Valg i Albertslund: Politikerne skal vise, de kan tage den engang så moderne kommune ind i fremtiden

Albertslund var både moderne og fremsynet, da kommunen blev etableret i 1970. Men i dag trykker alderen, og det kan mærkes både på demografien, bygningerne og økonomien. Det vil få indflydelse på kommunalvalget den 16. november.

Da Albertslund Kommune så dagens lys i 1970'erne, var det en moderne by, der tiltrak en masse tilflyttere. Men de seneste år er både bygninger og borgere blevet ældre, og valget kommer derfor i høj grad til at handle om at sætte fart på udviklingen i vestegnskommunen. 

Hvad er der på spil?

Albertslund har altid været ledet af socialdemokrater, og den nuværende borgmester, Steen Christiansen (S), har siddet på posten siden 2010. Kommunen har dog en række udfordringer, der skal adresseres den næste tid.

 • En udfordret økonomi er næsten blevet reglen i Albertslund, hvilket blandt andet hænger sammen med befolkningssammensætningen: Borgerne bliver ældre, og der er en lav befolkningstilvækst.
 • 2 ud af 3 boliger i kommunen er almene, og men mange er slidte og kræver renovering.
 • En regnefejl i forbindelse med genhusning af borgere har medført, der mangler knap 30 millioner kroner i budgettet de næste år
 • Der er igangsat flere byggeprojekter, der skal skabe flere boliger og større tilflytning.


Hvem er favoritten og hvorfor?

Steen Christiansen (S) er klar favorit til at genvinde posten som borgmester i Albertslund Kommune.

 • Socialdemokratiet sidder på ni af 21 mandater, og de kan nemt mønstre et klart flertal med de andre røde partier.
 • Der er ikke den store modstand mod Steen Christiansen blandt de andre partier, og derfor bliver valget ikke det store personspørgsmål.
 • Forskydningerne i tilslutningen til de enkelte partier vil formentlig være små og ikke flytte det store i forhold til den samlede fordeling mellem rød og blå blok.


Hvem er førsteudfordreren, og har han en chance?

Lars Gravgaard Hansen fra Konservative må betragtes som den mest klare udfordrer, men det vil kræve noget helt ekstraordinært, hvis det skal lykkes ham at indtage borgmesterkontoret.

 • Der er ikke store og klare diskussioner i byrådet, der giver Lars Gravgaard Hansen en platform, som en kandidat der kan eller vil ændre i det store billede.
 • Selv hvis Konservative fik et virkelig godt valg, ville det være svært at samle ti mandater bag sig.
 • Et succeskriterie for partiet er formentlig bare at vinde større indflydelse, end de har i dag. 


Og hvad bliver så afgørende i valget?

Der er ikke umiddelbart temaer i valgkampen, der kan skabe store stemmevandringer, men enkelte sager kan flytte noget, og de er alle forbundet med byggeprojekter i kommunen.
 • Albertslund Motorsports Center-affæren kan blive en relativt stor enkeltsag. Her har Dansk Folkeparti blandt andet trukket sig fra arbejdsgruppen for at tilkendegive klar modstand mod byggeplanerne.

 • Kritiske røster mener, der bliver tænkt for lidt natur ind i byggeprojekterne, hvilket formentlig vil blive en mærkesag for SF og Enhedslisten.


Hvordan gik det ved valget i 2017?
Socialdemokratiet gik lidt frem men endte igen på ni mandater. Dansk Folkeparti blev næststørste parti med tre pladser i byrådet. Alle partier med undtagelse af Dansk Folkeparti og Enhedslisten var en del af konstitueringen af Steen Christiansen som borgmester.


Hvordan har byrådet fordelt pengene i de seneste budgetter?
Albertslund Kommune har haft problemer med økonomien i flere år, og i efteråret 2019 kaldte borgmester Steen Christiansen (S) det kommende års budget 'et af de alvorligste nogensinde i kommunen'. Der skulle spares 65 millioner kroner, og det førte blandt andet til nedlæggelsen af 80 stillinger og store besparelser på administration.

Besparelserne var dog med til at bringe økonomien i nogenlunde balance det næste år, hvor der blandt andet blev afsat penge til at bygge nye daginstitutioner.

Ved seneste budgetforlig for 2022 var man udfordret af, der manglede knap 1000 borgere i kommunen i forhold til det, man havde budgetteret med. Derfor skal der laves yderligere besparelser på omkring 30 millioner de næste år.


Hvem har indgået valgforbund?
Der er to store valgforbund i Albertslund Kommune ved valget i november:

 • Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Venstre
 • Radikale Venstre, SF, Veganerpartiet, Enhedslisten, Alternativet

Hvad betyder valgforbund og konstituering?

Hvad er ellers værd at lægge mærke til?

 • 19-årige Hediye Dilara Pekerman Temiz (RV) er formand for Kultur- og Fritidsudvalget, og hun er dermed den yngste udvalgsformand i landet.
 • En undersøgelse i juni 2021 viste, at byrådet havde store problemer med sexisme, hvor mindst et medlem havde oplevet et seksuelt overgreb.


Forudsigelsen:
Steen Christiansen er formentlig også borgmester efter valget, der mest af alt tegner til kun at give en meget lille forskydning i vælgertilslutning til de andre partier. Sådan har vi gjort

Her er kandidaterne i Albertslund Kommune: