De skulle have produceret lys til d'Angleterre: Nu kommer de med et budskab til danskerne

Sirius, der producerer dekorationsbelysning, har denne jul fået færre kunder på listen. Det har fået virksomheden til at reklamere med, at deres jylelys altså ikke er så energitunge igen.

Først Salling stormagasin i Aarhus, så Hotel d'Angleterre i København.

Stig Gerlach, stifter af lysdesignvirksomheden Sirius i Allerød, har den seneste tid kunnet følge med, som nogle af hans største kunder i Danmark har droppet julelysene i år.

Han forstår det godt. Han er ikke uenig i deres beslutning.

- Vi har selvfølgelig gjort os nogle tanker om energiforbruget ved Sirius-lys. Det er klart, siger Stig Gerlach.

Men udsigten til en jul, hvor alle højst sandsynligt vil spare på energien, hvor de kan, har fået Sirius til at komme ud med et budskab til danskerne.

Lysvirksomheden vil nu gøre opmærksom på, at deres LED-lys altså ikke er så dyre i drift.

- Når vi er ude i sådan nogle parametre som ved d'Angleterre, kan jeg sagtens forstå beslutningen om at slukke for julelyset. Til gengæld synes jeg, at lys i hjemmet giver mere glæde end det omvendte siger Stig Gerlach og understreger, at hans vurdering selvfølgelig ikke er helt objektiv, når han lever af lysene.

quote Når man taler om måske 100 kroner om måneden for noget, der glæder os, synes jeg ikke, det er så voldsomt

Stig Gerlach

Vi kan ikke bare slukke

Sirius har netop nu sat sig for at regne på, hvad det egentlig koster at have julelys tændt i den gennemsnitlige husstand, så virksomheden kan melde det ud til deres kunder.

Ifølge Sirius er der tale om beløb mellem 72 og 216 kroner om måneden alt efter, om man har julelysene tændt 8 timer i døgnet eller 24 timer i døgnet.

- Vi kan jo ikke bare slukke lyset i hele Danmark. Lys er noget, som vi bruger i dagligdagen, og som glæder os. Og når man taler om måske 100 kroner om måneden for noget, der glæder os, synes jeg ikke, det er så voldsomt, siger Stig Gerlach.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Lysvirksomheden Sirius kan dog ikke for alvor mærke energikrisen på kistebunden endnu.
Lysvirksomheden Sirius kan dog ikke for alvor mærke energikrisen på kistebunden endnu.
Foto: Ernst Van Norde/Ritzau Scanpix

Han oplyser, at Sirius endnu ikke har mærket et fald i omsætning på grund af energikrisen - heller ikke, selvom flere store kunder har droppet julelysene. 

Det skyldes blandt andet, at mange af deres kunder allerede har aflagt ordrer til juletiden.

Men Sirius producerer heller ikke kun julelys, understreger Stig Gerlach. Med tanke på energikrisen er virksomheden ved at lancere en række batteridrevne stearinlys med genopladelige batterier, som kan genoplades i flere hundrede timer, fortæller han.

- Det, må man sige, er grøn energi, vurderer Stig Gerlach.