Ny dyreart fundet i Nordsjælland: "Det er helt vildt"

En ny billeart er fundet i Lynge, og det vækker begejstring.

"Der sidder en blå bille i haven."

Sådan lød ordene fra Jens K. Handests kone. Og selvom de fleste nok ville lade den bemærkning gå ind af det ene øre og ud af det andet, så var det en sætning, der fik Jens til at tage et kig udenfor.

Og rigtig nok. I myntebusken sad en seks millimeter stor blå bille.

Jens K. Handest, der til daglig er biologilærer, havde ikke set billen før. Derfor begyndte han at trevle internetsider og billegrupper på Facebook igennem i håb om at få svar på, hvad den blå bille var for en størrelse.

quote Jeg var lige kommet hjem fra Jylland, hvor jeg havde ledt efter sjældne guldsmede. Og så kommer jeg hjem og finder det her i min egen baghave.

Jens K. Handest

Chrysolina coerulans 

Søgningen gav efter kort tid pote. Billen har det latinske navn Chrysolina coerulans. Og fundet af den vækker begejstring hos biologilæreren fra Lynge.

- Det er vildt fedt, siger Jens K. Handest til TV 2 Lorry og fortsætter:

- Jeg var lige kommet hjem fra Jylland, hvor jeg havde ledt efter sjældne guldsmede. Og så kommer jeg hjem og finder det her i min egen baghave. Der må jeg sige: Ude godt, men hjemme bedst.

"En lækker bille"

For at få bekræftet hvorvidt der rent faktisk var tale om en ny bille kontaktede Jens K. Handest, Jan Pedersen, der er samlingsmedarbejder hos Zoologisk Museum i København.

Jan Pedersen, der også har hovedansvaret for de årlige fundlister af biller, afbrød derfor sin sommerferie for at tage et smut til Lynge og se den blå bille med egne øjne.

- Det er et sjovt fund, fordi det er en af de flotte arter. Den er ikke bare brun, lille og kedelig. Den her er lækker, når den sidder på myntebladet stor og blå og siger "her er jeg - se hvor flot jeg er", siger Jan Pedersen til TV 2 Lorry. 

Den kraftige Chrysolina coerulans-bille bliver mellem seks og otte millimeter lang. Den blå bille lever på mynte eller beslægtede planter. Og det var da også i Jens K. Handest myntebed, at billen - der endnu ikke har et dansk navn - havde slået sig ned.

quote Det er et sjovt fund, fordi det er en af de flotte arter. Den er ikke bare brun, lille og kedelig. Den her er lækker.

Jan Pedersen, samlingsmedarbejder, Zoologisk Museum, København

Hvert år bliver der i gennemsnit fundet 10 nye arter af biller i Danmark. Og ifølge Jan Pedersen er der en klar tendens i udviklingen af dyr, der bliver fundet.

- Mange af de arter, vi har fundet indenfor de sidste 20-25 år, er mere varmekrævende - og derfor levede de tidligere længere sydpå. Det betyder, at en stor del af de arter, vi finder, er kommet, fordi det simpelthen er blevet varmere.

Er Chrysolina coerulans-billen god eller dårlig for den danske natur?

- Det er altid godt, at der kommer mangfoldighed - og der er plads til den i den danske natur. Det eneste uheldige er, hvis den slår sig ned på folks myntebuske, så kan det være irriterende for folk, der ikke vil have den. Eller som i hvert fald gerne vil have deres mynte, siger Jan Pedersen.

Kig i myntebedene

Efter besøget hos Jens K. Handest var Jan Pedersen så heldig, at han kunne nuppe et par biller med hjem til den enorme samling af dyr på Zoologisk Museum.

- Nu ligger de i køleskabet og venter på, at jeg får tid efter sommerferien til at kigge nærmere på dem, siger Jan Pedersen.

Selvom de altså har registreret den nye bille, så opfordrer han alligevel folk til at tage et kig i deres have - særligt de, der har mynte.

- Folk må meget gerne melde ind, hvis de ser den i deres have. Så kan vi nemlig begynde at sige noget om den – f.eks. om den har været her længe. 

Chrysolina coerulans er det latinske navn på den nye billeart, der er blevet fundet i Nordsjælland.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik