SAS-fyringer rammer hovedstadsområdet: “Det kommer til at gøre rigtig ondt det her”

1.700 SAS-fuldtidsstillinger i Danmark skal skæres fra som følge af coronakrisen, og det vil ramme 3F’ere i København, Tårnby og Hvidovre hårdt, mener den lokale fagforeningsformand. 

Selvom tirsdagens massefyringer i SAS har været både ventet og frygtet, rammer nyheden alligevel hårdt i 3F Kastrup, der blandt andet organiserer 1.500 ansatte i SAS.

Det siger formand i 3F Kastrup, Henrik Bay-Clausen, til TV 2 Lorry.

- Vi ved endnu ikke, hvor mange af vores der bliver fyret, men det bliver en del. Det kommer til at gøre rigtig ondt det her, siger han til TV 2 Lorry.

Størstedelen af de SAS-ansatte 3F’ere bor i Københavns Kommune, Tårnby Kommune og Hvidovre Kommune, og de beskæftiger sig blandt andet med bagage, fragt, flyservice, lastning og losning.

Coronakrisen rammer hårdt

I alt 5.000 fuldtidsstillinger skal skæres fra i hele SAS, oplyser SAS tirsdag morgen i en pressemeddelelse. 1.700 af dem skal findes i Danmark. 

Nedskæringerne sker som konsekvens af coronakrisen, der har gjort et stort indhug i SAS' økonomi.

For at mindske spredningen af virusset har SAS og andre luftfartsselskaber ikke kunnet flyve som normalt, og det har givet færre passagerer og derved færre penge i kassen hos SAS.

quote Stemningen er ikke god lige nu

Formand i 3F Kastrup, Henrik Bay-Clausen

Og selv om luftfartsselskabet har kunne sende langt størstedelen af de ansatte hjem med løn takket været politiske hjælpepakker, så har det altså ikke været nok til at friholde SAS fra at skulle foretage afskedigelser.

Skal finde løsninger

I 3F Kastrup rammer meldingen fra det SAS hårdt, og det kommer kun kort tid efter, at Norwegian har meldt ud, at de først vil flyve fra danske lufthavne i 2021. 

- Stemningen er ikke god lige nu. Vi er lige nu i det mode, hvor vi skal finde de bedste løsninger for vores kolleger, siger Henrik Bay-Clausen.

Det drejer sig blandt andet om arbejdsfordeling, hvor det er muligt at veksle mellem dagpenge og arbejde, efteruddannelse og omskoling og oprettelse af jobbanker, så medlemmer kan komme tilbage i en eventuel anden stilling i Københavns Lufthavn i Kastrup med et lynkursus i baghånden. 

Nervøsiteten breder sig i cockpit og kabine

Tirsdagens fyringer kommer heller ikke som den største overraskelse for Christa Ceré, formand for Cabin Attendants Union (CAU), der repræsenterer kabinepersonalet hos SAS.

- Situationen taget i betragtning er det ikke helt uventet, med tanke på at alle vores fly står på jorden.

- På den måde kan jeg godt forstå, at man bliver nødt til det.

- Vi har selvfølgelig et håb om, at det bliver midlertidigt, da vi ønsker at komme tilbage på vingerne på fuld styrke så hurtigt som muligt, siger Christa Ceré.

Hvor mange af stillingerne, der bliver fundet blandt kabinepersonalet, ved CAU endnu ikke.

Heller ikke piloterne ved endnu, hvor hårdt de vil blive ramt. Det oplyser Henrik Thyregod, formand for Dansk Pilotforening.

- Det er der ikke sat tal på, og vi starter drøftelser med SAS, om hvordan situationen løses på kort og lang sigt, skriver han i en sms.

Ifølge SAS bliver der nu indledt en proces, hvor selskabet sammen med blandt andet fagforeningsrepræsentanter vil prøve at prøve at finde løsninger, som vil påvirke så få medarbejdere som muligt.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik