Intelligent lys skal give ældre en bedre hverdag

En række forskere fra Hvidovre Hospital undersøger om indendørslamper, der justeres efter døgnets naturlige belysning, kan give øget velvære for beboere på plejecenter.

På en af afdelingerne på plejecentret Albertshøj i Albertslund, er alle de almindelige lamper skiftet ud med et nyt system, der døgnet rundt følger den belysning, der er udenfor.

quote Når det bliver morgen, så vågner jeg – og pludselig, så brænder lyset.

Hanne Andersen, beboer på plejecentret Albertshøj

Det betyder eksempelvis, at lyset indenfor automatisk dæmpes i takt med solnedgangen.

Ifølge Mona Funch, der er leder på plejeboligområdet i Albertslund Kommune, så giver det en meget bedre søvn, som er rigtig vigtig for de ældre.

- En god søvn gør, at beboerne kan følge med, danne nogle meningsfulde relationer og lave nogle aktiviteter, der gør, at man synes, det er et rigtig rart sted at bo, siger hun.

Tidligere havde Hanne Andersen kun lamperne bag hende. Men dem behæver hun ikke mere. 
Tidligere havde Hanne Andersen kun lamperne bag hende. Men dem behæver hun ikke mere. 
Foto: TV 2 Kosmopol

Hanne Andersen er en af de beboere, der har fået installeret de nye døgnrytme lamper. Og selvom det i starten var svært at vænne sig til det skiftende lys, så er hun alligevel blevet meget tilfreds med sin daglige solopgang på værelset.

- Det er rigtig rart, i stedet for at her er så mørkt og trist. Når det bliver morgen, så vågner jeg – og pludselig, så brænder lyset. 

Forskere fra Hvidovre Hospital har testet skiftende lys døgnet rundt i ældreboliger i Albertslund. Og det viser sig, at lyse øger de ældres trivsel og sundhed.

Kan udbredes til fængsler, skoler og kontorer

De nye lamper er en del af et forskningsprojekt på Hvidovre Hospital, hvor en række forskere vil undersøge, hvilken betydning indendørsbelysningen har på ældre menneskers søvn og helbredstilstand.

Beboerne får løbende taget blodprøver og udfylder desuden spørgeskemaer om deres livskvalitet.

På låret har de en lille censor, der hele tiden måler om lyset har den effekt, forskerne håber på.

- Søvnen betyder meget for vores helbredstilstand, så vi er jo meget interesseret i at vide, om beboerne ligger mest muligt om natten og er mest omkringgående om dagen, fortæller Linda Andresen, der er laboratoriechef på Hvidovre Hospital. 

Når man tænder for døgnbelysningen, afspejler den det lys, der er udenfor.
Når man tænder for døgnbelysningen, afspejler den det lys, der er udenfor.
Foto: TV 2 Kosmopol

På Hvidovre Hospital er de netop i gang med at indsamle og sammenligne resultater.

Er forskningsresultaterne lige så gode, som de erfaringer de har på plejecentret, vil det ifølge Linda Andresen være en løsning, man kunne brede ud til flere steder.

- Det vil jo give mening at have alle de steder, hvor vi er meget indendørs. Det kan både være skoler, på kontor, på hospitaler, hvor folk er indlagt i lang tid og i fængsler.

Resultaterne af forskningsprojektet forventes at være klar i efteråret.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik