Allerød-virksomhed har skaffet den første lyd fra Mars

Virksomheden DPA Microphones har som den første været med til at lave lydoptagelser på Mars.

Hvis man ikke vidste bedre, kunne man fristes til at sige, at det ’bare’ er en helt normal lydoptagelse af et blæsevejr.

Hør selv optagelserne her

Men feinschmeckeren ved godt, at der ikke er noget normalt over en lydoptagelse fra overfladen på Mars.

- At høre lyden fra Mars første gang. Det var fantastisk, siger Kalle Hvidt Nielsen, der er direktør i DPA Microphones, der holder til i Allerød.

DPA Microphones har produceret den mikrofon, som i dag kører rundt med en firehjulet rover på den røde planet, og undersøger den for tegn på tidligere liv og klimaforhold.

- Mars-missionens primære formål er jo at lave geologiske undersøgelser på Mars, siger Kalle Hvidt Nielsen.

Serie: Viljen til Succes

Roveren, der landede i februar 2021, har det sidste år kørt rundt og boret prøver op fra undergrunden fra Mars, som den samler ind og placerer i en bunker på planeten, og så er det planen på et senere tidspunkt at lave endnu en mission, hvor man så skal hente prøverne. Men allerede kort efter den landede lykkedes det at få sendt en lydfil de mere end 100 millioner kilometer tilbage til jorden, og sidenhen til en computer i Allerød, hvor man kunne rense den for motorstøj.

Kalle Hvidt Nielsen har arbejdet professionelt med lyd i 23 år. I Brüel & Kjær, i 
Bang & Olufsen og de sidste 5 år som direktør i DPA Microphones.
Kalle Hvidt Nielsen har arbejdet professionelt med lyd i 23 år. I Brüel & Kjær, i Bang & Olufsen og de sidste 5 år som direktør i DPA Microphones.

- Så lyd kan man sige på en eller anden måde er sekundært for den her mission. Men når det så er sagt, er det også noget, der fik tårer frem i øjenkrogene hos teknikerne hos NASA, da de første lydbidder kom igennem, fordi man ikke tidligere har kunnet måle lyd på den måde, siger Kalle Hvidt Nielsen.

Mars-atmosfæren har en tykkelse på omkring en hundrededel af jordens atmosfære, hvilket gør, at lydtrykket er mindre, men der er stadig vinde, og en atmosfære, der gør, at lyden derfra kan udbredes.

- Og der er selvfølgelig en stolthed over at have været med og en ære over at have været med inde i kontrolrummet i NASA. Vi har jo fået lydfilerne som de første og renset dem op for de støjkilder, der er på Roveren. Så vi har været meget, meget tæt på, siger Kalle Hvidt Nielsen.

DPA Microphones, der til daglig leverer mikrofoner til filmsæt, koncerter og tv-produktioner, fandt faktisk bare Mars-mikrofonen på hylden på hovedkontoret i Allerød. Eneste særpræg er den monteringsbøjle, der er blevet spændt på, for at den kan sidde fast på Roveren.

- Så på den måde er det jo fascinerende, at vi kan tage et af de produkter, som vi bruger her til daglig, og sende det til Mars, op igennem atmosfæren med kæmpe acceleration og kæmpe rystelser, temperatursvingninger fra minus 200 grader til plus 70 grader og støvpåvirkning. Der er vi jo også stolte over, at den stadigvæk virker, siger Kalle Hvidt Nielsen.

Se hele indslaget om DPA Microphones her:

De har lavet mikrofonen - der som den første - gav os lyd fra Mars, og udviklet en mikrofon på bare tre millimeter, der bliver brugt i de allerstørste film. Vi har besøgt Allerødvirksomheden, DPA Microphones, fordi de skaber vækst og arbejdspladser i Hovedstadsområdet - De har viljen til succes.