Her er Kongens Nytorvs nye lindetræer

80 nye træer kommer til at pryde en af byens mest prominente pladser, når metrobyggeriet er færdigt.

Foto: Søren Bidstrup - Scanpix

På Birkholm Planteskole i Allerød står 80 kejserlindetræer.

Det er dem, der – når metrocityringen åbner i 2019 og grønt hegn og byggerod dermed er fortid på Kongens Nytorv – skal reetablere det karakteristiske haveanlæg Krinsen, der har prydet pladsen siden 1600-tallet.  

Læs også Strøgets terrorsikring stopper ikke lastbiler

Uffe Rasmussen fra Birkholm Planteskole i Allerød passer og plejer samtlige de 772 træer, der i fremtiden kommer til at pryde de pladser og byrum, som opstår i kølvandet på metrobyggeriet. Blandt andet de kejserlindetræer, der i 2019 bliver store nok til at træde ud af Foto: Søren Bidstrup - Scanpix

Helt særlig opgave

Siden 2014 har Uffe Rasmussen nurset om træerne, og selv om den erfarne gartner har mange træer på samvittigheden, så er denne opgave alligevel noget ganske særligt, fortæller han til Berlingske lørdag.

- Det her kan man godt kalde min eksamensopgave. Det er en af de mest spændende ting, jeg har været med til at lave. Jeg har aldrig plejet træer, der skulle være så specielle. Og det er træer som alle kommer til at kende. Det er jeg ret stolt af.

Læs også Frederiksberg mister mange gamle træer

772 træer i alt

Foruden de 80 træer til Kongens Nytorv samt 28 i reserve, leverer Birkholm Planteskole også træer til de andre pladser og byrum ved Cityringens stationer.

I alt er der tale om 772 træer, inklusiv et stort valnøddetræ til Enghave Plads, som planteskolen plantede i 1968. 

Krinsen som den så ud i 2005 - længe før metrobyggeriet indtog pladsen og tog livet af de eksisterende træer. Foto: Elgaard/Wikimedia Commons

KRINSEN

Det ovale haveanlæg på Kongens Nytorv blev opført i 1688. Navnet, der betyder "kreds" referer til den krans af lindetræer, der omgiver anlægget. Træerne har flere gange været fjernet og udskiftet. Fra 1749 til 1860 var der en eksercerplads på stedet. Sidste gang, trærne blev udskiftet var i 2001.

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik