Enige borgmestre: Vestegnens kæmper er reddet

Borgmestrene i de seks vestegnskommuner, der har en trækæmpe stående, er enige om at de vil stå for vedligeholdelse og restaurering.

De seks glemte kæmper er blevet populære udflugtssteder på den københavnske vestegn, men der har været usikkerhed om fremtiden for de store træ-trolde. Der har nemliug været tvivl om, hvem der skal stå for at vedligeholde og restaurere dem.

Men nu melder de seks vestegnsborgmestre, som alle har en kæmpe stående, ud, at de meget gerne vil stå for pasningen af kæmperne.

Høje-Taastrup har kæmpen Teddy stående, og borgmester Michael Ziegler fra de konservative, siger at kommunerne vil stå for vedligeholdelsen, så de kan stå flere år endnu.

quote Vores Teddy har det rigtig godt og vi vil blive ved med at vedligeholde ham.

Michael Ziegler, borgmester, Høje-Taastruop, Kons

- Vi har haft et møde, hvor vi har lagt en fælles linje i forhold til, hvad vi gør med kæmperne, nu de har fået et par år på bagen og gerne skal holde flere år, end vi regnede med da de blev sat op.

Lille Tilde
Lille Tilde
Foto: Thomas Dambo

Meldingen om at kæmperne er reddet, vækker stor glæde hos Lisbeth Andersen. Hun går hver dag tur med sin hund i området ved Hakkemosen i Høje-Taastrup, lige der hvor kæmpen Teddy holder til. Og hun er begejstret over meldingen om, at vedligeholdelsen er hjemme.

- Det har varmet mit hjerte! Jeg synes, han er pragtfuld. Da jeg læste, at man måske ikke rigtig havde penge til det, så blev jeg faktisk rigtig ked af det, siger hun.

De seks kæmper, som gemmer sig i naturen i de seks vestegnskommuner Hvidovre, Albertslund, Høje-Taastrup, Ishøj, Rødovre og Vallensbæk, blev bygget i 2016 af kunstneren Thomas Dambo. Egentlig var det meningen, at de bare skulle stå et par år, men succesen har været overvældende. Folk kommer fra nær og fjern for at kigge nærmere på kæmperne.

Lisbeth Andersen fortæller, at hun - uanset om det regner eller sner - bliver spurgt om vej hen til, hvor kæmpen Teddy holder til.

Bakke Top trine
Bakke Top trine
Foto: Thomas Dambo

- Og når han bliver besøgt hver eneste dag, og børn i alle aldre er glade for at se ham, så opfylder han jo en mission. Jeg var faktisk på vej til at skrive en mail til vores borgmester, for pengene måtte findes, siger hun.

quote Jeg var faktisk på vej til at skrive en mail til vores borgmester, for pengene måtte findes.

Lisbeth Andersen, borger, Høje-Taastrup

Kæmperne er lavet af genbrugstræ, og det er tydeligt, at de har nogle år på bagen. Derfor har det været diskuteret, hvem der skulle vedligeholde dem. Er det kommunerne som ejer dem – eller er det kunstneren Thomas Dambo, som jo har ophavsretten.

I Albertslund har nogle ukendte frivillige for nylig trådt til med reparation af den lokale kæmpe Thomas På Bjerget. Men nu har borgmestrene altså samlet meldt ud, at de meget gerne vil stå for vedligeholdelsen.

'Thomas på Bjerget'.
'Thomas på Bjerget'.
Foto: Thomas Dambo

- Nu har der været meget debat om kæmperne, og nogen har troet, at nu var det ved at være slut, men de kan roligt komme forbi. Vores Teddy har det rigtig godt og vi vil blive ved med at vedligeholde ham, siger Michael Ziegler.

De seks kommuner vil nu invitere kunstneren Thomas Dambo til en snak om, hvordan vedligeholdelsen skal foregå.