Københavns ældste kirke fundet under Rådhuspladsen

Københavns ældste og første kirke ligger under Rådhuspladsen. Det kan arkæologer nu bekræfte efter fundet af et klokkestøberi.

Københavns første kirke er fundet. 

Den stammer fra et sted mellem år 1000 og 1100, og den ligger lige under Rådhuspladsen.

Det kan arkæologer fra Københavns Museum nu bekræfte, efter et klokkestøberi er blevet udgravet under den centrale plads.

Koblet sammen med fundet af de mange skeletter samt starten på et stendige, som de gjorde på samme placering i starten af året, er arkæologerne nu sikre i sin sag: Her lå Københavns første kirke.

quote Fundet af klokkestøberiet fortæller os, at vi med sikkerhed har fundet Københavns ældste kirke på området

Museumsinspektør Jane Jark Jensen

- Fundet af klokkestøberiet fortæller os, at vi med sikkerhed har fundet Københavns ældste kirke på området, siger Jane Jark Jensen, der er museumsinspektør ved Københavns Museum, i en pressemeddelelse.

Klokkestøberiet blev faktisk fundet helt tilbage i april måned under udgravningerne, men først nu er arkæologerne klar til at offentliggøre fundet.

- Fra den tidligste kirkehistorie ved vi, at særligt specialiserede klokkestøbere blev hidkaldt og støbte kirkeklokken på stedet – som regel kirkegården. Dette var en kompliceret proces og har bestemt krævet en særlig viden men også en vis økonomi, siger Jane Jark Jensen.

Her ses en del af klokkestøbergruben, der er blevet fundet. Det fund fører nu til, at arkæologer tør konkludere, at en kirke har ligget under Rådhuspladsen.
Her ses en del af klokkestøbergruben, der er blevet fundet. Det fund fører nu til, at arkæologer tør konkludere, at en kirke har ligget under Rådhuspladsen.
Foto: Københavns Kommune

Kan ændre Københavns historie

Fundet af klokkestøberiet er blot et af flere gjort i de seneste år, der viser, at København som by meget vel kan være ældre end først antaget.

Omkring samme tidspunkt sidste år afslørede gravearbejdet ved Rådhuspladsen det første af de i alt 20 skeletter under pladsen, der senere skulle føre til fundet af kirken.

quote Det viser helt klart, at Københavns historie kender vi meget mindre til, end vi tror. Så det fund er med til at omskrive historien om København

Arkæolog Anne Nørgård Jørgensen fra Slots- og Kulturstyrelsen

I april måned kunne arkæologer fremvise rester af et gammelt stendige. Det fik fagfolkene til at spekulere i, om Rådhuspladsen monstro skjulte en gammel kirke under belægningen. Med fundet af klokkestøberiet tør de nu bekræfte dette.

Og det kan være med til at omskrive Københavns historie.

Længe har det nemlig været opfattelsen, at København på tidspunktet, hvor fundene dateres til, blot var et lille fiskerleje. Først senere blev byen grundlagt af biskop Absalon, har det hidtil heddet sig i historiebøgerne.

Grundlagde Absalon København?

Indtil for få år siden var det antagelsen, at Biskop Absalon grundlagde København i 1167 på et stykke jord, der var hjemsted for et mindre, ubetydeligt fiskerleje.

 

Sådan fremgår det nemlig i de tidligste skriftlige kilder omhandlende København - et brev fra pave Urban 3. fra 1186 samt Saxos danmarkshistorie.

 

Men for omkring ti år siden begyndte flere arkæologiske udgravninger i forbindelse med metrobyggeriet at punktere denne opfattelse.

 

I 2008 fandt man nær Strøget og Vestergade kirkegården til middelalderkirken Sankt Clemens med over 1.000 grave. Nogle år senere viste dateringer fra skeletterne, at kirken allerede var taget i brug i 1000-tallet – nærmere bestemt 1030-1050.

 

Sammen med fundet af denne kirke under Rådhuspladsen tegnes der et billede af en by med bybebyggelse længe før, Absalon mentes at grundlægge København.

 

- Vi historikere må sættes os til tasterne nu og skrive Københavns tidlige historie om, for de nye fund vil revolutionere vores syn på København helt fundamentalt. Vi havde aldrig troet, at der var så store bebyggelser så tidligt, bortset lige fra Hedeby, har Karl-Erik Frandsen fra Saxo-instituttet på Københavns Universitet tidligere udtalt til Videnskab.dk.

 

Kilde: Gyldendals Den Store Danske, Videnskab.dk samt Politiken

- Fund som dette fortæller os, at vores hovedstads historie langt fra er komplet, og at der stadig gemmer sig en masse viden under byens overflade. Men det viser også en dynamisk side af byens historie, der vidner om, at København også mange år tilbage var en by i udvikling beboet af innovative mennesker, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde fra Alternativet.

Sådan ser det ud i den grav, hvor man i april måned fandt tyve skeletter lige ved Rådhuspladsen.

Den endnu unavngivne ældste kirke er ikke den eneste fra sin tidsalder i området.

I 2008 blev en del af kirkegården tilhørende Skt. Clemens Kirken udgravet blot 150 meter fra fundet på Rådhuspladsen. Sct. Clemens Kirken dateres tilbage til 1000-1100-tallet og har således fungeret på samme tid som kirken på Rådhuspladsen.

Kobler man de to sammen, tegnes der et billede af en by med bybebyggelse længe før, Absalon mentes at grundlægge København i 1160'erne på et stykke ubeboet jord.

- Kirken har er jo fra noget før Absalons tid, og det samme med Skt. Clemens Kirke. Så det begynder at blive rigtig sjovt. Det viser helt klart, at Københavns historie kender vi meget mindre til, end vi tror. Så det fund er med til at omskrive historien om København, siger arkæolog Anne Nørgård Jørgensen fra Slots- og Kulturstyrelsen.

Brønshøj Kirke er den ældste kirke i København, der stadig er bevaret og i funktion. Den stammer fra 1180'erne.

Udgravningerne på Rådhuspladsen er sket i tilknytning til HOFORs ledningsføringer og Metroselskabets færdiggørelse af den kommende station på pladsen.

En del af det stendige, der blev offentliggjort i april måned.
En del af det stendige, der blev offentliggjort i april måned.
Foto: Københavns Kommune

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik