Harm politiker efter ny kritik af Lennarts behandlingssted: "Fuldstændig uforståeligt"

Det kommer bag på formanden for Ældreudvalget i Albertslund Kommune, at Rehabiliteringsafdelingen igen får kritik.

Fuldstændig uforståeligt. Uacceptabelt.

Formanden for Ældreudvalget i Albertslund Kommune, Helge Bo Jensen (EL), er mildest talt chokeret over, at det selvsamme behandlingssted, Rehabiliteringsafdelingen, hvor psykisk syge Lennart Henriksen døde for tre år siden, igen får kritik.

- Det er fuldstændig uforståeligt og uacceptabelt, at forvaltningen tilsyneladende ikke har lært noget eller foretaget nogen af de konkrete ændringer efter den forfærdelige sag, vi havde med Lennart, siger Helge Bo Jensen til TV 2 Lorry.

Lennart Henriksen boede på Rehabiliteringsafdelingen i Albertslund Kommune. Han døde en kold januar-morgen på en iskold terrasse, hvor han var faldet om.

Det var aftalen, at plejepersonalet skulle se ham hvert kvarter, men da han blev fundet, havde ingen tilset ham i fire timer.

quote Det, der chokerer mig, er helt konkret, når det fremgår, at man stadig ikke har instrukser for, hvor tit nattevagten skal på besøg. Det var jo et kernepunkt i Lennart Henriksens behandling

Helge Bo Jensen (EL), Ældreudvalget, Albertslund Kommune

Efterfølgende fik Albertslund Kommune sønderlemmende kritik, og borgmester Steen Christiansen (S) beklagede efterfølgende sagen og lovede, at iværksætte tiltag, der kunne forhindre, at lignende hændelser sker igen.

Men tre år efter Lennarts dødsfald, er der fortsat problemer på Rehabiliteringsafdelingen, og TV 2 Lorry kunne mandag fortælle, at Styrelsen for Patientsikkerhed den 16. december 2021 har givet Rehabiliteringsafdelingen et påbud.

Ifølge styrelsen var der tale om kritiske forhold af betydning for patientsikkerheden.

"Det var ikke det, de blev lovet"

Et af styrelsens kritikpunkter går på, at hverken ledelse eller medarbejdere vidste, hvor de opbevarede adrenalin, der ellers bruges i akutte situationer til behandling af hjertestop.

Desuden konstaterede styrelsen, at nattevagtens funktionsbeskrivelse ikke er blevet opdateret siden 2018, selvom den ifølge styrelsen ikke svarede til den nuværende arbejdstilrettelæggelse.

Det fremgik desuden ikke, hvor ofte patienterne skulle tilses om natten.

Og det er netop et af de punkter, som Helge Bo Jensen bider mærke i:

- Det, der chokerer mig, er helt konkret, når det fremgår, at man stadig ikke har instrukser for, hvor tit nattevagten skal på besøg. Det var jo et kernepunkt i Lennart Henriksens behandling, siger han.

Afdøde Lennart Henriksens søster sagde mandag til TV 2 Lorry, at påbuddet vidner om, at kommunen ikke har lært af hendes brors sag. Det er Helge Bo Jensen enig i:

- Det kommer bag på mig. I dén grad. Jeg er enig med Lennarts søster, Louise Henriksen, i, at det var ikke det, de blev lovet, og det var ikke det, der blev besluttet, at der skulle ske.

Sag tages op i udvalg

TV 2 Lorry har spurgt Ida Kock Møller, der er chef for Sundhed, Pleje og Omsorg i Albertslund Kommune, hvordan kommunen forholder sig til påbuddet.

Mandag udtalte hun, at kommunen har "iværksat en handleplan specifikt på de punkter som Styrelsen for Patientsikkerhed påpeger".

Men Helge Bo Jensen tvivler på, at det er nok:

- Problemet er jo lidt, at man mister tilliden til handleplaner, når der tilsyneladende ikke sker nogen ændringer, men der er jo ikke andet at gøre, end at vi er nødt til at drøfte i udvalget, hvordan vi håndterer det her, siger han.

Ifølge Helge Bo Jensen vil sagen blive taget op på et møde i Ældreudvalget i Albertslund Kommune den 20. januar.

TV 2 Lorry har forsøgt at få et interview med Paw Østergaard Jensen (S), der er medlem af netop Ældreudvalget.

Han foretrækker at svare på TV 2 Lorrys spørgsmål på SMS:

"Jeg har ikke umiddelbart yderligere kommentarer. Jeg synes, at chefen på området svarer, forklarer og beklager ganske fint i overensstemmelse med holdningen i kommunen," skriver Paw Østergaard Jensen med henvisning til svarene fra Ida Kock Møller.

"Vi har udvalgsmøde i næste uge i Ældreudvalget, som Rehabiliteringen ligger under, her i den nye valgperiode. Her får vi selvfølgelig grundig information, ligesom tilsynsrapporten er sendt ud allerede. Vi putter ikke med udfordringerne, men arbejder på løsninger."

Hvad undrer du dig over?