Mød arkitekten der tegnede Bellahøj - Danmarks første skyskrabere

I dag skyder højhuse op overalt i København. I serien Arkitekternes Huse møder vi arkitekten Edvard Heiberg, der var med til at tegne de første.

Man kender ikke hans navn, men Edvard Heiberg er en af de helt store arkitekter i dansk historie. 

Edvard Heiberg var optaget af at skabe bedre boligforhold for de dårligst stillede - og han tænkte i højden og var med til at tegne Danmarks største skyskraber.

Som arkitekt var han med til at tegne mere end tyve store boligkomplekser i Storkøbenhavn - blandt  andet Damstokkene i Rødovre, Blidahpark i Hellerup og dele af Bellahøj i København NV.

Læs også Kom på unikt besøg i Arne Jacobsens eget hus

- Han figurerer jo ikke som en af de store, danske arkitekter, men han har haft en kolossal indflydelse i forhold til det at trække ideer udefra og til Danmark, fortæller arkitekt og forfatter Leif Leer Sørensen.

Edvard Heiberg var kommunist og optaget af kollektivtanken. Derfor var der også tænkt fællesfaciliteter ind i punkthusene på Bellahøj, og køkkenerne var små, for det var tanken, at beboerne i stedet skulle have spisebilletter til områdets restaurant.

Det kommer frem i serien Arkitekternes Huse – Edvard Heiberg, som du kan se nederst i denne artikel.

Første funktionalistiske hus

Edvard Heiberg var funktionalist. Hans egen hus i Virum fra 1924 bliver betragtet som den første funktionalistiske villa i Norden.

Det er et hus som er et virkeligt nybrud i dansk arkitekturhistorie

Frants Frandsen, Projektleder, Realdania By & Byg

Alt skulle være nemt og funktionalistisk. Køkkenet skulle køres som en maskine, så man lettede arbejdet for husmoren.

- Det er et hus, som er et virkeligt nybrud i dansk arkitekturhistorie, hvor der kommer nogle helt nye ting på bordet. Der går man fra klassicismen og over i funktionalismen. Det får den for fuld udblæsning her, fortæller projektleder i Realdania By & Byg Frants Frandsen om Heibergs egen villa.

Og tanken var i det hele taget at gøre livet lettere i både hans eget hjem og i de boligkomplekser han tegnede for andre.

Se afsnittet om Edvard Heiberg herunder eller se hele serien her:

12:45 Luk video

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik

Kulturkalenderen

Hvad sker der i Lorryland i dag?