irrationel.
  2. Skaf dig viden om sygdommen. Så er det lettere at forstå, at de sociale spilleregler kan være mere eller mindre sat ud af kraft, og at en eventuel aggressiv adfærd kan være udtryk for afmagt.
  3. Tal langsomt og tydeligt - men ikke nødvendigvis højere. Man bliver ikke døv af en demenssygdom.
  4. Vær konkret. Undgå metaforer, ironi og sarkasme.
  5. Formuler dig kort. Undgå lange, indviklede sætninger i et abstrakt sprog. Giv plads til pauser og stilhed, så personen med demens får ro til at svare.
  6. Stil nysgerrige spørgsmål om emner, som den demente kan relatere sig til. Spørg kun om en ting ad gangen og vent på svar, inden du fortsætter.
  7. Selv om det kan være fristende, er det ofte nytteløst at forsøge at få en person med demens til at forholde sig til realiteterne. Demenssygdommen vil gradvist gøre det sværere at fastholde bevidstheden om nuet. 
  8. Sørg for at jeres samtale foregår i et rum uden forstyrrelser, der kan distrahere vedkommendes koncentration. Sluk for radio eller tv.
  9. Hold øjenkontakt og skab nærhed i rummet og en afslappet atmosfære. Vær ikke bange for den fysiske kontakt.
  10. Vær opmærksom på dit tonefald og dit stemmeleje. Tænk på, at dit kropssprog kan være med til at understøtte det, du siger. Mennesker med demenssygdomme er rigtig gode til at aflæse kropssprog - også når de sproglige færdigheder bliver dårlige.