Fra spjæld til spillested: Nu åbner Egon Olsens fængsel som koncertsal

I september åbner Vridsløselille Statsfængsel og danner ramme for en række koncerter og lysinstallationer. Det sker i forbindelse med Vestegnens Kulturuge.

Har man interesse i elektronisk musik og Olsen Banden, har man denne weekend højest usædvanligt mulighed for at kombinere de to.

Den 15.,16. og 17. september åbner Vridsløselille Statsfængsel i Albertslund nemlig for første gang op til koncerter og et tilhørende lysshow.

Koncerterne vil foregå i Panoptikon, som er et centralt rum midt i det ikoniske fængsel, der blandt andet er kendt som den fiktive vaneforbryder Egon Olsens faste holdepunkt i de mange Olsen Banden-film.

Det skriver Vestegnens Kulturuge i en pressemeddelelse.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Den centrale del af fængslet, panoptikon, hvor flere af koncerterne vil finde sted.
Den centrale del af fængslet, panoptikon, hvor flere af koncerterne vil finde sted.
Foto: Peter Boye / TV2 Lorry

Koncertrækken er nemlig en del af Vestegnens Kulturuge, der siden 2013 har været en tilbagevendende festival, der løber over 10 dage i september.

Det er spillestedet Forbrændingen, der har inviteret musikere og det audiovisuelle artistkollektiv Vertigo, og de besøgende kan se frem til at opleve elektronisk musik fra Den Sorte Skole, Julie Pavon og musikskoleprojektet Elektriske Impulser i det gamle fængsels omgivelser.

- At bringe disse artister sammen med Vertigo i sådan en unik ramme er en drøm, der går i opfyldelse. Alle aftener bliver så markante, at alle i rummet kommer til at huske dem i meget lang tid, fortæller daglig leder af Forbrændingen, Troels Kjeldgaard.

I videoen herunder kan du gå på opdagelse i fængslet og lære mere om de store planer for området.

(Artiklen fortsætter efter videoen.)

Vridsløselille Fængsel vil i de kommende år gennemgå den største forvandling i sin 163-årige historie. Det enorme fængselsområde er forlængst forladt. Det skal nu omdannes til en helt ny bydel i Albertslund. Men fortiden som fængsel kommer til at sætte sit aftryk på Vridsløse, som den nye bydel kommer til at hedde.

Fra statsfængsel til grøn bydel

Vridsløselille Statsfængsel og den tilhørende fængselsgrund transformeres over de kommende år til en levende og grøn bydel.

Pensionskassen PKA og entreprenør og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard købte tilbage i 2020 det udtjente fængsel af statens ejendomsselskab Freja Ejendomme med henblik på at transformere området i Albertslund til en grøn bydel med blandt andet billige boliger, erhverv og børnehaver.

Som led i udviklingen bliver en stor del af de gamle fængselsbygninger centrum for et nyt kulturelt samlingspunkt, Porten, der er navngivet efter den ikoniske Port, som Egon Olsen fra Olsen Banden så ofte kom ud af. 

- Det bliver på mange måder en kickstart af Porten som nyt kulturelt samlingspunkt, fortæller byudvikler Sofia Buus-Hansen fra entreprenør og byudviklingsvirksomheden A. Enggaard - der står bag Porten. 

Kulturugen har til formål at skabe oplevelse med kunst og kultur for kommunernes borgere og samtidig nuancere omverdens billede af Vestegnen. 

Der vil være mulighed for at opleve koncerterne i Porten både den 15., 16., og 17. september 2022, og billetter kan købes nu via Forbrændingens hjemmeside.

Har du lyst til at gå på opdagelse i Vridsløselille Fængsel i Albertslund kan du se vores søndagsmagasin 'Ind i fængslet' her eller i videoen herunder:

Flemming Høyer Hansen har samlet tilbragt mere end 13 år bag tremmer. I dette søndags magasin tager han os med i den hårde hverdagen på Vridsløselille Fængsel i Albertslund. Det 160 år gamle fængsel, som de fleste kender fra Olsen Banden-filmene, fordi det var her Egon Olsen tilbragte tiden, når han udtænkte de geniale planer. I dag er Vridsløselille Fængsel fortid. Den sidste indsatte forlod fængslet i januar 2016. Men Flemming Høyer Hansen har ikke glemt tiden. I disse år undersøger Statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme, hvad der skal ske med de markante bygninger, som blev opført på en mark i 1859, og som lagde grunden til det, som vi i dag kender som Albertslund. Ikke bare er bygningerne markante, det er mange af de historier, de gemmer på også. Historier om alt fra total isolation til en fangeflugt, hvor billederne gik verden rundt.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik