Lasses liv blev ændret, da han blev kørt ned

Tal med dine børn om trafiksikkerheden, lyder budskabet i en ny kampagne før skolestart.

Om få dage starter de fleste børn og unge igen i skole. Og mange cykler til klasseværelset. 

Og Lasse Troelsen har et særligt råd til alle eleverne:

- Husk nu cykelhjelmen, siger han. 

Han fik vendt op og ned på hele sit liv og sin fremtid, da en bil ramte ham på vej til gymnasiet en morgen:

- Jeg kommer kørende på cykelstien. Og så kommer der pludselig en bil kørende ud foran mig. Jeg rammer den i højre side, flyver ud over kølerhjelmen og vælter ned i kantstenen, forklarer han. 

Her slår han hovedet og går ud som et lys. I dag kan han ikke se på skærme i længere tid, og han lider af hukommelsestab. Derfor måtte han droppe ud af 1.g.

Lasse Troelsen havde cykelhjelm på, da han blev ramt, og han er sikker på, at den reddede hans liv.

- Da jeg blev kørt ned brugte jeg cykelhjelm, og det er den eneste grund til jeg er her i dag, pointerer Lasse Troelsen.

Teenagere kommer oftest til skade

Lasse Troelsen er i dag mekanikerlærling. Han skriver ting ned, fordi han ikke kan huske så meget. Han har fået skærmbriller, og forsøger at lave hjernegymnastik. 

Og desværre er han langt fra den eneste unge mand, der er kommet til skade i trafikken.

13 til 16-årige er faktisk de skolebørn, der oftest kommer til skade, og derfor sætter Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden nu fokus på, at forældre skal tale med deres teenagebørn om, hvordan de skal gebærde sig på vejene. 

For selvom de fleste i den alder kan virke ret ligeglade med deres forældre, så er det faktisk mor og far der har størst indflydelse, svarer de unge mennesker selv i en undersøgelse, som Rådet for Sikker Trafik har fået lavet. 

Kun hver fjerde i alderen 13 til 16 år svarer, at det er vennerne, der påvirker deres adfærd i trafikken.

Det kan du gøre som forælder

  • Tag stilling 
    Start med at tage stilling til, hvordan du gerne vil have at dit barn begår sig i trafikken. Forventer du at dit barn er opmærksom i trafikken (fx ikke hører musik og bruger telefonen). Og hvad er din holdning til cykelhjelm, alkohol og hvor hurtigt knallerten må køre? 
     
  • Lav regler eller konkrete aftaler 
    Regler virker bedre end dialog. Brug gerne fakta og loven som argument. Sig fx: ”Der sker mange ulykker med uopmærksomhed. Jeg vil ikke have, at du kommer til skade, hvis du SMS’er når du cykler. Du kan også få en bøde”. Foreslå din teenager at stoppe op eller lade mobilen blive i lommen. 
     
  • Støt dit barn i at sige fra 
    Når forældre har lavet klare regler, f.eks. om fart og alkohol, har de unge lettere ved at sige fra over for vennerne. Fordi teenagere handler impulsivt, er det en god idé at komme disse situationer i forkøbet og give dem en vej ud. Sig fx: ”Hvis du sidder i en bil med ældre venner, der kører for stærkt, så sig at jeg har skrevet, at du skal komme hjem nu. ”
     
  • Alliér dig med andre forældre 
    Andre forældre synes også, at det er svært at blande sig. Tag derfor trafik op på forældremødet, og lav eventuelt retningslinjer for hele klassen - f.eks. om alkohol og brug af cykelhjelm og mobiltelefoner.
     
  • Se på dine egne trafikvaner 
    Hvis du selv lever op til de råd, du giver, er der langt større chance for, at dit barn efterlever dem. Er det tid til at lette foden fra speederen og lade mobilen blive i tasken.
     
Kilde: Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden, 
sikkertrafik.dk/boern-unge/til-foraeldre/boern-13-16-aar

Denne artikel er redigeret. Lasse Troelsen har gjort os opmærksom på, at han bar cykelhjelm, da han blev ramt af bilen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik