Trods lave smittetal får Allerød ikke lov til at genåbne: "Det var en mavepuster"

Allerød Kommune har lave smittetal på niveau med vestjyske og nordjyske kommuner, men alligevel får kommunen ikke lov til at genåbne yderligere.

15,6.

Det er antallede af smittede per 100.000 indbygger i Allerød Kommune.

Dermed er kommunens såkaldte incidenstal mindre end i flere vestjyske og nordjyske kommuner, og det er ikke langt fra Bornholms på 12,7.

Onsdag præsenterede regeringen og dens støttepartier en plan for genåbningen af Danmark.

Foruden den nationale genåbning af blandt andet udvalgsvarebutikker på op til 5000 kvadratmeter, træder en række yderligere lempelser i kraft i netop Vestjylland, Nordjylland og på Bornholm, fordi de tre områder har lave smittetal.

Derfor er der flere i Allerød Kommune, som undrer sig over, at kommunen ikke - på lige fod med de tre førnævnte områder - får lov til at genåbne fra på mandag.

Frisør Flemming Moldow er skuffet over, at hverken de liberale i Allerød Kommune får lov at genåbne på mandag.
Frisør Flemming Moldow er skuffet over, at hverken de liberale i Allerød Kommune får lov at genåbne på mandag.
Foto: TV 2 Lorry

En af dem er frisøren Flemming Moldow. Han havde håbet, at han igen fra på mandag kunne betjene kunder i sin salon for første gang siden jul.

- Da jeg hørte, at de snakkede om regionale genåbninger, og Allerød ligger lavt, så havde jeg da et stort håb, siger han til TV 2 Lorry.

Derfor blev Flemming Moldow slemt skuffet, da det stod klart, at hverken Allerød eller de liberale erhverv indgår i genåbnings første bølge.

- Det var en mavepuster. Det er i hvert fald svært at se logikken i det, for eksempel fordi tallene i Allerød er meget lave.

Synd for børnene

Heller ikke kommunens ældste skolebørn får lov at komme tilbage til de tommer klasselokaler i Allerød, som man gør flere steder i Jylland. Og det undrer borgmesteren, Karsten Längerich (V).

- I hele Nordsjælland ligger vi ret lavt. Vi ligger vel nogenlunde på det jyske niveau også her - altså vi har ikke flere smittede, så derfor synes jeg virkelig, at det er ærgerligt.

- Det er synd for børnene, at de ikke kan få lov at komme i skole, siger han.

Pendleraktivitet er en udfordring

En del af forklaringen er - ifølge eksperterne - Allerøds placering som pendlerkommune tæt på København.

- Regionen er meget integreret med henblik på pendleraktivitet. Derfor er det svært at lukke op endnu mere lokalt end regionalt, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet.

Spørger man Allerøds borgmester, så forstår han godt argumentet, men han stiller alligevel spørgsmålstegn ved, hvorvidt pendlertrafikken skal holde skolebørnene hjemme.

- Det argument forstår jeg godt i forhold til liberale erhverv, men i forhold til folkeskolerne, mener jeg godt, man kunne opdele det noget mere. Der er dog relativt langt fra Vestegnen og København til Nordsjælland, siger Karsten Längerich.

Foruden Allerød har en række af kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde smittetal, der ligger under myndighedernes såkaldte bekymringsgrænse på 20 smittede pr. 100.000 indbygger.

Udover Allerød er det blandt andet Solrød, Gribskov og Halsnæs.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

20_percent

playVaccine-succes i Furesø: Derfor ligger de i top

Folkeskoleklasse

Ny melding til vestegnskommune: Jeres skoler kan ikke åbne på mandag

20201102-162232-L-1920x1280we

Borgmester utilfreds efter ny melding fra ministerie: "Det er selvfølgelig skuffende"

20201203-094106-L-1920x1199we

Her åbner endnu et vaccinationscenter i Nordsjælland

Allerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere