D'Angleterre er billigere end Vridsløselille

Ganske få frihedsberøvede har siddet i Vridsløselille, men tal fra Justitsministeriet viser, at de lige så godt kunne have været indlogeret på Københavns mest luksuriøse hotel.

Foto: Hotel D'Angleterre

Siden 2016 har frihedsberøvede udlændinge siddet i det tidligere statsfængsel i Vridsløselille. Men da der var ganske få af dem, har det været en særdeles dyr løsning, viser nye tal fra Direktoratet for Kriminalforsorgen, som dagbladet Information omtaler tirsdag.

I gennemsnit sad 44,8 udlændinge fængslet i Vridsløselille i løbet af 2016, hvilket giver en pris på 3.794 kroner pr. udlænding pr. døgn ifølge Direktoratet for Kriminalforsorgen. Til sammenligning koster et Superior Guestroom på Københavns mest eksklusive hotel, D’Angleterre på Kongens Nytorv, cirka 3.250 kroner for en voksen ifølge hotellets hjemmeside.

Den sammenligning er selvfølgelig helt unfair, da cellerne i Vridsløselille er alt andet end luksuriøse, og der ikke følger bevogtning med på D’Angleterre. Derfor er en sammenligning med udlændingecentret Ellebæk mere retvisende – på Ellebæk koster en frihedsberøvet udlænding 995 kroner pr. døgn ifølge Kriminalforsorgen. Dermed er Vridsløselille Fængsel 381 procent dyrere end udlændingecentret Ellebæk.

Nu overvejes fænglsets fremtid

Det er en giftig kombination af lav kapacitetsudnyttelse af personale såvel som bygninger, der sender udgifterne gennem loftet.

Det får nu justitsminister Søren Pape Poulsen (K) til at overveje fængslets fremtid. I et svar til Folketingets Udlændinge- og Integrationsudvalg på et spørgsmål fra Enhedslisten skriver ministeren:

- Nedgangen i asyl- og migranttilstrømningen kombineret med det lave belæg giver anledning til, at Justitsministeriet i øjeblikket overvejer det fremtidige behov for Vridsløselille Fængsel.

Justitsministeren ønsker ikke at uddybe dette svar over for Information. Dermed er det ikke muligt at få at vide, om der er truffet en endegyldig beslutning, og hvis der er det, hvornår Vridsløselille så lukker endeligt.

Ikke godt sted for udlændinge

Vridsløselille lukkede som statsfængsel 1. december 2015, fordi det regnedes for helt utidssvarende for danske indsatte. Regeringen genåbnede det til brug for frihedsberøvede udlændinge, da asyltilstrømningen endnu så stor ud.

Men fængslet var ikke et godt sted for de frihedsberøvede. I marts 2016 udtrykte Folketingets Ombudsmand »alvorlig bekymring« i Information for, at de frihedsberøvede udlændinge kunne tage psykisk skade af at opholde sig i celler op til 23 timer i døgnet. I november var der samtidig kritik af den lave belægningsgrad, og flere partier krævede Vridsløselille lukket.

Det er Johanne Schmidt-Nielsen (EL), der er valgt i København, som har rejst sagen over for justitsministeren.

- At man overhovedet har taget Vridsløselille i brug, er helt vildt, fordi det er et fængsel med celler og tremmer for vinduerne, og det betragtes som uddateret i forhold til danske afsonere. Det har gennem en lang periode stået klart for regeringen, at det bare var et sort hul at fylde penge i, og det synes jeg er helt urimeligt over for de danske skatteborgere, siger hun til Information. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik