Sådan bekæmper Nordsjællands hospitaler antibiotika til børn

Flere nordsjællandske hospitaler tager overforbruget af antibiotika til børn alvorligt. Nu er man kommet op med en plan for at nedbringe brugen.

03:37

De helt små børn i vores område får meget mere penicillin - end småbørnene på den anden side af Øresund. Faktisk udskriver de københavnske læger 3 gange så meget medicin til børn i 0-1 års alderen - som de skånske. Det viser endnu ikke offentliggjorte tal. Også børnene op til 6 år får mere penicillin end i resten af landet.

De helt små på Sjælland får proppet hovedet med antibiotika. I hvert fald hvis man sammenligner med vores naboer i Skåne i Sverige. 

Det, vi så håber, er, at så få som muligt indløser recepten, fordi vores erfaring er, at antibitotika kun virker i nogle af tilfældenene.

Jens Otto Jarløv, ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Herlev Hospital. 

Københavnske læger udskriver nemlig tre gange så meget medicin til børn i etårsalderen, som de gør i Skåne. 

Nu tager en række nordsjællandske hospitaler affære, for antibiotika til børn har ofte ingen virkning. 

I Rudersdal og Albertslund Kommuner har man efter norsk forbillede indført såkaldte vent-og-se recepter, som forældrene kan indløse, hvis børnenes sygdom ikke går over af sig selv.

- Det, vi så håber, er, at så få som muligt indløser recepten, fordi vores erfaring er, at antibitotika kun virker i nogle af tilfældenene. Og slet ikke hvis det er en virus, hvilket det ofte er, siger Jens Otto Jarløv, ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Herlev Hospital. 

Læs også Hovedstadens spædbørn får langt mere penicillin end de skånske

Forældrene presser læger til antibiotika

Derudover skal sundhedsplejersker undervises i viden om antibiotika, så de kan videre bringe informaiton til forældrene. 

Ofte er det nemlig forældrene selv, der presser på for antibiotika til barnet. 

Antibiotika til børn i stride strømme

De københavnske læger udskriver tre gange så meget medicin til børn mellem nul og et år som de skånske. 
Også børnene op til seks år får mere penicillin end dem i resten af landet. Her bliver 20 procent mere penicillin udskrevet til hovedstadens børn i forhold til de skånske børn.
Det viser endnu ikke offentliggjorte tal fra Herlev og Gentofte Hospital 

Anders Beich, praktiserende læge og formand for Dansk Selskab for Almen Medicin oplever, at forældrene ofte er frustrerede og under tidspres for at komme tilbage på arbejdet.

Derfor vælger de at løbe til lægen, fremfor at blive hjemme med børnene. 

- Det betyder, at der er et generelt pres på sundhedsvæsnet, som skal se på en masse uskyldige infektioner. Derfor er der en risiko for, at vi overbehandler. 

Læs også I nat sker det: Rigshospitalet indtager Sundhedsplatformen

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik