Ung mand lå fastspændt i 9 døgn i Vridsløselille - døde få dage efter

For to år siden døde en ung mand, som få dage forinden havde ligget bæltefikseret i ni dage i træk i Vridsløselille Fængsel. En meget alvorlig sag, siger formanden for FN’s torturkomité.

En ung mand lå bæltefikseret i en sikringscelle næsten uafbrudt i ni døgn i træk i Vridsløselille Fængsel i januar 2016. Han døde få dage senere, efter han var blevet overflyttet til Herstedvester Fængsel.

Det oplyser Radio24syv på baggrund af aktindsigter hos Kriminalforsorgen og oplysninger fra anonyme kilder med kendskab til sagen.

Kriminalforsorgen har holdt sagen ukendt for offentligheden i over to år og vil ikke oplyse til Radio24syv, hvad manden døde af. Derfor er det uvist, om der er nogen sammenhæng mellem bæltefikseringen og dødsfaldet. Ifølge Radio24syvs oplysninger begik han ikke selvmord.

Formanden for FN’s Torturkomité, Jens Modvig, kalder sagen ”meget alvorlig” og vurderer, at den lange bæltefiksering i sig selv kan være i strid med både dansk og international ret.

- Fiksering ud over det absolut nødvendige bliver betragtet som ill treatment (mishandling, red.) eller endda i slemme tilfælde tortur. Man får mistanke om, at det, der er sket her, er en krænkelse af Artikel 3 i Menneskerettighedskonventionen. Fordi det ser ud til, at standarderne for, hvor længe man må være fikseret, er overskredet, siger Jens Modvig.

Den unge mand blev bæltefikseret i en sikringscelle i Vridsløselille Fængsel ad fem omgange med korte afbrydelser i perioden 10. til 19. januar 2016. De sidste seks døgn lå han fastspændt med kun fem minutters afbrydelse undervejs. Han blev herefter overført til Herstedvester Fængsel, hvor han døde den 25. januar.

Bæltefikseringen og det efterfølgende dødsfald fandt sted, lige efter Vridsløselille Fængsel var blevet lukket som almindeligt fængsel og i stedet var overgået til at huse afviste asylansøgere fra januar 2016.

Kriminalforsorgen vil ikke kommentere bæltefikseringen eller dødsfaldet over for Radio24syv.

- Vi kan bekræfte, at der har været et dødsfald i Herstedvester Fængsel den 25. januar 2016. Vi har tavshedspligt i sager, der vedrører konkrete personer, og kan derfor ikke komme nærmere ind på detaljerne i sagen, lyder det i en skriftlig kommentar.

Sagen bliver lige nu undersøgt af Folketingets Ombudsmand.

/ritzau/

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

skunkgartneri herringløse

Særlig duft fik snusfornuftige betjente på sporet - skunklaboratorium med 347 planter afsløret

Retten i Roskilde.

Mand erkender forsøg på voldtægt af børn via datingside

Skønhedsklinikken Cliuniq

Skønhedsklinik er nu sigtet 11 gange

blå blink

Politi og helikopter rykker ud til alvorlig ulykke på gård

Albertslund

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere