Midt i frostvejret: Smart metode skal spare på vejsaltet

Vejsalt gavner trafikken, men skader miljøet. Derfor udvikler de Albertslund lige nu en måde, så man kan se, hvor der præcis er brug for vejsaltet.

Lastbilerne holder klar på Albertslund Kommunes materielgård - klar til at køre ud på vejene at salte. Men de cirka 50 tons vejsalt, der lige nu er på materielgården rækker ikke langt, når der skal saltes på alle kommunens 120 kilometer veje og cykelstier. Faktisk er der kun til syv saltninger.

quote Det er en stor miljøbelastning med saltningen, og det går ud over de grønne arealer.

Jens Hammer, koordinator i DOLL Living Lab

Og den store mængde salt, som kommunerne bruger i frostvejret er ikke bare en stor udgift.

- Det er en stor miljøbelastning med saltningen, og det går ud over de grønne arealer, siger Jens Hammer, som er koordinator for DOLL Living Lab.

Tester grønne løsninger

For at undgå at salte, hvor det ikke er nødvendigt, bliver nye kreative løsninger testet i Albertslund. Det er DOLL Living Lab som på vegne af alle landets kommuner tester en række grønne løsninger, som på en billigere måde kan vise forskellene i vejtemperaturer.

quote Vi har jo prøvet før, hvor sneen ligger i nord, men ikke nede i syd for eksempel.

Morten Madsen, vagthavende ved Albertslund Kommunes Materielgård

Så nu bliver tre forskellige typer af sensorer i cykelstier testet, så man på materielgården i Albertslund kan følge med i temperaturerne.

- Vi har jo prøvet før, hvor sneen ligger i nord, men ikke nede i syd for eksempel, og der mangler vi jo noget sådan et sted for eksempel, siger Morten Madsen, der er vagthavende ved Albertslund Kommunes Materielgård.

Forsøget har større perspektiver

Forsøget med sensorene er stadigvæk så nyt, at materielgården ikke har kunne nå for alvor at tage det i brug endnu. Alligevel har forsøget allerede afsløret meget lokale forskelle.

quote Det er jo en stor ting for min fremtid, og mine børn og alt muligt andet.

Morten Madsen, vagthavende ved Albertslund Kommunes Materielgård

- Vi har fundet ud af, at det har meget at sige med skyggeforholdene, og frosten kan sådan set godt blive hængende i noget længere tid, hvor solen ikke har så meget magt, siger Jens Hammer.

Og ikke bare kan den nye teknologi være med til at give en økonomisk besparelse for kommunerne. Morten Madsen fra materielgården i Albertslund, ser større perspektiver.

- Det er jo en stor ting for min fremtid, og mine børn og alt muligt andet, ikk'. For miljøet i det hele taget, siger han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20071024-220631-2-1920x1282we

playI dag fylder et stykke dansk kulturarv 100 år - men det går kun én vej

25_seconds

playHus Forbi deler tusindvis af handsker og skiundertøj ud til hjemløse

John Schmidt Andersen

Før ville ingen investere i Vinge – nu står kommune med flere tilbud på hånden

40_percent

playSverige åbner grænsen for skilsmissebørn med ledsager

Albertslund

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere