Afslører sexisme i byråd: Medlem udsat for seksuelt overgreb

En helt ny undersøgelse af sexisme i kommunalbestyrelsen i Albertslund Kommune viser blandt andet, at ét medlem har oplevet seksuelt overgreb, forsøg på voldtægt eller faktisk voldtægt.

En sexismeskandale rammer nu kommunalbestyrelsen i Albertslund.

Således viser en helt ny undersøgelse af sexisme blandt medlemmerne af kommunalbestyrelsen, at én har oplevet at blive udsat for et seksuelt overgreb, forsøg på voldtægt eller faktisk voldtægt.

Borgmester Steen Christiansen (S) siger i en pressemeddelelse, at sagen er alvorlig.

- Det viser alvoren. Og jeg vil kraftigt opfordre til, at man selv eller hvis nogen har kendskab til det anmelder den slags til politiet. Og er der brug for det, er der mulighed for at få psykologisk og juridisk bistand, siger han.

Samtidig svarer 27 procent ud af 19 personer - altså omkring fem personer - at de mindst én gang har “oplevet uønskede seksuelle bemærkninger eller vittigheder om dig?”

Et af kommunalbestyrelsesmedlemmerne svarer i undersøgelsen, at vedkommende blev udsat for “uønsket kys ved festlig lejlighed.”

20 procent svarer, at de har været vidner til, at andre er blevet udsat for uønsket seksuel opmærksomhed.

Fakta om undersøgelsen

Opretter whistleblowerordning

Det fremgår ikke af undersøgelsen, hvornår hændelserne helt nøjagtigt er fundet sted, men i et af spørgsmålene fremgår det, at ét medlem har været udsat for den uønskede opmærksomhed inden for de seneste to til fem år. En anden svarer, at vedkommende er blevet udsat for uønsket opmærksomhed mellem to og fem gange inden for de seneste to til 10 år.

En anden svarer, at vedkommende både er blevet udsat for uønsket seksuel opmærksomhed fra en partikollega og et andet medlem af kommunalbestyrelsen.

Borgmester Steen Christiansen vil følge op på undersøgelsen.

- Jeg vil understrege, at der er nultolerance overfor sexisme og kønsdiskrimination i enhver afskygning i Albertslund Kommune. Nu må vi sørge for at hjælpe de, som har været udsat for de upassende, ubehagelige og grænseoverskridende hændelser, siger han.

Borgmesteren selv får dog også kritik i undersøgelserne, hvor 25 procent ud af 20 medlemmer svarer, at borgmesteren delvist eller slet ikke har “meldt klart ud, at uønsket seksuel opmærksomhed i Kommunalbestyrelsen er uacceptabelt.”

Undersøgelsen afslører også, at nogle medlemmer har oplevet kønsdiskrimination.

Forvaltningen i kommunen har gennemgået undersøgelsen og mulighederne for at få hjælp med kommunalbestyrelsesmedlemmerne. Samtidig bliver en whistleblowerordning nu indført fra 1. august.