Borgmester om børnehaver og vuggestuer: Vi er presset som aldrig før

Udskudt SFO-start og flere forældre med pasningsbehov sætter for alvor børnehaver og vuggestuer i Albertslund på prøve i disse dage.

"Vi må se i øjnene, at lokaler, udendørsarealer, personaleressourcer er presset som aldrig før," skriver Albertslunds borgmester, Steen Chrisitansen på Facebook. Foto: Søren Bidstrup - Scanpix

Flere børn skal fordele sig på stadigt mindre plads i Albertslund Kommune, og det sætter lige nu pædagoger, daginstitutionsledere og politikere i Vestegnskommunen på en alvorlig prøve. 

Det skriver borgmester, Steen Christiansen (S), på Facebook. 

Læs også Vestegns-kommune indtager kedelig corona-førsteplads

 “Vi må se i øjnene, at lokaler, udendørsarealer, personaleressourcer er presset som aldrig før,” lyder det i opslaget

Sundhedsstyrelsens krav til at mindske coronasmitte i daginstitutioner handler blandt andet om hygiejne, rengøring, planlægning af aktiviteter, måltider og fysisk indretning.

Læs også Få overblikket: Det er genåbnet i fase 2 og 3 - og det afventer genåbning

Formand for Børne- og Skoleudvalget i Albertslund Kommune, Marianne Burchall (S), er medunderskriver på Facebook-opslaget, og hun oplyser, at man indtil videre godt kan overholde myndighedernes kvadratmeter- og afstandskrav. 

Vi må se i øjnene, at lokaler, udendørsarealer, personaleressourcer er presset som aldrig før

Borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen (S)

- Vi har heldigvis mange grønne arealer i Albertslund Kommune, så vi knokler for at finde gode løsninger, siger Marianne Burchall.

Læs også Nyeste corona-tal: 165 nye smittetilfælde - næsthøjeste antal i månedsvis

Hun oplyser, at det markante pres på daginstitutionerne blandt andet skyldes, at de kommende skolebørn, der skulle have begyndt i SFO 1. maj, nu først skal begynde 1. juni. 

- De 230 børn bliver i børnehaven i den periode, og det presser selvfølgelig daginstitutionerne, der samtidig får nye børn ind, siger Marianne Burchall til TV 2 Lorry.

Steen Christiansen Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Flere har brug for pasning

Den øgede genåbning af Danmark betyder samtidig, at flere og flere forældre får brug for pasning. 
65,3 procent af landets forældre tilkendegiver i en rundspørge fra Kommunernes Landsforening (KL) et behov for pasning i dagtilbud.

Det var 52 procent for knap to uger siden. 64 procent af alle de børn, der er indmeldt i en af landets daginstitutioner, er nu tilbage.

Vi har prøvet at lave så lange åbningstider som muligt, fordi vi godt ved, at mange forældre ikke kan få det til at hænge sammen

Formand for Børne- og Skoleudvalget i Albertslund Kommune, Marianne Burchall (S)

Det kan også mærkes i Albertslund.

- Vi er taknemmelig for, at nogle forældre kan have lidt kortere dage på arbejde, men der er også forældre, der har svært ved at få det til at hænge sammen. Det har vi selvfølgelig fuld forståelse for, siger Marianne Burchall. 

Læs også KL: Genåbning kan betyde, at børn skal være i dagtilbud kortere tid end normalt

Formand for KL, Jacob Bundsgaard (S), sagde i sidste uge, at det øgede pres på kapaciteten i daginstitutionerne kan betyde, at det enkelte barn skal være i vuggestue eller børnehave kortere tid end normalt, når samfundet åbnes yderligere. 

Marianne Burchall Foto: Albertslund Kommune

Lange åbningstider

Det har indtil videre ikke være aktuelt i Albertslund Kommune. 

Her er åbningstiderne i daginstitutionerne 8 til 16, og derudover er der fire institutioner med udvidede åbningstider til forældre, der har brug for pasning før eller efter.

- Vi har prøvet at lave så lange åbningstider som muligt, fordi vi godt ved, at mange forældre ikke kan få det til at hænge sammen. 

- Vi prøver lokalt at hjælpe dem så godt som muligt. Det kan være, at en familie ikke kan aflevere klokken otte. Så ser vi på, hvordan barnet kan blive afleveret tidligere hos en pædagog, de kender, siger Marianne Burchall. 

Læs også Bettina blev hjemsendt fra sit arbejde– nu vasker hun frivilligt legetøj for børnehaver

Er der specielle forhold i befolkningssammensætning i Albertslund Kommune, der gør, at I er særligt udfordrede?

- Vi har en del borgere, der arbejder i sundhedssektoren, pædagoger og lærere, og deres mødetider kan godt være med til at udfordre, og der gør vi, hvad vi kan for at finde en løsning, siger Marianne Burchall. 

Coronakrisen lukkede landets dagtilbud i omkring en måned fra midt i marts til midt i april. 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik