Skoleelever var politikere for en dag: Bestemte over skattekroner

I Albertslund Kommune har man valgt at investere 70.000 kroner i at gøre 6. klasseselevers idé til virkelighed.

I dag oplevede en hel årgang 6. klasseelever i Albertslund, hvad det vil sige at være kommunalpolitiker. Flere hundrede elever lyttede med, da 20 elevrådsmedlemmer fra 6. klasse satte sig i de folkevalgte kommunalpolitikeres stole for at kæmpe deres sag på et byrådsmøde.

Under ledelse af borgmester Steen Christiansen argumenterede de sig frem til vandmiljøprojekter, som kommunnen nu investerer 70.000 kroner i at gøre til virkelighed.

- Jeg har fundet ud af, hvordan man er i byrådet normalt, hvordan man taler, og hvordan det ligesom fungerer derinde, siger 6. klasseselev Selina R. Dahlstrøm.

Netop dét er også hele formålet med, at eleverne i dag fik lov at styre og bestemme til byrådsmødet. Dagen på rådhuset er en kulminationen af et halvt års arbejde med demokrati:

- Formålet med det er, at eleverne får et indblik i demokratiet allerede fra en tidlig alder. Det er alt fra, hvordan stemmer politikerne om ting, hvad kan vælges, og hvordan stemmer man ved kommunalvalg og folketingsvalg, forklarer Resul Kücükakin, der er lærer på Herstedlund Skole.

Det skal pengene bruges på

Eleverne valgte i dag, at de 70.000 kroner skal investeres i hele to projekter, der hver fik otte stemmer. Det ene projekt kalder eleverne 'Magical Rooster', og det står elever fra Herstedlund Skole bag. Det andet projekt kalder de 'Vandblomsten', som elever fra Herstedvester Skole bag.

- Det ene er sådan et springvand, hvor man kan donere penge til ældre og andre, og det andet er sådan en skulptur, der skal stå henne ved stadion, fortæller Selina R. Dahlstrøm.

Albertslund Kommune skal nu gå videre med de to projekter og finde ud af, hvordan de kan blive til virkelighed.

Elevernes forslag, som de skulle vælge imellem i dag:

  • 'Magical Rooster': Etableringen af et springvand med en hane øverst i centret, som samtidig kan fungere som et sted, hvor borgere kan donere penge til plejehjem, skoler eller andre kommunale institutioner.
  • 'Mos-kunst': Etablering af Albertslunds logo i skabt i mos på steder, hvor det ses og kan holde sig, samtidig med at det signalerer, hvad mos kan gøre positivt for miljøet.
  • 'Mos på tagene': Albertslund som grøn kommune kan styrke sit image med grønt mos på hustage. Dette kan signalere positivt at der tænkes grønt og bæredygtigt.
  • 'Parkanlæg': Etablering af et parkanlæg, en høj og et kirsebærtræ. I en cirkel omkring etableres render til dyrkning af planter. Formål er at udnytte regnvandet og skabe et sted, hvor man kan nyde naturen.
  • 'Soldrevet springvand': Etablering af et anlæg med et soldrevet springvand som centrum i et fælles mødested. Der anvendes regnvand, så forslaget er også bæredygtigt.
  • 'Vandblomsten': Etablering af en skulptur, der kan rumme blomster og krydderurter, som vandes af regnvand fra tagrender.
  • 'Vandhane': Der etableres en vandpost udsmykket som en hane. Den har en praktisk funktion og væres stedet cyklen vaskes eller til vanding af blomster. Der anvendes regnvand.

    Kilde: Albertslund Kommune

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik