Snød sig til vagtbeviser: 120 personer sigtes for dokumentfalsk

Politiet har afsløret omfattende fusk med falske AMU-beviser hos folk, der ville udenom skolebænken og få job i vagtbranchen.

Det hele startede med et enkelt rygte om snyd med falske uddannelsesbeviser på en skole.

Siden har sagen vokset sig langt større, end hvad Københavns Vestegns Politi kunne forestille sig. I alt er 120 personer nu blevet sigtet i den omfattende sag.

quote Det er vildt mange. Vi havde ikke forestillet os, at der var et marked for det her, for det er jo en kort uddannelse

Pernille Brinch, centerchef hos Politiets Administrativt center Øst

- Det er vildt mange. Vi havde ikke forestillet os, at der var et marked for det her, for det er jo en kort uddannelse - men det har der altså vist sig at være, siger centerchef Pernille Brinch fra Polititets Administrativt center Øst til Altinget.

Undervejs i arbejdet med sagen viste det sig at utallige yngre mænd, én efter én, har forsøgt at snyde sig forbi skolebænken og et påkrævet AMU-kursus ved at benytte falske uddannelsesbeviser for dermed at sikre sig ansættelse som vagtfolk.

Sager kommer for retten i foråret

Det medfører nu, at Københavns Vestegns Politi har sigtet mere end 100 personer for dokumentfalsk. Tilmed vedrører mange af sigtelserne flere tilfælde af svindel, skriver Altinget.

quote Vi har prioriteret det højt, fordi dokumentfalsk er en alvorlig sag

Lars Krogsgaard, politikommisær hos Københavns Vestegns Politi

Ifølge politikommissær Lars Krogsgaard, der leder den centrale efterforskning for økonomisk kriminalitet ved Københavns Vestegns Politi, er samtlige sager berammet til foråret 2017.

- Vi har færdigbehandlet alle sagerne, og de begynder at komme på stribe her i marts. Vi har prioriteret det højt, fordi dokumentfalsk er en alvorlig sag, og fordi vi meget gerne skulle have sat en stopper for det her, siger politikommissæren til Altinget.

Svært at se et mønster

quote Det er svært at sige noget om mønsteret. Nogle kommer med nogle helt vanvittige historier, mens andre påstår, at de har gået på kurset

Lars Krogsgaard, politikommisær hos Københavns Vestegns Politi

Politikommissæren oplyser yderligere, at efterforskningen ikke har tegnet et billede af en egentlig bagmand bag den omfattende svindel. Desuden kaster de falske AMU-beviser ikke søgelys over særlige vagtfirmaer eller erhvervsskoler.

- Det er svært at sige noget om mønsteret. Nogle kommer med nogle helt vanvittige historier, mens andre påstår, at de har gået på kurset - hvor vi altså mener at kunne påvise noget andet. De sigtes så efter dokumentfalsk, som jo er en hård paragraf i straffeloven i forhold til et AMU-kursus, der varer 14 dage, siger Lars Krogsgaard til netavisen.

Foreløbig er en blevet dømt i sagskomplekset. Sagen blev afviklet som en tilståelsessag og personen blev idømt 40 dages betinget fængsel og 60 dages samfundstjeneste.