Trist tendens hos bilister: Dødt løb mellem narko og sprut

Når Nordsjællands Politi vinker biler ind til siden, sker det lige så ofte, at føreren er påvirket af euforiserende stoffer som af spiritus.

Foto: Bjarke Ørsted

Narkobilisterne har indhentet spritbilister og fylder nu lige så meget i politiets statistikker, viser tal fra Nordsjællands Politi.

- Generelt kører der mange rundt, der er påvirket. Uanset om det er af alkohol eller narko, fokuserer vi selvfølgelig på det. Vores strategi i Nordsjælland er, at samtlige førere skal puste, når de bliver stoppet - i alkometer og narkometer. Lige såvel som de skal vise kørekort. Og vi vil gerne have, at folk ved, at de vil blive testet for det, siger Kim Bruun, leder af færdsels- og hundeafdelingen i Nordsjællands Politi. 

Tendensen med »dødt løb« mellem narkobilister og spritbilister kom til syne første gang i 2015 og blev cementeret sidste år. Her stoppede Nordsjællands Politi 407 personer, som kørte bil, mens de var påvirket af euforiserende stoffer.

Cirka samme antal - 429 bilister - blev taget i at køre spirituskørsel på de nordsjællandske veje i 2016.

Læs også Avis: Narkohandlere sælger varer med smartphones

Rådet for Sikker Trafik anerkender, at politiet fanger næsten lige mange narkobilister og spritbilister. Men folk med alkohol i blodet slår ud i en anden af rådets statistikker, skriver Frederiksborg Amts Avis. 

Generelt kører der mange rundt, der er påvirket. 

Kim Bruun, leder af færdsels- og hundeafdelingen i Nordsjællands Politi. 

- Vores tal viser, at alkohol lige nu stadig er det klart største problem i forhold til trafikulykker, og vi ser ingen eksplosiv udvikling i antallet af narkopåvirkede bilister, som er involveret i trafikulykker. Men det er vigtigt at kontrollere for begge dele, siger Pernille Ehlers, specialkonsulent i Rådet for Sikker Trafik og efterlyser mere viden om narkobilister og trafikulykker.

Læs også Jakob Engel-Schmidt: Butiksejere på Lyngby Hovedgade frygter bander

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik