Røde Kors har modtaget 466 evakuerede afghanere på asylcentre – nu takker de nej til donationer

Asylcenter lagt ned af donationer fra borgere. Nu siger Røde Kors stop for flere.

Selvom det kun er under en uge siden, at de første afghanere ankom til Center Sandholm i Birkerød, er det allerede væltet ind med donationer til de evakuerede.

- Vi er sindssygt glade for det. Det viser noget om, at den almene dansker gerne vil hjælpe. Vi har kunne mærke, at de er virkelig berørte af situationen og har lyst til at bidrage, hvor de kan og gøre en indsats, siger Kasper Koch, der er strategi- og udviklingschef hos Røde Kors Asyl, til TV 2 Lorry.

Der er aktuelt 382 evakuerede på Center Sandholm. Det er alle afghanere, som har arbejdet for den danske ambassade samt deres familier. 84 evakuerede er sendt videre til hjælpeorganisationens aysylcenter i Thyregod i Jylland.

Og donationer er kærkomne, lyder det fra Røde Kors, der driver centret. Men den overvældende interesse for at donere ting og sager til afghanerne får nu hjælpeorganisationen til at sige stop for flere.

- Lige nu har vi nok til en lang periode, og der er jo intet ræsonnement i, at man får alt for meget mere, end man kan bruge. Så er det bedre, at det går til andre ting. Det bedste billede, jeg kan give dig, er, at der står fire fyldte skibscontainere, som vi har måtte hyre ind i weekenden til alle donationerne. Røde Kors’ frivillige er i fuld gang med at sortere og uddele, siger Kasper Koch.

- Lige nu skal vi bare lige holde fokus på den vigtigste opgave, som er at sikre en god og tryg modtagelse af afghanerne.

Donationerne bliver sorteret af frivillige og givet til beboerne. Hvis der er overskydende tøj, går det videre til Røde Kors’ genbrugsbutikker, hvorfra overskuddet benyttes til Røde Kors’ hjælpearbejde ude i verden.

Har det efter omstændighederne godt

Afghanerne, der nu skal bo på Center Sandholm, er i al hast blevet evakueret fra Afghanistan, efter at den militante islamistiske bevægelse Taliban har erobret landet.

Ifølge Kasper Koch har de evakuerede afghanere det efter omstændighederne godt.

- De er ved at få ro på igen. Da de ankom, så vi jo folk, som nærmest ikke havde sovet, siden de tog ud i lufthavnen i Kabul. Det er lige nu et positivt billede - vel vidende, at noget af det chok, de har været igennem, kan vise sig hen ad vejen, siger han og fortsætter:

- Alle har fået et værelse og fundet sig til rette. Vi har børn, der har fået cykler, så nu cykler de rundt i hele centret, og det er dejligt at se. De voksne nyder det gode vejr, og alle får tøj og hygiejnepakker.

På ét punkt kan Kasper Koch trække tråde til flygtningekrisen i 2015, da det strømmede med syriske flygtninge til Danmark. Og det er i forhold til den overvældende mængde donationer.

Ellers er situationen nu en ganske anden, og det skyldes, mener han, at afghanerne med en politisk aftale er sikret ophold i Danmark i to år.

- Situationen er meget, meget anderledes. Der er for det første langt færre i forhold til under flygtningekrisen. De kommer også direkte ud af Afghanistan og har ikke været afsted på ruter gennem verden, siger han.

- Ja, og så ser vi dem også ankomme i traditionelle afghanske, flotte klædedragter. Det har vi ikke set så ofte.

Røde Kors meddeler, at de vil skrive det på deres hjemmeside, hvis der opstår et behov for flere donationer til de evakuerede afghanere.