Unge begår hærværk og sælger ulovlige tobaksvarer på bibliotek i Albertslund

En gruppe unge drenge hærger biblioteket i Albertslund Kommune.

Biblioteket i Albertslund Kommune har fået ubemandede åbningstider.

Det er mange borgere, studerende og unge glade for, da de nu selv kan bestemme, hvornår de vil besøge biblioteket.

Desværre har åbningstiderne uden biblioteksansatte også en kedelig bagside.

Det må Albertslund Kommune sande, efter grupper af unge drenge bruger biblioteket som varmestue, hvor de kan opholde sig om aftenen.

- Der er nogle unge mennesker her i byen, som er kendt af både den kriminalpræventive enhed i Albertslund, men også af de rådhusvagter, som vi har til at gå rundt i byens rum og gader. Det er unge drenge, der er mellem 15-20 år, fortæller Marie-Louise Hoffmann, der er bibliotekschef i Albertslund Kommune, til TV 2 Lorry. 

Selv i de bemandede åbningstider oplever biblioteket problemer. Her går der en såkaldt vært rundt, ofte er en ung studerende, der skal være til hjælp for de besøgende, som kommer på biblioteket.

Det er dog endt med, at værten i mange tilfælde har måtte ringe til vagten, da gruppen af unge drenge har lavet ballade og ikke vil forlade biblioteket.

- Det er grupperinger på 10-12 drenge, der går sammen, og ryger noget hash og tager noget snus sammen. Men når de er så mange sammen, så larmer det, og nogle gange er de ikke så hensynsfulde i forhold til møbler på biblioteket, siger Marie-Louise Hoffmann.

De unges ballade var særligt slemt i januar 2020, hvor bibliotekets ledelse valgte at lave et samarbejde med et vagtselskab, som skulle være til stede med en vagt i alle aftentimerne på biblioteket.

I februar var balladen ikke ligeså slem, og derfor har bibliotekets ledelse valgt, at de vil nøjes med værten, så de på den måde igen kan møde borgerne i øjenhøjde.

- Vi har altid en vært gående. Det har vi valgt at gøre, da der sidder 30-40 mennesker, når vi går fra bemanding til ubemandet. Og vi ønsker ikke, at de skal have det utrygt i løbet af sådan en aften, fortæller Marie-Louise Hoffmann.

De første måneder

Da Albertslund Bibliotek valgte at indføre ubemandede åbningstider, gik der ikke længe, før bogreolerne blev brugt som depot for snus af de unge. 

Ifølge bibliotekslederen testede de unge, om de kunne have et snusdepot i bogreolerone, så de nemt kunne købe eller sælge til andre, der kom forbi biblioteket.

Samtidig oplevede biblioteket også, at der blev lavet hærværk på bygningen i form af et ødelagt betjeningspanel til adgangssystemet, ligesom døren til biblioteket senere blev smadret. 

Så mange besøger Albertslund bibliotek

  • Det er ca. 1000 flere borgere på biblioteket hver måned, end sidste år på samme tid 
  • Årligt besøger 230.000 Albertslund Bibliotek 
  • Om søndagen, hvor der ingen betjening er, men kun selvbetjening, bruger 300 i gennemsnittet biblioteket

De unge drenge

Drengene, der laver ballede, bruger ofte biblioteket som varmestue om aftenen. De er ofte en gruppe, der kommer sammen. Det generer i biblioteksrummet, da de spiller musik og støjer. Det er sket flere gange, at de unge drenge har udfordret værtens anvisninger, om at de skal være stille. 

Ifølge Marie-Louise Hoffmann har drengene i de værste tilfælde af ballade også udvist aggressiv adfærd over for personalet ved at kaste med bøger.

En af de aggressive drenge fra gruppen har også udvist provokerende adfærd over for en studerende, der sad på biblioteket. Hændelsen endte med, at der blev kastet med stole, og der blev tilkaldt to vagter.

Drengene nåede dog at slippe afsted, inden vagterne kom.

Nærpolitiet kender dem

De unge drenge er kendt af nærpolitiet, som også holder et vågent øje med gruppen. Den kriminalpræventive enhed i Albertslund frygtede, at situationen med ubemandet biblioteker ville være endnu værre end nu, så de er trods alt positive. 

- Det har virket at have en vært gående, der er i øjenhøjde med de unge. Vores kriminalpræventive enhed var bekymret for, hvordan det skulle gå med ubemandede service, men enheden synes, at det er en succeshistorie, lyder det.

Halsnæs Kommune kender problemet

Hærværk på biblioteker er en kedelig tendens, som flere andre kommuner, herunder Halsnæs Kommune, også kender til.

På biblioteket i Halsnæs har de oplevet, hvordan deres inventar blev ødelagt, og der lå cigaretskodder på gulvet. 

Søren Würtz, der er konstitueret leder hos Halsnæs Kommunes biblioteker, har før udtalt i sagen, at de ønsker at komme problemet til livs.

I januar var biblioteket hårdest ramt, og der var fra ledelsen side derfor tale om, at de ville lave en ny strategi med et frivilligt vagtværn.

Nu fortæller Søren Würtz dog til TV 2 Lorry, at hans medarbejdere og ham selv lige trækker vejret, inden de gør noget.

- Vi er i rigtig god dialog med politiet, der kigger forbi både på vores bibliotek og på andre biblioteker. Politiet kommer oftere, og hvis vi har noget filmmateriale, der viser unge, som laver ballade, så tager vi kontakt til politiet. Politiet tager så herefter kontakt til deres forældre, og har en voksendialog med dem, fortæller Søren Würtz og fortsætter:

Det er ikke hårde kriminelle, og de er i en alder, hvor deres forældre stadig har noget at sige, og hvis det ikke hjælper, så kan nærpolitiet træde ind og sige noget til de unge, fortæller han. 

Biblioteket i Halsnæs er kommet noget af problemet til livs, og det håber bibliotekschefen i Albertslund Kommune også at de kan komme.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik