Drikkevand skal undersøges for mikroplast

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen sætter nu gang i arbejdet med at få undersøgt, om det danske drikkevand indeholder mikroplast.

Der skjuler sig bittesmå stykker plastik i vores drikkevand.

Det har en gruppe forskere opdaget, da de undersøgte vandprøver fra 16 husholdninger i København og Nordsjælland. 

Der blev i gennemsnit fundet 18 stykker mikroplast i hver liter drikkevand. 

Det har fået flere partier til at kalde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, Venstre, i samråd.

Og nu vil ministeren have lavet en pålidelig måling af, om der er mikroplast i det danske drikkevand.

Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

quote Vi har brug for en afklaring af, om der findes mikroplast i danskernes drikkevand.

Esben Lunde Larsen, Miljø- og Fødevareminister, Venstre

- Vi har brug for en afklaring af, om der findes mikroplast i danskernes drikkevand. Desværre er der stadig meget, vi ikke ved om mikroplast. Forskerne er enige om, at der endnu ikke findes en retvisende målemetode. Vi har derfor støttet udviklingen af en pålidelig målemetode. Jeg forventer, at den er klar til brug inden for få måneder, og jeg vil bede Miljøstyrelsen om så snart som muligt derefter at måle for mikroplast i drikkevandet, siger han.  

Hidtil har det ikke været muligt at foretage præcise målinger, men Miljøstyrelsen forventer, at undersøgelsen af mikroplast i drikkevandet kan være klar i begyndelsen af 2018.

Bliv klogere på, hvad mikroplast er

  • Mikroplast er defineret som alle plastikstykker, der er mindre end 5 millimeter (½ centimeter) i diameter. De fleste stykker mikroplast er dog langt mindre end 1 millimeter og kan ikke ses med det blotte øje.
  • Mikroplast kan enten produceres bevidst og tilsættes fx kosmetik eller stamme fra nedslidning af større plastikstykker. Af det mikroplast, der tilføres vandmiljøet, vurderes 1 % at stamme fra produceret mikroplast, mens 99 % vurderes at stamme fra afslidning.
  • Mikroplast er blevet fundet en række steder, blandt andet i honning, øl, sukker og fisk – og en del findes som små partikler i luften.
  • Mikroplast er stadig et forskningsmæssigt nyt område, og man mangler blandt andet pålidelige målemetoder. Miljøstyrelsen er sammen med Aarhus Universitet ved at få udviklet en pålidelig målemetode, der ventes klar i løbet af november.
  • DTU Fødevareinstituttet vurderede i 2016, at der ikke umiddelbart er sundhedsmæssige problemer forbundet med indtag af mikroplastpartikler på helt ned til 0,1 mikrometer. De sundhedsmæssige effekter af mikroplast hos mennesker og dyr ikke er dog endnu ikke grundigt undersøgt.
Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik