Nyt smitteudbrud på plejehjem trods vaccine: "Det er bekymrende"

Der er indført besøgsforbud på demensplejecentret Humlehusene i Albertslund Kommune efter et nyt smitteudbrud med coronavirus.

For tredje gang i denne uge er et plejehjem i hovedstadsområdet nu ramt af et udbrud med coronavirus - selvom både beboere og personale som bekendt er tilbudt vaccination.

På plejecentret Humlehusene i Albertslund Kommune er fire beboere og to ansatte i denne uge således konstateret smittet med coronavirus. Det gælder i plejecentrets afdeling 1 og 7, oplyser kommunen i en meddelelse.

En af beboerne er indlagt på hospitalet med coronavirus, mens de tre øvrige kun har milde symptomer, oplyser kommunen til TV 2 Lorry. Kommunen kan ikke afvise, at beboeren på sygehus også har andre sygdomme, der kan have ført til indlæggelse.

Situationen huer langtfra formanden for vestegnskommunens Social- og Sundhedsudvalg, Paw Østergaard Jensen (S).

quote Det er bekymrende. Selvfølgelig er det det.

Paw Østergaard Jensen (S), formand for Social- og Sundhedsudvalget i Albertslund Kommune

- Det er bekymrende. Selvfølgelig er det det. Vi havde jo forventet, at det ikke ville komme, når nu de er vaccineret, siger Paw Østergaard Jensen til TV 2 Lorry.

Besøgsforbud i fire uger

De fire beboere er alle vaccineret, mens kommunen ikke er klar over, om de to medarbejdere har sagt ja tak til tilbud om vaccine mod covid-19.

For at undgå yderligere smittespredning har Styrelsen for Patientsikkerhed indført besøgsforbud i plejecentrets afdeling 1 og 7 fire uger frem. Beboerne kan derfor nu kun få besøg af den nærmeste pårørende. Besøget skal foregå i egen bolig.

I første omgang blev de to medarbejdere konstateret smittet, og siden da valgte plejecentret også at teste beboerne. Herefter stod det klart, at tre beboerne var smittet og senere på ugen blev yderligere én beboer altså også konstateret smittet.

De nærmeste pårørende på plejecentret har fået direkte besked.

Kan ikke afvise infektion

Tirsdag kunne TV 2 Lorry fortælle, at et plejehjem i Herlev og plejehjemmet Ørbygård i Rødovre Kommune også er ramt af smitteudbrud blandt vaccinerede beboere.

I den forbindelse sagde Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, at der kan være flere årsager til, at plejehjemsbeboere bliver smittet, selvom de er blevet vaccineret.

- Det, der formodentligt er sket, er, at deres immunforsvar ikke har reageret optimalt på vaccinen, og det betyder, at de ikke er i stand til at afvise infektionen.

- Det er klart, at får man først virussen ind på et plejehjem, så er det et relativ tæt og nært miljø, hvor en infektion nemt spreder sig, sagde han til TV 2 Lorry.

Også tidspunktet for vaccinationen og om alle ansatte er vaccinerede, kan være medvirkende faktorer på smitten. Allan Randrup Thomsen pegede dog på, at vaccinen stadig virker, selvom der er smitteudbrud.

Herunder kan du se, hvor smittede der er i din kommune lige nu: