Borgmester vil have advokatundersøgelse af dødsfald på iskold terrasse - familie er uforstående

Albertslund borgmester vil have en advokatundersøgelse af det forløb, der førte til en psykisk syg borgers død. Lennart Henriksen var ikke tilset i fire timer, da han blev fundet død, selvom en læge havde sagt, at han skulle være under opsyn.

OPDATERING
Artiklen er opdateret med reaktioner fra Lennart Henriksens mor og søster.

Advokater skal nu undersøge, hvad der egentlig skete, da psykisk syge Lennart Henriksen døde på en kold terrasse foran kommunens rehabiliteringscenter sidste år. 

I hvert fald hvis det står til Albertslunds borgmester, Steen Christiansen.

quote Hvis man som kommune begår fejl, så er det udtryk for almindelig høflighed og ordentlighed, at man siger undskyld.

Steen Christiansen, borgmester, Albertslund Kommune, Soc. dem.

- Jeg indstiller nu til kommunalbestyrelsen, at vi iværksætter en ekstern advokatundersøgelse af det forløb, der har været op til den pågældende borgers visitation til vores plejehjem. Det vil jeg foreslå, at vi gør af hensyn til familien, af hensyn til vores medarbejdere og ikke mindst for at sikre at vores kommunalbestyrelse har haft det korrekte oplysningsgrundlag i denne her ulykkelige sag, siger Steen Christiansen (Soc.dem) til TV 2 Lorry.

Borgmester Steen Christiansen vil ikke udtale sig om sagen, da der er tale om en personsag om en afdød. Men efter TV 2 Lorry dækning af sagen, vil han have advokater til at undersøge den.
Borgmester Steen Christiansen vil ikke udtale sig om sagen, da der er tale om en personsag om en afdød. Men efter TV 2 Lorry dækning af sagen, vil han have advokater til at undersøge den.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Lorry

Lennart Henriksens mor og søster forstår ikke, at der skal en advokatundersøgelse til, før de kan modtage en officiel undskylding for deres søns og brors død. De er begge enige om, at undersøgelsen er unødvendige penge at bruge.

- Jeg synes, det allerede er åbenlyst, at der er sket nogle fejl. Jeg synes, at der med en advokatundersøgelse, virker det som om, at man ikke stoler på os som familie, som har lavet en meget grundig beskrivelse af hele forløbet, fortæller Lennarts Henriksens søster, Louise Henriksen, til TV 2 Lorry.

Politisk pres

Borgmesterens udmelding kommer efter, at to andre kommunalbestyrelsesmedlemmer Danni Olsen fra Dansk Folkeparti og Helge Bo Jensen fra Enhedslisten tidligere fredag stillede et nyt beslutningsforslag til kommunalbestyrelsen.

De foreslog blandt andet, at kommunen skal give Lennart Henriksens familie en officiel undskyldning.

I samme ombæring retter de to lokalpolitikere en alvorlig kritik mod kommunens forvaltning.

Ifølge dem er en redegørelse af forløbet omkring Lennart Henriksens død først blevet udleveret til Social- og Sundhedsudvalget i oktober - efter TV 2 Lorry gik ind i sagen - selvom det er udarbejdet tilbage i marts.

- Også det forløb skal vi have afklaret i advokatundersøgelsen. Og når den afklaring foreligger, så må vi så tage stilling til, om processen har været tilfredsstillende i forhold til fagudvalget og i forhold til politikerne, siger Steen Christiansen.

Det er pres fra Dansk Folkepartis Danni Olsen og Enhedslistens Helge Bo Jensen, der får borgmesteren til at skride til handling.
Det er pres fra Dansk Folkepartis Danni Olsen og Enhedslistens Helge Bo Jensen, der får borgmesteren til at skride til handling.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Lorry

Hvor vigtigt er det, at der sker en fyldestgørende oplysning fra forvaltningen til de folkevalgte politikere?

- Det er sindssygt vigtigt. For det er forudsætningen for, at en kommunalbestyrelse kan varetage sin demokratiske opgave overfor vælgerne, siger Steen Christiansen.

Rehabiliteringscenter var informeret om plejebehov

Lennart Henriksen var psykisk syg og havde samtidig alvorlige problemer med hjertet. Han blev flyttet til et rehabiliteringscenter, fordi han var for syg til at være på det private bosted, han boede på.

Det private bosteds leder har tidligere oplyst til TV 2 Lorry, at han på et visitationsmøde, der blev holdt, da Lennart Henriksen skulle flytte ind, tydeligt fortalte rehabiliteringscenteret, at Lennart Henriksen skulle være under opsyn.

Faktisk skulle Lennart Henriksen, ifølge en anbefaling udarbejdet af hans læge, tilses hvert kvarter, oplyser lederen. En besked, han forklarer, at han videregav til kommunen.

Trods det viser politirapporten, at Lennart Henriksen ikke var tilset i fire timer, da han døde.

Lennart Henriksen blev ellers tildelt en fast nattevagt, da han flyttede ind på rehabiliteringen. Men efter et par dage blev den fjernet.

Helge Bo Jensen fra Enhedslisten.
Helge Bo Jensen fra Enhedslisten.
Foto: Espen Slavensky - TV 2 Lorry

På en skjult optagelse, som er lavet på et møde mellem Lennart Henriksens pårørende og tre ledende medarbejdere i kommunen, forklarer en af lederne, at man ikke altid kan regne med, at man får den hjælp, man bliver tildelt på visitationsmøder. Ifølge lederen afhænger det af kommunens økonomi og det budget, som et plejecenter har fået stillet til rådighed.

Borgmester tager afstand fra kommunal leders udtalelse

I Dansk Folkeparti og Enhedslistens beslutningsforslag vil de have kommunalbestyrelsen til at bekræfte, at kommunen skal give borgerne den hjælp, de er visiteret til.

Men borgmester Steen Christiansen tager nu skarpt afstand fra den pågældende leders udtalelse.

På de her skjulte lydoptagelser, som vi har bragt, hører man en af dine ledere i kommunen sige, at det man er visiteret til, kan man ikke forvente at få af hjælp i Albertslund Kommune. Hvad siger du til det?

- Det kan jeg godt afvise. For det forholder sig omvendt. De ydelser, som man bliver visiteret til, det er også dem, man får. Men hvis det er sådan, at vi har begået fejl - og det er jo det, som en ekstern advokatundersøgelse skal afdække - så må vi finde ud af, hvad vi så drager af konsekvenser efterfølgende, siger Steen Christiansen.

Hvis advokatundersøgelsen viser, at kommunen har begået fejl, vil borgmesteren give familien en officiel undskyldning.

- Hvis man som kommune begår fejl, så er det udtryk for almindelig høflighed og ordentlighed, at man siger undskyld. Og det gør vi også i Albertslund Kommune, hvis det viser sig, at vi har begået fejl, siger Steen Christiansen.

Louise Henriksen mener, at alt dokumentation om sin bror og hans død er tilgængelig. Hun er skuffet over den behandling, familien har fået af kommunen.

- Jeg kan ikke finde ord. Jeg synes, det er så groft. Jeg kan ikke forstå, hvorfor der skal være den her afstand, siger hun.

Borgmesteren forventer, at advokatundersøgelsen er færdig i starten af det 2020.

Familie skuffet over advokatundersøgelse.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Godhavnsdreng

playJuraprofessor: Godhavnssagen kan åbne ladeport af lignende sager

Opholdsforbud

Risiko for angreb i bandekonflikt forlænger opholdsforbud

20190813-134904-l-1920x1277we.jpg

play17 Godhavns-børn får 300.000 kroner hver for misrøgt

nedim_yasar.jpg

Livstidsdømt mand frifundet for drab på radiovært

Albertslund

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere