Ballade i byråd: 'Du skal ikke tale til mig som en skoledreng'

Bølgerne gik højt i Helsingør Byråd, da borgmesteren og et socialdemokratisk byrådsmedlem røg i totterne på hinanden.

Tonen var ualmindelig hård og barsk, da politikerne i Helsingør Byråd var samlet i mandags.

Midt under andenbehandlingen af kommunens budget for næste år røg den konservative borgmester, Benedikte Kiær, i en heftig verbal clinch med Socialdemokratiets byrådsmedlem Peter Poulsen.

'Nu skal du lytte'

Poulsen havde forinden spurgt borgmesteren på talerstolen, om De Konservative ville sætte skatten op, hvis byggeriet af 400 nye boliger i Kelleris ved Espergærde ikke bliver til noget.  

Benedikte Kiær bad ham i den forbindelse læse et svar, som hun har givet ham på hans egen Facebook-side. Men det svar var ikke nok for Peter Poulsen, som igen afkrævede borgmesteren et ja eller nej på spørgsmålet.

Det fik Benedikte Kiær til af tage fløjshandskerne af over for Poulsen.

- Nu skal du lytte. Kig på mig. Vi skal have øjenkontakt. Ellers tror jeg ikke, du hører på, hvad jeg svarer, lød det direkte og kontant fra borgmesteren.

'Uforskammet' 

Den tone ville Peter Poulsen ikke finde sig i. 

- Det er uforskammet, Benedikte Kiær. Jeg bestemmer selv, hvem jeg kigger i øjnene, Jeg vil gerne kigge dig i øjnene. Men du skal ikke irettesætte mig fra talerstolen som en eller anden skoledreng, svarede han.

Benedikte Kiærs konservative partifælle Lisbeth Læssøe tog hende straks i forsvar og kaldte Poulsen for 'grov'.

- Jeg synes, du er grov i din tone over for vores borgmester. Du efterlyser et svar, og så kigger du væk, når hun svarer dig. Det synes jeg er groft, sagde Lisbeth Læssøe.

Værste stemning i 12 år

Enhedslistens byrådsmedlem Allan Berg Poulsen, der selv var til stede salen, beskriver over for TV 2 Lorry episoden som 'uværdig' for et byråd.

- Der var en vildt dårlig og akavet stemning i salen. Jeg forstår godt, at han (Peter Poulsen, red.) ikke vil stille sig tilfreds med, at hun henviser til et svar på Facebook. Men da hun efterfølgende svarer ham, kigger han demonstrativt væk. Det var ekstremt provokerende, så jeg forstår godt, hun korrekser ham. Han var pinlig, siger Allan Berg Poulsen, der har siddet i byrådet i 11 år og understreger, at det er sjældent, det går så hedt for sig under byrådsmøderne.   

Også hos partiet Lokaldemokraterne er man forarget over den hårde tone og stemning, som partiets kandidat Jan Ryberg på Facebook beskriver som 'ubehagelig'.

- I de 12 år jeg har siddet i byrådet, husker jeg ikke at have oplevet så dårlig en stemning som på byrådsmødet i mandags. Den næste valgperiode begynder ved årsskiftet, og der ser jeg frem til en mere respektfuld tone i byrådet, skriver Jan Ryberg på  Lokaldemokraterne Facebook-side, hvor der er blevet lagt en redigeret udgave af kommunens egen tv-optagelse fra byrådsmødet ud, som viser optrinnet. 

'Tøsefornærmet ledelsesstil'

TV 2 Lorry har været i kontakt med Peter Poulsen (Soc.dem) og spurgt ind til hans oplevelse af episoden. Han mener ikke, at han på nogen måde skulle have opført sig pinligt.

- Hun har en ledelsesstil, hvor hun bliver let tøsefornærmet, som jeg kalder det, og skælder ud som en klasselærerinde. Det gad jeg ikke finde mig i. Jeg blev gal over hendes facon og provokerede hende derfor ved at kigge væk, siger Peter Poulsen.

Han fortæller, at han efter mødet tog fat i Benedikte Kiær.

- Jeg sagde, at jeg ikke synes, det var i orden, at hun talte sådan til mig. Men det førte ikke til noget, tilføjer han.

Siden mandag er bølgerne fortsat gået højt på Facebook mellem Peter Poulsen og De Konservative.

- Jeg har fået opbakning fra flere sider, men også en bandbulle fra hendes egne proselytter, siger Peter Poulsen.

'Det minder om kampen mellem Trump og Hillary'

Den konservative borgmester Benedikte Kiær er ærgerlig over situationens udvikling, og hun mener, at videon, der er lagt om af lokaldemokraterne i Helsingør på Facebook, er manipuleret. 

-Det betyder, man altid kan fremstille modstanderen som usympatisk. Det er fuldstændig som i USA. Det er som vi har set i kampen mellem Trump og Hillary, at man bringer falske videoer i spil. Det synes jeg er er virkelig ærgerligt. Og jeg kan love, at det gør den konservative byråd ikke, siger borgmesteren. 

Ifølge borgmesteren er Peter Poulsen udemærket klar over, at borgmesteren som mødeleder ikke må deltage i den politiske debat. 

-Som mødeleder kan man svare på faktuelle spørgsmål, men man skal ikke debattere politisk om sit eget parti, forklarer hun. 

Da Peter Poulsen stiller hende et politisk spørgsmål, henviser hun ham til et skriftligt svar, som hun har givet Peter Poulsen på Facebook. 

- Jeg vælger så efter, at han har taget ordet flere gange at give ham et mundtligt svar. Da jeg skal til det, der kigger han væk. Han kigger fuldstændig modsat af mig. Det er det samme som at skulle svare en, der vender ryggen til.  

- Jeg har lært, at når man stiller et spørgsmål, så kigger man også på den, man svarer. Det er almindelig høflighed. Jeg finder det stærkt provokerende, hvilket betyder, at jeg stopper med at svare på spørgsmål.

Til anklagen fra Peter Poulsen om at borgmesteren skulle være tøsefornærmet, svarer hun: 

- Jeg bliver ikke tøsefornærmet, men jeg vil indrømme, at jeg bliver provokeret af at den, der stiller mig et spørgsmål, kigger væk. Det tror jeg, alle ville gøre.

Lang Facebook-fejde

Peter Poulsen forklarer, at han før mødet havde haft en lang korrrespondance med borgmesteren på sin Facebook-væg, men ikke havde fået svar på det spørgsmål, han senere stillede i byrådssalen.

Baggrunden for Peter Poulsens spørgsmål er, at De Konservative har indgået en aftale med blå blok om at sænke personskatten med 0,1 procent. Derfor undrer det ham, at et af byrådsmedlem fra De Konservative tilbage i september rejste sig op under et borgermøde i Espergærde, hvor flere borgere ytrede utilfredshed med byggeprojektet i Kelleris, og - ifølge Peter Poulsen - truede borgerne med, at politkerne ville være nødt til at hæve skatten, såfremt byggeprojektet ikke blev til noget.

- Derfor bad jeg Benedikte Kiær svare på, hvad der er op og ned. Det er ren rettidig omhu. Vil partiet sænke skatten eller hæve den, hvis byggeprojektet går i vasken? Hun har stadig ikke besvaret det spørgsmål, siger Peter Poulsen.

Du kan se hele Facebook-fejden her, som ligger til grund for optrinnet forleden i Helsingør Byråd:

Her kan du se hele tv-optagelsen fra byrådsmødet. Optrinnet starter starter ved 1:33:00 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

Lars Løkke Rasmussen

Man skal passe på med at undervurdere Lars Løkke Rasmussen, lyder det fra de konservative

Simon Aggesen

Borgmester med ”upassende” aprilsnar om corona – nu beklager han

Hvidovre Hospital, Fødsel

Sundhedsordfører: Rettigheder til fødende er ikke nok

20180726-151308-7-1920x1277we

Bekymrede forældre i Greve: Vores børn kan se porno i skoletiden

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere