Den umulige time: Cykelenigma kører efter sportens fineste rekord

Cykeluniversets øjne hviler på Martin Toft Madsen fra Birkerød, når han torsdag aften forsøger at slå en af sportens mest prestigefyldte og ikoniske rekorder.

quote Han er sgu lidt speciel

Sportsdirektør om Martin Toft Madsen

Af Magnus Ankerstjerne

Anderledes, nørd, enigma. Sært barn har mange navne.

Martin Toft Madsen kaldes den 33-årige cykelrytter og ingeniør fra Birkerød også.

Og han er ikke som de fleste i sin branche.

- Han er sgu lidt speciel, siger Christian Juul Andreasen, der er sportsdirektør for Martin Tofts Madsen på holdet BHS Almeborg Bornholm.

Nørd er næsten en underdrivelse.

På et tidspunkt var Martin Toft Madsen i top 10 over de bedste i verden til computerspillet minestryger.

 

Et cyklende regneark

quote Han bruger sin ingeniøruddannelse til at lave beregninger. Nu har han så regnet sig frem til, at han kan slå timerekorden

Christian Juul Andreasen

Nogle gange tropper Martin Toft Madsen op til fællestræning og postulerer, at han har lavet nogle beregninger, der viser den ene optimeringsmulighed efter den anden.

- Så står vi ofte af halvvejs og griner, når han fremviser sine formler og udregninger. Vi siger, 'det har du sgu nok ret i, Martin', siger sportsdirektøren, der blandt andet engang skiftede dæk på samtlige holdets cykler på Toft Madsens opfordring.

quote Han bruger sin ingeniøruddannelse til at lave alverdens beregninger. Nu har han så regnet sig frem til, at timerekorden er inden for rækkevidde

Christian Juul Andreasen

Ingeniøren havde nemlig regnet ud, at holdet kunne spare op til flere watt ved at skifte til en anden dækproducent.

- Jeg er efterhånden stoppet med at stille spørgsmålstegn, når han kommer og siger, at sådan og sådan er det rigtige. Han har jo vist gang på gang, at hans udregninger holder.

Nu har den tredobbelte danmarksmester i enkelstart og indehaver af den danske timerekord regnet sig frem til noget opsigtsvækkende:

Han kan slå cykelsportens måske mest prestigefyldte rekord. Så det vil han torsdag aften gøre.

I Mexicos tynde luft sætter han omkring klokken 18 torsdag aften gang i et attentat for at afvriste en tidligere Tour de France-vinder timerekorden i cykling.

HVAD ER TIMEREKORDEN?

 

Et ubeskrevet blad

quote Timerekorden har en meget stor plads i cykelsporten. Den har den fornemmeste plads. Det er måske den sværeste rekord

Jørgen Leth

Selvom Martin Toft Madsen for mange er et ukendt navn i sporten, så er han ikke uden bedrifter. Nok kører han som deltidsprofessionel på et cykelhold i sportens tredjebedste division, men folk i miljøet har længe kendt til den sky nordsjællænders egenskaber som tempokører.

- Han er i verdenseliten. Han er faktisk blandt de bedste enkeltstartsryttere i hele verden, siger sportsdirektøren.

Sidste år blev Toft Madsen nummer seks ved EM i enkeltstart, mens han året før det kørte i top 15 ved VM.

quote Timerekorden har en meget stor plads i cykelsporten. Den har den fornemmeste plads. Det er måske den sværeste rekord.

Jørgen Leth

- Han bruger sin ingeniøruddannelse til at lave alverdens beregninger på sig selv, så han nærmest altid kan regne sig frem til, hvad han kan opnå. Nu har han så regnet sig frem til, at timerekorden er inden for rækkevidde, og så vælger jeg at tro på ham, siger Christian Juul Andreasen.

- Han var ikke taget derover, hvis ikke han også vidste med sikkerhed, at han kan gøre det.

Men det er ikke hvem som helst, det 33-årige regneark på to hjul skal cykle hurtigere end. Lige nu lyder timerekorden på 54 kilometer og 526 meter, sat af den tidligere Tour de France-vinder og mangedobbelte OL-vinder Bradley Wiggins i 2015.

- Ud fra de målinger, jeg har lavet, på hvor mange watt jeg træder og ud fra mit udstyr, så vil jeg sige, at det absolut er muligt, har Martin Toft Madsen selv tidligere udtalt.

 

Den umulige time

quote Den er kun blevet slået få gange, derfor er det den største og vigtigste rekord overhovedet i cykelsporten

Jørgen Leth

Det er ikke uden grund, timerekorden er en lige dele eftertragtet og frygtet bedrift.

Mytificeringen, der omslutter timerekorden, får især liv fra Jørgen Leths dokumentar fra 1975, Den Umulige Time.

Her følger filmskaberen danske Ole Ritter i sit forsøg på at generobre timerekorden, der af ham blev fravristet af Eddy Merckx. 

- Timerekorden har en meget stor plads i cykelsporten. Den har den fornemmeste plads. Det er måske den sværeste rekord. Den kræver lang tids determineret forberedelse. Den er kun blevet slået få gange, derfor er det den største og vigtigste rekord overhovedet i cykelsporten, siger Jørgen Leth til TV 2 SPORT.

Også Ritters rekordforsøg fandt sted i Mexicos tynde luftlag på den olympiske velodrom i landets hovedstad.

Store ryttere som Francesco Moser og Eddy Merckx har på samme cykelbane slået og lagt alen til timerekorden.

 

Det fornemme selskab

quote Slår han rekorden, så kommer han i et meget fint selskab

Christian Juul Andreasen

Toft Madsens forsøg er dog rykket nogle hundrede kilometer nordpå til byen Aguascalientes og dennes nyere, indendørs cykelbane.

Skulle det lykkedes cykelenigmaet at slå rekorden, så kan det få stor betydning for rytterens arbejdsgiver.

- Slår han rekorden, så kommer han i et meget fint selskab. Som hold kommer vi også på verdenskortet, mere end vi er i forvejen. Forhåbentligt kan eksponeringen, han giver os, være med til at vi kan få invitationer til større løb i fremtiden, siger BHS Almeborg Bornholm-sportsdirektøren Christian Juul Andreasen.

Når Martin Toft Madsen har tilbagelagt de forhåbentlig lidt mere end 54,5 kilometer, går turen tilbage til Danmark. Han skal nemlig køre etapeløbet PostNord Danmark Rundt for sit danske cykelhold to dage efter hans fly lander i Kastrup. Her er planen, at han vinder løbets enkeltstartsetape.

Ugen efter skal han repræsentere Danmark ved EM i enkeltstart i Glasgow.

Timerekordforsøget forventes at blive sat i gang mellem klokken 18.00 og 18.30 torsdag aften. TV 2 SPORT transmitterer løbet.

MARTIN TOFT MADSEN