Kenni Flink krævede sexismeundersøgelse på grund af “uacceptabel adfærd” i byrådet: Nu er han endnu mere rystet

Alternativets medlem af kommunalbestyrelsen i Albertslund Kommune ville have undersøgelse af sexisme blandt kollegerne, fordi han mener, at der er tendenser til uacceptabel adfærd.

En ny undersøgelse af sexisme i kommunalbestyrelsen i Albertslund Kommune sender nu rystelser gennem flere af de repræsenterede partier.

En af dem, der forfærdet læser undersøgelsen, er Kenni Flink fra Alternativet.

- Det er rystende, at det sker i det her omfang, siger Kenni Flink til TV 2 Lorry.

I undersøgelsen fremgår det, at én har oplevet at blive udsat for et seksuelt overgreb, forsøg på voldtægt eller faktisk voldtægt.

Samtidig svarer 27 procent ud af 19 personer - altså omkring fem personer - at de mindst én gang har “oplevet uønskede seksuelle bemærkninger eller vittigheder" om sig selv. 

Et af kommunalbestyrelsesmedlemmerne svarer i undersøgelsen, at vedkommende blev udsat for “uønsket kys ved festlig lejlighed.”

Kenni Flink fra Alternativet siger til TV 2 Lorry, at han i efteråret fremsatte forslag om at gennemføre undersøgelsen.

quote Det er rystende, at det sker i det her omfang

Kenni Flink

- Jeg stillede forslaget, fordi jeg synes, der er tendenser til uacceptabel adfærd i kommunalbestyrelsen. Jeg ville gerne vide, om det bare var mig, der var sippet, men det var det så ikke, siger han.

Han forklarer, at den uacceptable adfærd kan dreje sig om, hvordan man omtaler hinanden, og at nogen bruger en humor, der ifølge Kenni Flink er “misforstået.”

Kenni Flink håber nu på, at borgmester Steen Christiansen (S) vil arbejde indgående med den nye undersøgelse i den kommende tid.

Fakta om undersøgelsen

  • I efteråret 2020, hvor sexismedebatten for alvor rullede i Danmark, besluttede et flertal i kommunalbestyrelsen at undersøge forholdene nærmere i Albertslund Kommune, inklusiv en undersøgelse af sexisme i kommunalbestyrelsen.
  • Den undersøgelse er blevet foretaget i maj 2021 af Arbejdsmiljøcentret Human House
  • Spørgeskemaet er sendt ud til 33 personer. Omkring 19 personer har svaret på alle spørgsmål, mens fem har svaret på nogle spørgsmål.


Kilde: Albertslund Kommune

Også kritik af borgmesteren

Borgmesteren siger til TV 2 Lorry, at han tager sagen “meget alvorligt.”

- Der er grund til at arbejde med kulturen i kommunalbestyrelsen. Det handler om måden, vi taler til hinanden og agerer overfor hinanden. Vi skal have skabt en tillidsbaseret kultur, siger Steen Christiansen. 

Hvorfor har der ikke været en god tone hidtil?

- Vi er på en rejse som samfund, hvor hele #MeToo slår igennem på alle niveauer. Albertslund er ikke det eneste sted, der er udfordret. Vi er et spejl af samfundet, men det ændrer ikke ved, at det er uacceptabelt, siger Steen Christiansen.

Borgmesteren havde regnet med, at der ville dukke eksempler på sexisme op i undersøgelsen, men han er overrasket over omfanget.

Hvordan vurderer du din egen indsats i forhold til at forebygge, at det her sker?

- Jeg synes faktisk, at jeg har været meget tydelig om, hvordan man skal have det med hinanden.

Men du får jo i undersøgelsen selv kritik. 25 procent ud af 20 medlemmer svarer, at borgmesteren delvist eller slet ikke har “meldt klart ud, at uønsket seksuel opmærksomhed i Kommunalbestyrelsen er uacceptabelt.” Hvad siger du til det?

- Nu omfatter undersøgelsen jo også suppleanter, og det er ikke sikkert, at de alle har været til stede. Men det er klart, at de meldinger er et signal til alle og til mig som borgmester om, at det er vigtigt at være ekstremt tydelig.

En person skriver i undersøgelsen, at vedkommende har fået et “uønsket kys ved festlig lejlighed.” Det afviser borgmesteren at have kendskab til.

Har overhørt sexistiske jokes

Enhedslistens medlem af kommunalbestyrelsen Helge Bo Jensen siger til TV 2 Lorry, at kommunalbestyrelsen står med “et ganske alvorligt problem.”

Han hæfter sig også ved, at én person som nævnt har oplevet at blive udsat for et seksuelt overgreb, forsøg på voldtægt eller faktisk voldtægt.

- Det er jeg chokeret over. Jeg håber, at vedkommende er okay, og personen fortjener alt mulig opbakning. Jeg har ikke selv oplevet noget af lignende karakter, men jeg har hørt sexistiske jokes, siger Helge Bo Jensen.

Han er glad for at kommunen nu laver en whitsleblower-ordning, som ifølge Helge Bo Jensen skal bero på anonymitet og uvildighed.

I SF er kommunalbestyrelsesmedlem Leif Pedersen også forfærdet over undersøgelsens resultater, som han kalder “voldsomt kedelige.”

- Vi er jo et spejl på samfundet, men jeg bliver alligevel overrasket, når nogen tilkendegiver, at de har oplevet overgreb. Det giver anledning til, at vi taler med hinanden om, hvordan vi er sammen.

Også Tina B. Nielsen, der er medlem af Dansk Folkeparti, er chokeret over undersøgelsens indhold. 

- Jeg er overrasket og jeg er faktisk rystet, siger hun til TV 2 Lorry. 

quote Jeg er meget, meget bekymret for de mennesker, der har haft en rigtig dårlig oplevelse.

Tina B. Nielsen, Dansk Folkeparti

- Jeg var ikke klar over, at det havde dette omfang, jeg var ikke klar over, at det foregik og jeg har ikke selv tidligere oplevet noget, slår hun fast. 

- Jeg blev rystet under mødet og jeg er meget, meget bekymret for de mennesker, der har haft en rigtig dårlig oplevelse. Hvordan får vi samlet dem op? 

- Hvad vil du ønske, at der bliver gjort nu?

- Jeg synes ikke, at undersøgelsen kan stå anonym hen. Jeg tænker, at der må laves en lille ekstra undersøgelse, så vi kan finde ud af, hvem der er ramt af de her krænkelser, lyder det fra Tina B. Nielsen. 

- Borgmesteren bør tage dette dybt alvorligt. Jeg tænker også, at det kan blive svært søge om optagelse i kommunalbestyrelsen med den kultur, og det må det ikke og det skal ikke være. Vi skal opføre os ordentlig over for hinanden. 

Torsdag aften skal kommunalbestyrelsen i Albertslund Kommune diskutere det videre arbejde med sexismeundersøgelsen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik