Kommuner brugte millioner på Probana: Nu trækker de støtten

Kommunerne i Hovedstadsområdet brugte millioner på kurser fra den omdiskuterede virksomhed Probana, på trods af at den ikke bruger overenskomst.

00:48

Helt unge medarbejdere i virksomheden Probana bliver truet med fyring, hvis de laver for lidt - og faktisk bliver de fyret, når de bliver syge. 

Alligevel har kommunerne i Hovedstadsområdet brugt ni millioner kroner på kurser fra Probana de seneste fem år.

Vi har en politik om, at man skal leve op til ordentlige arbejdsvilkår, og det er jo helt tydeligt, at det ikke sker i denne her sammenhæng.

Lars Weiss, gruppeformand for Socialdemokratiet i Københavns Borgerrepræsentation

Det er sket, selvom virksomheden ingen overenskomst har for HK medlemmer, og mange kommuner har såkaldte sociale klausuler, der skal sikre ordenede løn- og arbejdsvilkår hos kommunernes leverandører. 

- Hvis kommunerne vil opfylde nogle bestemmelser om sociale klausuler eller social dumping, så ville de opdage, at der ikke var overenskomst for HK medlemmer hos Probana, siger René Knudsen, Formand for HK Service i Hovedstaden. 

Læs også Firma til ansatte: - Vi gider ikke se på idioter

Kommuner: - Det giver stof til eftertanke

I blandt andet Albertslund og Københavns Kommune gør historierne om Probana indtryk. 

- Vi har ikke haft viden om forholdene på virksomheden. Det må selvfølgelig give stof til eftertanke, at det forholder sig sådan hos Probana, siger Steen Christiansen, Borgmester i Albertslund Kommune, Socialdemokratiet og fortsætter:  

Vi gider ærligt talt ikke se på idioter herinde, som bare dalrer den af. Blot så I er orienteret, så bortviser vi de af jer, som ikke har fattet dette nu!

En mail fra ledelsen i Probana til en af d eunge medarbejdere, der gik ned med stress efterfølgende.

- Vi er meget optaget af sociale klausuler, og at arbejdsvilkårerne er i orden på dansk arbejdsmnmarked. 

Hos Københavns Kommuner mener man ikke, at Probana levede op til kravene: 

- Vi har en politik om, at man skal leve op til ordentlige arbejdsvilkår, og det er jo helt tydeligt, at det ikke sker i denne her sammenhæng, siger Lars Weiss, gruppeformand for Socialdemokratiet i Københavns Borgerrepræsentation. 

Han forklarer dog, at kommunen ikke kan kræve, at virksomheder bruger overenskomst, men kun at de lever op til danske lønvilkår.

Flere unge kvinder er gået ned med stress og depression efter at have været ansat i Probana. De modtog blandt andet mails fra deres chef, der lød som følger: 

"Vi gider ærligt talt ikke se på idioter herinde, som bare dalrer den af. Blot så I er orienteret, så bortviser vi de af jer, som ikke har fattet dette nu!"

Probanas ejer og direktør Peter Joensen har ikke ønsket at medvirke i Operation X, men afviser kritikken i et skriftligt svar til TV2:

- Jeg mener bestemt, vi leverer varen og har mange glade medarbejdere. Men som altid vil der være enkelte, der ikke passer til arbejdets karakter, organisationens værdier og en direkte tone, som tit kan forekomme

Læs også Skole får påbud efter voldstrusler: - Jeg smadrer dig

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik