Borgmester om skimmelsvamp i daginstitutioner: "Det er en ekstremt uheldig situation"

Skimmelsvamp her, der og allevegne. Flere daginstitutioner i Albertslund er ramt af samme problem og børn hoster og klager over ondt i mave og hoved. Forældre er utilfredse med kommunens håndtering.

Flere daginstitutioner i Albertslund Kommune er i øjeblikket ramt af skimmelsvamp. 

Begge afdelinger i Børnehuset Brillesøen samt daginstitutionen Damgårdens afdeling Jægerhytten har derfor brug for genhusning, men det har været en udfordring for Albertslund Kommune at finde egnede lokaler.

quote Der har jo været en masse sygdom blandt personalet i længere tid. Vores børn hoster uden ellers at være syge, og de klager over ondt i maven og ondt i hovedet

Eva Henriksen, mor til barn i daginstitutionen Jægerhytten

TV 2 Lorry har tidligere fortalt om forældre til børn i Børnehuset Brillesøen, der er er utilfredse med Albertslund Kommunes håndtering af sagen. 

 Det samme billede tegner sig i daginstitutionen Damgårdens afdeling Jægerhytten. 

Mere skimmelsvamp får genhusning til at gå i vasken

Det er ikke første gang, at Jægerhytten er ramt af skimmelsvamp. 

- Der har været tre sager med skimmelsvamp i Jægerhytten i løbet af de sidste seks år, fortæller Maria Kofoed Bagnegaard, der er mor til et barn i daginstitutionen og medlem af forældrebestyrelsen. 

Maria Kofoed Bagnegaard og Eva Henriksen er begge forældre til børn i Damgårdens afdeling Jægerhytten, der er ramt af skimmelsvamp.
Maria Kofoed Bagnegaard og Eva Henriksen er begge forældre til børn i Damgårdens afdeling Jægerhytten, der er ramt af skimmelsvamp.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

Skimmelsvamp kan være sundhedsskadeligt, og derfor skal børn og personale i Jægerhytten genhuses, mens det bliver fjernet.  

- Der har jo været en masse sygdom blandt personalet i længere tid. Vores børn hoster uden ellers at være syge, og de klager over ondt i maven og ondt i hovedet, lyder det fra Eva Henriksen, der ligeledes er mor til et barn i Jægerhytten. 

Albertslund Kommune fremlagde før jul en plan for genhusning i en nedlagt daginstitution, der har stået tom i cirka halvandet år. Forældrebestyrelsen var skeptiske. 

- Vi stillede spørgsmål til bygningen, fordi den netop har stået tom. Vi ville gerne sikre os, at vores børn ikke bare rykkede over til et nyt sted med skimmelsvamp, fortæller Maria Kofoed Bagnegaard. 

På forældrebestyrelsens opfordring blev der udført en undersøgelse i den nedlagte daginstitution, og den viste, at der også her var skimmelsvamp.  

- Lige inden vi skulle på juleferie, troede vi alle sammen, at vi skulle rykke derhen efter nytår, men så får vi en besked om, at der er fundet skimmelsvamp - og endda et ret slemt tilfælde, fortæller Eva Henriksen.

Forældre savner inddragelse

Næste løsning blev så, at børn og personale fra Jægerhytten skulle genhuses på en gammel skole. Det er samme sted, som den ene afdeling fra Børnehuset Brillesøen på det tidspunkt var genhuset - også på grund af skimmelsvamp. 

Albertslund Kommune finder dog ud af, at det ikke er tilladt at benytte den gamle skole til daginstitutionsbørn, og derfor går man tilbage til planen om at genhuse børn og personale fra Jægerhytten i den nedlagte daginstitution. 

quote Det er ubehageligt. Det er ikke en rar følelse for os som forældre. Vi vil vores børn det bedste

Eva Henriksen, mor til barn i daginstitutionen Jægerhytten

Skimmelsvampen på stedet skal dog først fjernes, og derfor skal børnene i februar måned fortsat afleveres i Jægerhytten, selvom man nu i flere måneder har vidst, at der er skimmelsvamp.

- Det er ubehageligt. Det er ikke en rar følelse for os som forældre. Vi vil vores børn det bedste, og vi vil også pædagogerne det bedste, så de er også i vores tanker. De skal også leve i det her. Vi kan holde en fridag for vores børn i ny og næ, det kan vi ikke for de voksne, lyder det fra Eva Henriksen. 

Jægerhytten er nu blevet såkaldt skimmelrengjort, og ifølge Albertslund Kommune kan børnene derfor godt være der, indtil de kan genhuses på i den nedlagte daginstitution fra starten af marts.

- Vi har læst op på den her rengøringsmetode, og det lyder rigtig fint. Hvilket jo så gør, at vi undrer os over, at den ikke er blevet brugt noget før, for det er nogle måneder siden, der blev konstateret skimmelsvamp. Der har selvfølgelig været ekstra fokus på rengøring og udluftning, men det er jo ikke nok, lyder der fra Maria Kofoed Bagnegaard. 

quote Vi står med to beklagelige sager med skimmelsvamp i vores daginstitutioner. Det er ramlet sammen for os, og det er selvfølgelig et problem

Steen Christiansen, borgmester i Albertslund (S)

I det hele taget savner forældrene at blive inddraget. 

- Der er i den grad plads til forbedring. Vi har som forældre og forældrebestyrelse sagt, at vi gerne vil være en del af løsningen på det her, men vi ønsker at blive oplyst om, hvad der sker. Vi mangler svar på, hvor vi står henne i forhold til vores børns hverdag og velbefindende, fortæller Maria Kofoed Bagnegaard.

Borgmester: Ekstremt uheldig situation

I Albertslund Kommune forstår man godt forældrenes frustration. 

- Vi står med to beklagelige sager med skimmelsvamp i vores daginstitutioner. Det er ramlet sammen for os, og det er selvfølgelig et problem. Jeg kan sagtens forstå, at forældrene ser det som et problem. Heldigvis har vi fundet gode løsninger for begge daginstitutioner fra den 1. marts, fortæller borgmester Steen Christiansen (S).

Den 1. marts skal børn og personale fra Brillesøen, der ikke allerede er genhuset i pavilloner, genhuses i Klub Vest, mens børn og personale fra Jægerhytten skal flytte ind i den nedlagte daginstitution, hvor man nu er i gang med at fjerne skimmelsvamp. 

I forhold til den såkaldte skimmelrengøring af Jægerhytten, så er Albertslund Kommune først for nylig blevet bekendt med muligheden, og derfor er det først sket nu. 

Steen Christiansen (S) er borgmester i Albertslund Kommune.
Steen Christiansen (S) er borgmester i Albertslund Kommune.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Lorry

- Jeg må bare sige, at vi jo er i en situation, der er ekstremt uheldig. To daginstitutioner får konstateret skimmelsvamp, og det ene sted, vi vil bruge til genhusning, viser der så også at være skimmelsvamp, fortæller Steen Christiansen. 

Kommunalbestyrelsen i Albertslund har besluttet, at man i 2021 får lavet en skimmelsvampsanalyse af samtlige daginstitutioner i kommunen. I det hele taget har man lært af den beklagelige situation, lyder det fra borgmesteren.

- I går holdt jeg dialogmøder med begge daginstitutioners forældrebestyrelser. Det var dels for at orientere dem om sagerne, men det var også for at høre, hvordan de oplever det her, og hvad de er optagede af. Dialogmøderne gjorde det fuldstændig klart for mig, at det er vigtigt, at vi fra kommunens side kommunikerer tydeligt og klart omkring, hvad vi arbejder med i forhold til de to daginstitutioner. Vi har lært, at vi skal inddrage forældrene fra dag et i den type sager, fortæller Steen Christiansen.