Syge Lennart uden opsyn i fire timer – fundet død på kold terrasse

En psykisk syg mand med hjerteproblemer skulle tilses hvert kvarter, ifølge en anbefaling lavet i samråd med hans læge. Da han blev fundet død, var han ikke tilset i fire timer.

Den 3. januar 2019 klokken ti minutter over fire om morgenen blev den 51-årige Lennart Henriksen fundet død på terrassen ved Rehabiliteringscenteret i Albertslund Kommune.

Da han blev fundet, var det fire timer siden, en af de ansatte sidst havde været i kontakt med ham. Det på trods af, at der var en klar anbefaling om, at hjertesyge Lennart Henriksen skulle tilses hvert kvarter. En anbefaling, der var givet i samråd med Lennart Henriksens praktiserende læge.

quote Det ville hjælpe os pårørende, hvis der var nogen, som sagde: Det var mit ansvar. Altså erkende at de havde lavet en fejl.

Louise Henriksen, Lennart Henriksens søster

Nu står familien for første gang frem og fortæller om et forløb, som de oplever har været fyldt med fejl og svigt.

- Det her er ikke værdigt for nogen mennesker. At ligge udenfor og være hjælpeløs, siger Lennarts Henriksens mor, Marianne Henriksen, da TV 2 Lorry møder hende i hendes rækkehus i Albertslund. 

Lennart Henriksens mor, Marianne Henriksen, føler sig svigtet af Albertslund Kommune.
Lennart Henriksens mor, Marianne Henriksen, føler sig svigtet af Albertslund Kommune.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol

Psykisk og fysisk syg

Ud over hjerteproblemerne var Lennart Henriksen også psykisk syg. Kort før dødsfaldet flyttede han til det private bosted Huset i Bagsværd. Men her fandt man hurtigt ud af, at Lennart Henriksen var fejlplaceret. 

Huset er ikke et bosted, der kan passe beboere, der er meget syge. Lennart Henriksen havde meget hævede ben, havde svært ved at tale, faldt ofte, var konfus og kunne ikke holde på sin afføring.

Ifølge lederen af det private bosted Huset, Andreas Cavling, var Lennart Henriksen langt mere syg, end de var blevet oplyst om af Albertslund Kommune.
Ifølge lederen af det private bosted Huset, Andreas Cavling, var Lennart Henriksen langt mere syg, end de var blevet oplyst om af Albertslund Kommune.
Foto: Privatfoto

I en mail skriver Husets leder, Andreas Cavling, til TV 2 Lorry.

"Det stod efter Lennarts ankomst med det samme klart, at han var langt mere syg, end hvad vi var blevet oplyst om - og hvad han blev visiteret på baggrund af."

Skulle tilses hvert kvarter

Derfor blev han flyttet til Rehabiliteringscenteret i Albertslund Kommune. Da han flyttede, blev der holdt et møde imellem det private bosted Huset og kommunen. Husets ansatte forklarer, at de på mødet sagde meget tydeligt, at Lennart Henriksens helbredstilstand var så dårlig, at han skulle være under opsyn hele døgnet.

Trods det var Lennart Henriksen ikke blevet tilset i fire timer, da han blev fundet død på terassen. 

- Vi havde jo fået at vide, at man ville holde øje med ham, siger Lennart Henriksens søster, Louise Henriksen.

Lennart Henriksens søster, Louise Henriksen, undrer sig over, at hendes bror kunne ligge uden tilsyn i fire timer.
Lennart Henriksens søster, Louise Henriksen, undrer sig over, at hendes bror kunne ligge uden tilsyn i fire timer.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol

Ifølge Husets leder, Andreas Cavling, var Lennart Henriksen faktisk så dårlig, at han skulle tilses hvert kvarter. Det fortalte han kommunen ved overleveringsmødet. Det var en anbefaling, Huset var kommet frem til i samarbejde med Lennart Henriksens praktiserende læge. Familien ville i dag ønske, at den anbefaling var blevet overholdt.

- Så kunne der måske have været ydet førstehjælp, påpeger Louise Henriksen.

Det var på terrassen her ved rehabiliteringscenteret i Albertslund, Lennart Henriksen blev fundet.
Det var på terrassen her ved rehabiliteringscenteret i Albertslund, Lennart Henriksen blev fundet.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol

Politiet bankede på klokken syv om morgenen

Små tre timer efter dødsfaldet omkring klokken syv om morgenen den 3. januar, bankede et par betjente på døren hos Marianne Henriksen. Det tidlige tidspunkt og en dårlig fornemmelse betød, at hun først ikke havde lyst til at åbne døren. For hun vidste, at det handlede om sønnen.

- Så sagde jeg, at 'jeg vil ikke tale med jer. Jeg ved godt, hvad I vil sige!'

Politiet bankede på døren hjemme hos Marianne Henriksen klokken syv om morgenen, cirka tre timer efter Lennart Henriksens Død. På billedet her mødes TV 2 Lorrys journalist med Marianne Henriksen.
Politiet bankede på døren hjemme hos Marianne Henriksen klokken syv om morgenen, cirka tre timer efter Lennart Henriksens Død. På billedet her mødes TV 2 Lorrys journalist med Marianne Henriksen.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol

Inden sin alt for tidligere død havde Lennart Henriksen ikke haft et let liv. Han var både plaget af somatiske og psykiske sygdomme.

Lennart blev konstateret psykisk syg, da han var i tyverne i midten af halvfemserne.

- Pludselig ringer han til mig og siger, at underboen er efter mig. Der kommer nogle rockere lige om lidt. Underboen var omkring 90 år, så jeg var klar over, at det, han sagde, ikke var helt rigtigt, siger Marianne Henriksen.

Ud over at have hjerteproblemer var Lennart Henriksen også psykisk syg. På billedet sidder han med sin søsters datter.
Ud over at have hjerteproblemer var Lennart Henriksen også psykisk syg. På billedet sidder han med sin søsters datter.
Foto: Privatfoto

Han fik diagnosen skizofreni. Derudover havde han også problemer med hjertet, og han fik ifølge sin mor en hjerteoperation.

- Han havde svært ved at få vejret. Og så fandt lægerne ud af, at hans hjertevæg var for tyk.

I mange år boede han i egen bolig. Men siden 2017 var han for syg til at bo for sig selv.

- Han havde svært ved at finde nye venner, men når han var sammen med os, så havde han det godt, siger Marianne Henriksen.

Skiftende boliger

Efter et længere forløb, hvor Lennart flere gange blev flyttet rundt på flere forskellige institutioner, købte Albertslund Kommune i november sidste år en plads til ham på det nævnte private bosted Huset i Bagsværd. Det var noget, som bekymrede Lennart Henriksens søster.

- Og så sagde jeg til kommunen, 'er det ikke noget med, at personalet ikke er der hele tiden?' Og så sagde kommunens medarbejder, 'jo, jo, det er ikke noget problem. Det tilkøber vi bare', siger Louise Henriksen.

Men der blev ikke tilkøbt døgnbemanding, og allerede kort efter indflytning henvendte det private bosteds leder, Andreas Cavling, sig til Albertslund Kommune. Han fortalte kommunen, at Lennart Henriksen var fejlplaceret, fordi han som nævnt var alt for syg til at være på bostedet Huset.

"Lennart var svimmel, faldt ofte om, var konfus og skulle have støtte til alt - selv de allermest basale plejeprocedurer. Derfor rettede vi meget hurtigt henvendelse til kommunen, hvor vi gjorde opmærksom på, at der skulle findes et andet behandlingstilbud til Lennart, som kunne løfte opgaven," skriver Andreas Cavling til TV 2 Lorry.

Et udsagn, som Lennarts søster kan nikke genkende til.

- Han gik og faldt. Han var svimmel. Han havde svært ved at trække vejret, siger Louise Henriksen.

Her er en video, der er optaget i den periode, som giver et godt indtryk af, hvor syg Lennart Henriksen var.

Lennart var dødssyg

Derfor blev Lennart Henriksen altså flyttet til rehabiliteringscenteret i Albertslund Kommune kort før jul sidste år.

På overleveringsmødet imellem det private bosted Huset og kommunens Rehabiliteringscenter, gav Husets leder, Andreas Cavling kommunen meget klar besked om, at Lennart Henriksen var meget skrøbelig og skulle tilses ofte.

"Han var i en tilstand, hvor konstant opsyn var påkrævet. Ellers kunne hans helbredssituation være alvorligt truet. Denne konklusion nåede vi til i samarbejde med Lennarts praktiserende læge. Derfor orienterede vi også på overdragelsesmødet kommunen om, at Lennart som minimum skulle tilses hver 15. minut", skriver Andreas Cavling til TV 2 Lorry

Meningen var, at opholdet på kommunens rehabiliteringscenter skulle være midlertidig. Men centeret blev altså det sidste sted, Lennart Henriksen boede. TV 2 Lorry har fået adgang til anmeldelsesrapporten fra Københavns Vestegns Politi og til den obduktionsrapport, der blev lavet efter dødsfaldet. Af dem fremgår det blandt andet, at:

  • Lennart Henriksen blev fundet livløs på terrassen af en sosuassistent kort efter klokken fire.
  • politiet mener, at han er faldet. Han havde en bule i hovedet og blod i panden.
  • dødsårsagen ikke er sikkert afklaret, men må antages at være akut hjertesvigt.

Død på en frossen terrasse

Ingen ved, hvor længe Lennart Henriksen lå på terrassen, inden døden indtraf.

- Da jeg kørte over til min mor om morgenen, var det virkelig koldt. Det var jo frostvejr, siger søsteren Louise Henriksen.

Anmeldelsesrapporten viser også, at sidste kontakt imellem Lennart Henriksen og personalet var klokken et minut over tolv. Altså mere end fire timer før, han blev fundet død.

Det var også den besked, familien fik, da de kort efter dødsfaldet ankom til rehabiliteringen.

- Så der er ikke nogen, som har set ham i over fire timer. Vi have jo fået at vide, at man ville passe på ham, siger Louise Henriksen, og hendes mor Marianne tilføjer:

- Han havde ligget der helt alene. Det er ikke rimeligt!

Det var frostvejr den nat Lennart Henriksen blev fundet død.
Det var frostvejr den nat Lennart Henriksen blev fundet død.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol

Familien savner svar fra kommunen

Familien skrev et brev til kommunens borgerrådgiver, hvor de klagede over det forløb, Lennart Henriksen var igennem. Kort efter blev de inviteret til møde hos et par af de ansvarlige ledere i kommunen.

- Der sad vi og fortalte vores oplevelse. Og de sad og lyttede. De sagde, at de godt kunne forstå, hvorfor vi var kede af det. Men vi fik ikke nogle forklaringer på, hvad der reelt var sket med Lennart.

Rehabiliteringen ligger her i kommunens sundhedshus.
Rehabiliteringen ligger her i kommunens sundhedshus.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Kosmopol

TV 2 Lorry ville også gerne have talt med en af de ansvarlige for socialområdet i Albertslund Kommune, men de vil ikke udtale sig, fordi der er tale om en personsag med en afdød.

TV 2 Lorry har fået følgende udtalelse fra presserådgiver i Albertslund Kommune, Janus Enemark Nissen:

“Det er utvivlsomt en ulykkelig sag, og vi har stor forståelse for familiens sorg. Ovenpå at familien tog kontakt til borgerrådgiveren med en række spørgsmål, har vi holdt møde med familien og gennemgået forløbet. Derudover er sagen vanskelig for os at gå nærmere ind i, da det drejer sig om oplysninger i en afdøds personsag."

- Det ville hjælpe os pårørende, hvis der var nogen, som sagde: Det var mit ansvar. Altså erkende, at de havde lavet en fejl, siger Louise Henriksen, som sammen med Lennart Henriksens andre pårørende stadig sidder uforløste tilbage og savner svar på, hvordan Lennart Henriksen kunne ligge i fire timer, uden at nogen opdagede det.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik