Ny miljøminister trækkes ind i Allerød-konflikt om drikkevand

Den nye miljøminister, Jakob Ellemann-Jensen, Venstre, bliver nu trukket ind i en langvarig konflikt om et miljøbelastende virksomhedsbyggeri i Farremosen.

Det er ikke længe, Jakob Ellemann-Jensen har nået at sidde i ministerstolen, før han må forholde sig til en meget ømtålelige sag fra Allerød.

Her har kommunen givet tilladelse til, at der opføres miljøbelastende virksomheder midt oven på et område, der leverer drikkevand til 3.000 borgere.

En lokal borgergruppe har nemlig skrevet til ministeren i håb om, at han kan ændre den beslutning, som det daværende byråd traf for et år siden, hvor de udlagde området Farremosen til opførelse af virksomheder i miljøklasse 6 og 7 – der er de mest miljøbelastende. 

”Kære miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen. Tillykke med udnævnelsen. Det er dejligt at høre en nytiltrådt minister udtale: "Jeg er minister for miljø. Og fødevarer. I den rækkefølge." Det giver håb – og skaber forventninger,” indledes brevet. 

Borgergruppens talsmand, Thomas Frisch, læser højt fra brevet.
Borgergruppens talsmand, Thomas Frisch, læser højt fra brevet.
Foto: TV 2 Kosmopol

Borgergruppen der går under navnet ”En grøn kommune går i sort”, vil gerne have ministeren til at gå ind i sagen, fordi Farremosen af staten er udpeget som et område med særlige drikkevandsinteresser, og samtidig er kildeindvendingsplads for det lokale vandværk. 

- Det virker sort, at du har en borgmester heroppe, der arbejder for, at alt der kan krybe og gå skal ligge oven på vores drikkevand, og så har vi en minister fra samme parti Venstre, der gerne vil tegne en grøn profil som deres nye stil.

- Så vi håber på, han vil sætte handling bag de ord han sagde, da han tiltrådte, og tage fat i blandt andet Venstre heroppe og undersøge, hvad det er, der foregår her, siger borgergruppens talsmand, Thomas Frisch.

Sagen har opbakning fra mere end 1.400 borgere på facebook, og både det lokale vandværk og den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening tager også del i bekymringen. 

Borgergruppe vil have miljøministeren til at gribe ind overfor planerne om industri i Farremosen-området.

- Vi har jo set utallige eksempler på, at forurenende virksomheder har forurenet grundvand og drikkevand, og det er der også en risiko for her.

- Hvis først der sker en forurening her, og grundvandet bliver skadet, så kan vi ikke gøre det om. Så er skaden sket, siger lokalformand for Danmarks Naturfredningsforening, Marianne Engberg.

Læs hele det åbne brev her:

Borgmester kæmper miljøets sag med minister

Så sent som i marts i år foreslog lokallisten "Vores Allerød" ellers at iværksætte en tilbundsgående undersøgelse af forholdene. Men både Socialdemokratiet, Radikale, SF og borgmesterens eget parti Venstre stemte imod. For alle sten ér allerede blevet vendt, mener han.

- Det jeg kan garantere er, at vi fra kommunen vil gøre alt, hvad vi kan, for at overholde alle tingene, så der ikke kommer til at være nogen udledning, siger Karsten Längerich. 

Så du kan også garantere, at det ikke kommer til at påvirke borgernes drikkevand?

- Jeg kan kun garantere den indsats, som politikerne gør, og som jeg som borgmester står forrest for, og det som forvaltningen gør. Det er at sidde og gennemkontrollere det hele, og jeg tror egentlig ikke, der er et erhvervsområde i Danmark, der er blevet mere gennemkontrolleret, end det her er, lyder det fra borgmesteren.

Der vil næppe heller være meget at gøre i sagen for miljøministeren, mener borgmesteren. Det er nemlig staten, der har besluttet, at Allerød skulle udlægge et areal til miljøklasse 6 og 7-virksomheder.

- Både han og jeg kæmper for miljøets sag, og jeg tror egentlig, vi er meget enige om det her. Men det vil undre mig, hvis han går ind og vil ændre på planlovgivningen. For det er den, der er med til at diktere, at de her virksomheder kommer til at ligge herude, siger Karsten Längerich. 

Men borgergruppen og Danmarks Naturfredningsforening holder alligevel fast i håbet til ministeren, inden opførelsen af de omdiskuterede virksomheder starter.

- Vi sætter vores lid til, at miljøministeren kommer på banen og tager kontakt til os, siger Thomas Frisch, mens Marianne Engberg supplerer:

- Det ville være optimalt med et møde med miljøministeren og de involverede parter. Så byder jeg på et glas ren drikkevand til, lyder det med et smil.

Vi ville gerne have haft en kommentar fra miljøminister Jakob Ellemann-Jensen, men ministeriet oplyser, at han som ny minister endnu ikke er nået til at kigge på sagen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik