Nordsjællandsk rigmand vil rykke sit selskab til Schweiz

Jørgen Hallundbæk, der er stifter og administrerende direktør i Welltec, overvejer at rykke sit selskab fra Allerød til Schweiz for at spare skat.

Olierigmanden Jørgen Hallundbæk, der bor i Græsted, stiftede sit firma Welltec for mere end 20 år siden. Virksomheden begyndte i en garage, men holder i dag til i Allerøds industrikvarter nord for København.

Nu overvejes det om firmaet skal rykke ejerskabet af den danske virksomhed til Schweiz. Det skriver Finans.

Ifølge udsigten for Welltecs nye milliardstore obligationsgæld spekulerer firmaet i at flytte det ultimative moderselskab til alpelandet af "skattemæssige årsager".

Jørgen Hallundbæk har ifølge Finans flere forskellige løsninger på bodet. Blandt andet overvejes det om firmaet skal omstruktureres, så Welltec Switzerland (Holding) AG bliver det nye holdingselskab i koncernen, der også har datterselskaber i stribevis af olierige stater som for eksempel Saudi-Arabien og Azerbaijan.

"Welltec har udviklet noget unikt"

Ifølge det schweiziske selskabsregister blev Welltec Switzerland (Holding) AG stiftet sidste år i kantonen Zug, som ikke videre er kendt for olieforekomster, men derimod sin lave skatteprocent.

- Mange internationale virksomheder, der har aktiviteter i mange forskellige lande, samler profitcentre nogle steder, hvor skatten er lavere, siger skatteadvokat Eduardo Vistisen fra Vistisen Law til Finans og fortsætter:

- Welltec har udviklet noget unikt og tjener penge mange steder i verden. Helt grundlæggende er det normalt skattemæssigt mere fordelagtigt, hvis man placerer de unikke rettigheder i Schweiz end i Danmark.

Firmaet vil ikke bekræfte noget

Virksomheden Welltec specialiserer sig i at lave fjernstyrede robotter til olieindustrien. Men Ifølge Welltec selv, så er det endnu ikke besluttet, om eller hvordan Welltec omstruktureres.

- (Overvejelserne, red.) er et udtryk for, at vi har en meget høj effektiv skatteprocent i organisationen. Det er vi forpligtede til at optimere på som virksomhed i forhold til vores aktionærer, siger Martin Skovbjerg, juridisk direktør i Welltec til Finans, og fortsætter:

- Om det ender med et schweizisk setup, kan jeg ikke svare på.

Selskabets effektive skattesats lå i 2015 på 83 pct. og i 2014 på 61 pct. Ender man med at lægge moderselskabet i Schweiz, vil det ifølge ham ikke betyde, at Welltec betaler mindre i skat i Danmark.

Den tidligere så højtflyvende oliekomet har imidlertid tabt flyvehøjde i de seneste par år, hvor olieprisens deroute har ramt selskabet som en hammer, så man nu kæmper med en stor og dyr gæld.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

turister i nyhavn

Her er planen der skal redde turismen i København

Din Tøjmand Køge(1)

playButiksejere jubler og melder klar til genåbning

20_percent

playAntallet af tomme butikker i København er på højeste niveau i 18 år - frygteligt, siger borgmester

Jacob Himmelstrup

playVirtual reality blev løsningen på firmas coronakrise

Allerød

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere