Kommune truer asfaltfabrik med politianmeldelse

Asfaltfabrikken Pankas har overskredet en deadline om dokumentation i sag om lugtgener. Nu tager Allerød Kommune skrappe midler i brug.

- Vi har valgt at sende en varsling om politianmeldelse.

Sådan lyder det fra Miki Dam Larsen (S), der er viceborgmester og formand for Teknik-, Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget i Allerød Kommune. 

Varslingen sker på grund af et gammelt påbud til asfaltfabrikken Pankas om lugtgener.

I den forbindelse skulle Pankas dokumentere, at fabrikken har reduceret lugtgener fra virksomheden i Farremosen i Allerød.

quote Det er lidt på tide. Det virker som om, Pankas ikke tager dem alvorligt

Kenneth Welzt, nabo til asfaltfabrikken Pankas

En dokumentation, der skulle have været i kommunens indbakke d. 1. august. En frist virksomheden selv havde valgt, men som nu er overskredet.

Og det vil kommunen ikke lade gå ubemærket hen.

- Varslingen er en måde at sige, at vi tager det her alvorligt. Det udfordrer vores retsfølelse som lokalpolitikere, som lokalsamfund, at de har en aftale, de har en frist, de har kendt siden 2020, og så overholder de den ikke, lyder det fra viceborgmesteren.

Falder i god jord

TV 2 Lorry har tidligere dækket sagen i Farremosen, og her var vi på besøg hos Kenneth Welzt, der er nabo til astfaltfabrikken.

Han har stadig lugtgener og har senest indgivet en klage til kommunen i juli måned.

Hos ham falder kommunens varsling i god jord.

- Det er lidt på tide. Det virker som om, Pankas ikke tager dem alvorligt, og de fik jo lov til selv at bestemme fristen, siger han.

Samme holdning deler Thomas Frisch (Kons.), der både er talsmand for en beboergruppe, der arbejder i mod asfaltfabrikken, og han stiller op til kommunalvalget på grund af sagen.

Jeg tænker, at det er på tide, at de gør noget ved det, men jeg synes også, det er for dårligt, at de ikke sender den politianmeldelse med det samme. De har fået så mange advarsler og så meget snor, mener han.

Men ifølge Miki Dam Larsen er det lige drastisk nok.

- Det handler om proportionalitet, altså står det til måls med sagen, og det har været advokatens rådgivning, at vi i første omgang varsler, forklarer han.

Thomas Frisch mener, at politianmeldelsen bør sendes direkte afsted.
Thomas Frisch mener, at politianmeldelsen bør sendes direkte afsted.

Overskridelse skyldes forsinkelse

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Pankas administrerende direktør, Poul Henning Jensen. Han henviser i stedet til et brev, som virksomhedens advokat har sendt til kommunen.

Her lægges der blandt andet vægt på, at vejrforholdene har forsinket målinger.

Det fremgår desuden af brevet, at de forventer at have dokumentation klar i uge 34.

Ifølge Miki Dam Larsen er kommunen klar til at tage skrappe midler i brug, hvis der ikke kommer dokumentation.

- Nogle af de muligheder, vi har, afhænger af en juridisk vurdering og situationen. Nogle af redskaberne er, at vi kan indskrænke eller stoppe produktionen. Det er meldt ud, at vi går hårdest muligt til den for at beskytte borgerne mod lugtgener, siger han.

Kommunen afventer stadig en ansøgning om forlængelse af tidsfrist fra Pankas.