Stor mangel i dagtimerne: Beredskaber mangler brandfolk på deltid

Særligt de nordsjællandske beredskaber har brug for deltidsbrandfolk, der kan stå til rådighed i dagtimerne.

De fleste tror måske, at landets beredskaber kun består af brandfolk på fuldtid. Sådan er det også nogle steder, men på mange lokalstationer er man lige så afhængige af helt almindelige mennesker, der kan stå til rådighed som deltidsbrandfolk.

- Vi står lige nu i en situation, hvor vi mangler deltidsbrandfolk i dagtimerne. Samfundsudviklingen har gjort, at mange pendler til deres arbejde over længere afstande, mens håndværkere også kører rundt i andre områder af landet end deres lokalområde. Derfor mangler vi lokale borgere, der kan stå til rådighed som deltidsbrandfolk på vores lokalstationer, siger Claus Larsen, der er Operativ Chef hos Nordsjællands Beredskab, til TV 2 Lorry.

Kan have konsekvenser

Særligt på brandstationerne i Allerød og Birkerød er der et akut behov for at styrke antallet af brandfolk. 

- Vi har siden efteråret gjort en stor indsats for at få flere deltidsbrandfolk ind, men vi mangler stadig to til fire per station i dagtimerne, siger den Claus Larsen og tilføjer:

- Vi har endda været i kontakt med kommunerne for at se, om vi kunne hverve nogle af deres administrative medarbejdere på rådhuset. Man kan desværre ikke sige, at vi er blevet overrendt af ansøgere trods vores offensive rekrutteringskampagne.

Hos Frederiskborg Brand & Redning kan manglen på personale have store konsekvenser. 

- Hvis ikke vi har en brandsation her i byen, hvor vi kan møde fire mand op, så er det Frederiksværk, der skal dække os, og det giver længere responstid, det vil sige, at ting kan nå at udvikle sig rigtig hurtigt på kort tid. Derfor er det vigtigt, at vi har det lokale brandvæsen som kan nå frem og være der til tiden, siger deltidsbrandmand Monica Staunstrup til TV 2 Lorry.

Roskilde klarer sig

Hos Hovedstadens Beredskab er der stort set kun ansat fuldtidsbrandfolk, hvorfor man ikke mangler deltidsfolk på samme måde som i Nordsjælland.

Det oplyser Vagtchefen til TV 2 Lorry.

I Roskilde Brandvæsen, der tidligere lå under Østsjællands Beredskab, men i dag er sin egen brandenhed, kan man godt genkende situationen fra Nordsjælland.

- Det er kun på vores station i Jyllinge, at vi har behov for deltidsbrandfolk. Lige for tiden mangler vi ikke, da vi har fået nogle folk ind fra en virksomhed i nærheden, men det varrierer altid, og situationen kan hurtigt ændre sig igen, siger Tim Witzner, der er Operativ Chef hos Roskilde Brandvæsen.

Størst mangel i Nordsjælland

Værre står det dog til i Helsingør, hvor man på lokalstationerne i Hornbæk, Tikøb og Espergærde sagtens kunne bruge flere deltidsbrandfolk

- Jeg tror, vi alle sammen oplever mangel - hele vejen rundt. Man kan altid bruge et par ekstra hænder på de små stationer, men på de store er vi meget godt fyldt op. Behovet har dog været endnu større, men vi kørte en massiv kampagne, som hjalp os med at finde nogle nye, der kunne træde til som deltidsbrandfolk, siger Tim Welle, der er beredskabsinspektør hos Helsingør Kommunes Beredskab.

Det er særligt fra omkring klokken seks og syv om morgenen til klokken fire og fem om eftermiddagen, at man i Helsingør kunne bruge yderligere hjælp på de lokale brandstationer.

- Arbejdsgiverne i dag synes ikke, det er ligeså godt at have en brandmand på arbejdspladsen, som vi oplevede det tidligere. Alt er blevet skåret ned, så folk får ikke lov at løbe væk som brandmænd i løbet af deres arbejdsdag, siger Kim Welle.

En tendens man godt kan nikke genkendende til i nabokommunerne hos Nordsjællands Beredskab. 

- Det er et samfundsmæssigt problem, og vi hører det samme fra andre afdelinger. Det til trods for at der efterhånden snart ikke er grænser for, hvad man har forsøgt at gøre for at få lokalbefolkningens opmærksomhed og flere til at melde sig som deltidsbrandfolk, siger Claus Larsen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik